Интервю със Snake от Voivod



   На 16 юни 2009-а се очаква да излезе "Infini" - новият албум на канадските метъл експериментатори Voivod, който беше обявен като последен за групата. За да разберем дали това наистина е така и за да потърсим отговорите на други въпроси, касаещи бандата, се свързахме с вокалиста Snake. Макар че отпуснатото ни време беше доста кратко, успяхме да изкопчим интересуващата ни информация и сега я представяме на вашето внимание:

   Metal Katehizis: Новият ви албум "Infini" беше обявен като последен албум за Voivod. Каква е причината?
   Snake: По-точно е да се каже че "Infini" е последния ни албум с Piggy (Dennis "Piggy" D'Amour). Ще видим дали ще можем да продължим да работим с Дан (Daniel Mongrain - лайв китарист на групата), неговият стил на композиране е много близък до този на Piggy. Ако успеем това означава още албуми на Voivod.

   Какво отличава "Infini" от предишните ви албуми?
   "Infini" е близък като звучене до "Katorz" (предишния албум на Voivod от 2006-а) тъй като музиката и за двата албума бе писана по едно и също време. Разликата е, че "Infini" звучи по-оптимистично, а в сравнение с по-стари албуми като "Dimension Hatross" и "Killing Technology", звучи по-опростено, без сложни изпълнения. Много се забавлявахме, когато правихме демо версиите на тези парчета, звученето им е много рокендрол. Напомнят много на Motorhead, които са ни оказали голямо влияние.

   Когато говорим за Voivod, разбираме експериментална и новаторска музика. Но има ли граници, които никога няма да преминете?
   Мисля, че никога няма да просвирим диско. Вълнувам се от всякаква музика, но едва ли някога ще просвирим диско или хип-хоп. С времето Voivod успяхме да изградим свой собствен стил и смятам, че трябва да си останем такива, каквито сме. С годините става все по-лесно да създаваме нови парчета, защото правим това от много време насам. Стараем се да черпим вдъхновение от всичко, което ни заобикаля.

   "Nothingface" е най-успешният ви албум като продажби. Смяташ ли, че новият ви албум ще постигне същия успех?
   Заради смъкването на музика от Интернет вече е невъзможно да се достигне нивото на продажбите от миналото. Всеки продава по-малко. Всяка година продажбите падат с 15-20% и това е кофти ситуация за групите и за лейбълите. Затова и цените на билетите се покачват, скача и цената на мърчъндайза, защото все по-малко хора купуват дискове.

   Какво представлява обложката на "Infini"?
   Това е главата на The Mighty Voivod с противогаз. Символът Voivod присъства във всеки наш албум и е рисуван от Мишел (Michel "Away" Langevin - барабанист в групата). На задната корица пък има снимка от "Apolo 8". Това е сбор от нещата, изградили "Infini".

   Като изключим фестивалите, ще има ли турне след издаването на "Infini"?
   До септември ще участваме само на фестивали. След това може и да има турне през есента, но още нищо не е уточнено.

   Защо напусна групата през 1994-а и се завърна отново през 2002 г.?
   Имаше различни причини. Имах нужда от поне 6-месечна почивка, а тогава свирехме много. Имах и лични проблеми, бях в депресия и не исках да потискам и другите около мен. Исках да правя нещо ново. След като напуснах обаче бързо се отегчих и пак започнах да правя музика. Участвах в проекта на Dave Grohl - Probot, което ми помогна да се завърна в групата.

   За метъл феновете Voivod са най-забележителната група от френскоговорящата част на Канада. Този факт помогна ли ви да пробиете на музикалния пазар на Франция например?
   Когато започвахме, ние бяхме една от първите метъл банди в Канада. Бяхме вдъхновени от британския хеви метъл. Начинът, по който пишем текстовете, по който говорим, нашия акцент - всичко това ни отличаваше. Същото, както когато немско говорящи групи идват да свирят в Канада например. Всяка банда от различна част на света има своята оригиналност.

   Коя според теб е най-забележителната банда от Квебек, появявала се след вас?
   В Квебек има доста разнообразна сцена. Групи като Anonymus, които са траш например... Има някои интересни метъл кросоувър проекти. Тук не е лесно да се прави такава музика, защото няма много голяма подкрепа. Има някаква подкрепа от страна на правителството, но не е никак лесно да си музикант.

   Като говорим за Канада, спомням си за стикерите върху албумите на групи като Rush и Tea Party, които гласяха "Music Made in Canada". За нас този стикер беше признак за качествена музика. От друга страна, когато споменаваме Монреал и Квебек, в България много хора се сещат първо за доста популярния филм "Исус от Монреал", после за Voivod и не на последно място за вашите колеги от Kataklysm...
   О, да, съвсем забравих за тях. Те са много добри музиканти, доста са популярни в Европа. Те са една от малкото банди, които идват от тук и са активни от много време насам.

   A каква е историята около твоя прякор - Snake?
   Преди Voivod се занимавах с актьорско майсторство. Аз и Мишел учехме в едно и също училище по изкуствата. Мишел веднъж ме видял как имитирам движение на червей. По-късно, когато се събрахме в групата, той се сети за това и каза: "Ето го и Змията...". И така си остана досега.

   Последни думи за българските ви фенове?
   Надявам се скоро да се видим на концерт и да си изкараме жестоко заедно.