Интервю със Стефан/shemale ZERO





Автор: Morrigan


   Metal Katehizis: Здравей! Представи се на хората, които не са чували за shemale ZERO или които биха искали да знаят повече за човека, който седи зад проекта.
   Стефан: Здрасти! Ами, с две думи - shemale ZERO си е моят личен и единствен за момента музикален проект. Стилово аз си го определям като синтпънк или синтпоп-джънк. Събирам всичко, което ме кефи, префасонирам го синтетично и гледам да се забавлявам.

   Разкажи ми за началото. Как започна всичко? През какви етапи мина shemale ZERO, за да се превърне в това, което е...
   Всичко започна на ебавка и сега е същото.

   Факт е, че музиката ти е сама по себе си уникална, oсобено по нашите ширини. Какво ти служи за вдъхновение? В какви неща намираш себе си?
   Ами, мен всичко ме вдъхновява. Не се ограничавам стилово изобщо и гледам да разширявам музикалния си мироглед непрекъснато. Като за начало ще кажа, че съм голям фен на чичо Alice Cooper. Слушам гей диско от 80-те като Divine, а и напоследък съм зарибен по 50-арското рокабили, кънтри рок, разни американски националистически глупости, немски маршове и някви по-лигави и комерсиални електро банди с мацки. Та затова и в музиката ми има малко психобили, има малко хорър пънк, детрок, кабаре и всякакви други помии, всичките обединени под примитивен нинтендо звук. Освен това се вдъхновявам от киното, фотографията, изобщо от всякакви форми на арт.

   Как протича процеса на композиране на песните ти?
   Всичко става случайно, виждам няква дума или фотография, най-често в някой порно сайт и я доразвивам в парче. Гледам да не работя повече от 2-3 часа на парче, с композирането, текста и записа му, иначе се губи цялата тръпка, цялата пънкарщина в нещата.

   Кои изпълнители те поведоха по пътя ти в музиката - и като фен, и като изпълнител?
   Еми, както казах, Alice Cooper е ултиматният годфадър в музиката. Кефя се, че в албумите му има страхотни концепции, сценично има яка визия, активен е на концерти, не е някои мрънкащ бастун. Освен това музиката му се развива и търси нови неща с готините и не стои на едно място.

   Какво мислиш за дарк сцената в България в момента? Смяташ ли, че нещата са напреднали, в сравнение с преди? Има ли почва за развитие на подобна сцена у нас?
   Не, нещата са умрели отвсякъде, както всичко в България. Единствено магазин "Gorgon" правят концерти на актуални банди от тази сцена. Дано и занапред да продължават. Иначе клубната култура, в която до няква степен се корени сцената, е умряла. Особено последните две-три години. За съжаление тук не може да съществува нищо номално, тук няма ъндърграунд. Всичко се случва супер мудно и умира още в зародиш. Не че българските фенове не струват, просто в другите държави са много повече и всичко се случва по лесно. Тук има единствено почва на развитие на простотии, "copycats" и комплексарска музика за стотинки.
   Кои са албумите, които въртиш най-много в последно време?
   Тази седмица цикля само на рокабили. Buddy Holly, Johnny Cash, Chuck Berry и някви такива тотални класики. Просто съм в такъв период.

   Начинът, по който изглеждаш на сцена винаги е впечатляващ. Визията силно определяща ли е за това как ще бъде приет един артист от публиката? Важно ли е наличието на концептуалност при изнасянето на концерт?
   Определено е важна. Човек отива на концерт, за да бъде забавляван, а не за да гледа някви пияни металисти по анцузи как се мъчат да свирят "Seek and Destroy". Много хора си мислят, че като вкараш някаква визия ставаш комерсиален или пък по някакъв начин пренебрегваш музиката, оставяш я на заден план. Де да знам, може и да се срамуват просто да бъдат различни, това си е тяхна работа. Има и такъв филм, че без визия трудно някой ще ти обърне внимание във вихъра от нови банди, които се появяват всеки ден. Иначе, за моята визия - чак впечатляваща - не бих казал. Това е някаква умерена визия, не мисля, че много хора могат да понесат визията, на която всъщност съм способен, ха-ха.

   Защо стана така, че се раздели със сценичната си половинка Вики?
   Просто ми писна да има китари в проекта. Не, всъщност - стана така, защото съм непоносимо луд и изнервям хората около мен. Също така - мразя репетициите, затова и последните двама барабанисти ми теглиха по една майна - защото не се появявах по репетиции и глупости.

   Разкажи за бъдещите си планове. Накъде отива Shemale ZERO?
   Еми, тази година се надавям да направя няколко концерта извън България, да прасна някви нови песни и т. н. Следващия месец съм в Словения за някъв лайв и някакви други глупости. Също така, под секрет, концертът в понеделник [9 февруари 2009 г.] ще е сигурно последният, на който ще съм сам на сцената. Един тип на синтезатори ще се присъедини за концерта на Combichrist следващия месец и после евентуално за други концерти. И така, това е общо взето. Имам някви предложения да продавам музиката си за един американски лейбъл, но още се мотам, защото не се кефя на такива неща. В крайна сметка сигурно ще пуснем парчетата безплатно и така...

   Какво ще могат да видят хората, които ще посетят събитието "Orgy Night"?
   Ще могат да видят един умупобъркан андрогинен моряк, който ще се опита да ги позабавлява.

   Има ли нещо, което искаш да кажеш, но не те попитах за него?
   Не, няма.
   Благодаря ти за отделеното време. Успех в предстоящата "оргия" на 9 февруари!
   И аз благодаря!