Интервю със Sebastian Danzig, Remington Leith и Emerson Barrett от PALAYE ROYALE

28 фев 2023, 14:17 ч. 815 / 35 2
пред./следв.

   Арт-рок триото PALAYE ROYALE, с право провъзгласено за "Най-горещата банда на 2018-а" от британската музикална преса, ще гостува за пръв път в София следващия месец. Изявата им е на 7 март в клуб "Joy Station" и е по покана на "Loud Concerts" (поръчай билет онлайн). Всеки, докоснал се до творчеството на бандата, е наясно с техните вдъхновения, почерпени от киното и философията, които приковават вниманието на публиката при живите им изпълнения. Със съдействието на организаторите Sebastian Danzig, Remington Leith и Emerson Barrett (или PALAYE ROYALE) отговориха в кратка и бърза сесия на няколко въпроса на радио предаването "От другата страна". Може да прочетете разговора с триото по-долу.

 

palaye royale

 

Скоро ще сте в България, повече за шоуто ви, какво ще свирите?
Sebastian Danzig: Много сме развълнувани, че за първи път ще направим концерт във вашата страна и ще посетим ново място. Ще свирим за първи път за феновете там и вярвам, че шоуто ще бъде разпродадено, което е страхотно. Щастливи сме, че ще дойдем и ще свирим за вас. Ще изпълним неща от първите ни три албума плюс последния. Това ще бъде и първото му представяне на живо в България. На турне сме по промотирането на "Fever Dream" затова и свирим доста песни от него. Разбира се, няма да пропуснем и "The Bastards".
Remington Leith: Очакваме да бъде лудница и истинско забавление.

Надявам се. Ако не знам нищо за групата ви какво е първото нещо, което трябва да науча?
Sebastian Danzig: В "Google" има всичко за нас. Само напишете името на групата.
Emerson Barrett: Това е труден въпрос. Елате ни вижте на живо, нещата са различни всеки път, защото се стараем да предложим разнообразие на феновете си.

Коя песен най добре описва работната ви етика?
Emerson Barrett: "Fucking with My Head"!
Remington Leith: Мисля че е "Fever Dream". Тя е някак си по-зряла. Тя описва страшно много аспекти от групата, които са събрани в една песен.
Emerson Barrett: В нея е събран целият хаос, който е в нашата музика.

Нещо което не всеки знае за вас, но искате всички да го знаят?
Emerson Barrett: Че ние сме жонгльори. Ние жонглираме.
Sebastian Danzig: Не знам дали това, което ще кажа, се знае от много хора, но като млади сме свирили джаз. Били сме джазмени от деца. Създавали сме музика по този начин. И днес в основата на правенето на музика, песни и изкуство стои джаз мисленето ни. Всичко е базирано на джаза.

Колко важен е миксът между различните изкуства в музиката ви?
Sebastian Danzig: Това е нашата форма на терапия. Винаги е било така. Формата на създаване на изкуство е терапия за нас. Нещата винаги са били неразривно свързани. Приемам го като посоката, в която винаги трябва да се движим. Изкуство, музика, фотография, философия, дори музикалните клипове и тяхното режисиране - всичко това върви заедно. Облеклата ни също. Искаме да предложим най-красивия арт проект, който сте виждали.

Как всичко това ви помага да сте автентични?
Sebastian Danzig: Всеки един аспект от нашата кариера е посветен на изкуството. Ние сме стилисти и в същото време композитори. Това е нашият стил и начин на правене на музика. Работим с различни хора, но изворът, основата на всичко сме ние тримата. Смятам, че сме големи късметлии, че сме събрали точно ние тримата, защото влагаме страст и желание в своите роли.
Remington Leith: Винаги във всичко сме били ние тримата. Това е нашият живот. Сутрин, в полунощ, късно вечер, дори когато спим, става въпрос за PALAYE ROYALE. Групата е част от всеки един аспект на цялото ни съществуване. Тя е отворен проект, в който ние влагаме всяка своя страна. Тази група е всичко за нас.

Определяте се като "фешън арт" банда. Колко важен е модния аспект?
Sebastian Danzig: Ако използваш този аспект в създаването на музика, вярвам, поне за нас е така, че ще предложиш и добро визуално представяне на творчество си освен музикалната страна. И смятам, че това е страхотен начин чрез един цял продукт да изразиш по най-добрия начин себе си. Така запазваме автентичност на бандата. И много други влагат усилията си в тази посока. Но и през годините бандите, които сме гледали, дори всички от тях - от THE ROLLING STONES до OASIS, са не само музика, но и начин на обличане, имидж.
Emerson Barrett: Нещата вървят ръка за ръка. Да правиш музика, да нарисуваш картина или да съчиниш поема е същото като да правиш дизайн на дрехи. Това е начин на изразяване. И обичаме да използваме всички възможни начини, за да го правим.

Защо музиката трябва да се гледа и визуално?
Remington Leith: Имаме невероятната възможност да сме част от поколение и да живеем в момент от историята, който предлага невероятен технологичен напредък. Важно е музиката да се представя и като визуален продукт и ние имаме възможността да правим точно това.

 

Как се виждате - като професионална музикална група или повече като шоу тогава?
Remington Leith: Ние сме арт проект. Усилията ни са насочени точно в тази посока.
Sebastian Danzig: Относно музиката, постоянно обсъждаме онова, което създаваме като артисти. От гледна точка на изкуството винаги използваме истински инструменти, на които след това свирим и когато сме на сцена. Всички можем да свирим на пиано и от тази основа аранжираме инструментите си. Но относно представянето на сцена и от гледна точка на групата като средство за забавление, за нас е важно е да предложим добро шоу, когато се представя музиката на живо. Дори и да си страхотен музикант, и да създаваш музика, която хората харесват, ако ще я представяш на живо, е много важно да излезеш от ролята на музиканта, и да бъдеш шоумен. Да имаш добро сценично шоу понякога става по-важно дори от самите песни. Феновете, които посещават концерти, искат спектакъл, защото те не само слушат музиката, а и гледат. И ако успееш да намериш добър баланс между музика и шоу, значи си постигнал нещо добро. Това е рецептата за една група, която прави турнета.

Коя група е златният стандарт за шоу на живо?
Sebastian Danzig: Определено THE ROLLING STONES. Дори и днес са класика.
Remington Leith: Погледни Mick Jagger. Той има повече енергия от много по-млади и 20-годишни певци. Той е икона, легенда! Бих бил щастлив, ако имам и десет процента от неговия талант.
Sebastian Danzig: Има много групи от 60-те и 70-те с много добро шоу. David Bowie е типичният пример. От по-новите банди такива са OASIS, които имат доста голямо присъствие на сцена, движат се много по нея. Или GUNS N’ ROSES от 80-те. Те имат толкова много енергия. Буквално изнасят спектакли. В тази група можеш да добавиш и MOTLEY CRUE или нови банди като MANESKIN - страхотна рок група и много забавна в същото време.

Най голямото предизвикателство да правиш музика днес?
Sebastian Danzig: Това че много музиканти пишат музика не за себе си, а за да бъдат популярни според модата в музиката към дадения момент. Прави се музика от по 15 секунди, която става за слушане в "Tik Tok". Хората си мислят, че това е формулата, по която се композира днес. Да, може би това наистина е начинът. Сигурно по-кратките албуми се приемат по-добре. Но вярвам, че за това колко дълга или къса трябва да е една песен вече няма ограничения.
Remington Leith: Хората вече не се съсредоточават в една група, тях ги интересува нещо, което директно да запомнят от първия път. Те искат произведение с продължителност 5-10 секунди, с грабваща линия, от която да създадат съдържание за "Tik Tok". Което е нито изкуство, нито музика. Вече е трудно да задържиш вниманието на хората с песни от по 5-6 минути.

Когато създавате музика, Вие имате отговорност към себе си или към феновете ви?
Remington Leith: Смятам, че винаги си отговорен на първо място към себе си. Ако си честен в това което правиш, ще стане добра песен и тя ще стигне много по-далече. Цялата идея на музиката е да направиш това, което ти идва отвътре. Да разкажеш своята история, а не да се опитваш да гадаеш, какво се случва в главите на другите. Трябва да покажеш твоята гледна точка, твоите чувства, твоето приключение.
Sebastian Danzig: И ще се учудиш, колко много повече хора ще реагират на това, вместо на музика, която е създадена, за да задоволи нечии вкусове.

Важно ли е да си верен на корените си или трябва да предлагаш нещо ново във всеки един албум?
Remington Leith: Мисля, че израстването се получава естествено. Прогресът трябва да е естествен. Ние работим по развитието си като музиканти всеки ден, изпробваме нови неща, нови мелодии. Провокираме вокалните ми способности. Постоянно изпробваме нови елементи, променяме акорди. Смятам, че постоянно израстваме и се развиваме като музиканти и композитори и това може да се чуе в музиката ни с всеки нов албум.

Кое е вашият най-"Spinal Tap" момент?
Remington Leith: Това турне е един голям "Spinal Tap".
Sebastian Danzig: Имахме един стар автобус и там трябваше да се смени един кабел. Шофьорът ни обаче се разболя и неговият заместник не направи това, което трябваше. А му казахме.
Remington Leith: След това този пич спрял автобуса на една бензиностанция и слязъл без да постави скоростния лост в правилното положение. Ние спим вътре в задната част на автобуса. И докато спим, превозното средство потеглило само и минало през няколко платна. Събуди ме клатушкане, като си помислих, че има земетресение. Събудих се навреме, за да видя, че автобусът се движи сам, преминавайки през платната и никой него управлява. Успях да скоча на спирачките и да го спра навреме точно преди да си забием в отсрещната бензиностанция. Имахме огромен късмет, че не ни удари кола или че не се забихме в някоя сграда и никой не пострада.

Съвет, който бихте искали да дадете на другите банди, които никой не ви е давал?
Sebastian Danzig: Сега свирим с други две банди. Когато преди бяхме на турне, не сме си и помисляли да се срещаме с феновете си. Разбира се, добрият концерт е задължителен, но има още какво да направиш като банда. Трябва освен да предложиш добро шоу, да имаш и връзка с феновете си. Може би това е нещото, което трябваше да знаем по-рано. Не, че сме пренебрегвали феновете си. Но ако те знаят какви точно хора стоят зад тази музика, ще бъдат верни фенове на групата. И го казвам не толкова заради ползите за бандата, а по-скоро заради основни човешки взаимоотношения. Феновете ще приемат по-добре музиката, ако познават музикантите, които стоят зад нея на едно по-лично ниво. Всички сме хора, музиканти и фенове. Трябва да има връзка. За щастие бързо осъзнахме това и по някакъв начин то ни помогна много за кариерата ни. И още никога не подписвай договор без адвокат.
Remington Leith: Един от най-ценните съвети, които получихме, беше да оставим егото на страна и да бъдем по-добри човеци и по-добри с другите. Това, да си по-добър с другите, няма да те убие.

 

palaye royale



Коментари   (2)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


даскал 28.02.2023 14:36:46 отговори + 4 1
На черно-белите снимки си личи влиянието на Rolling Stones. На цветната сякаш нещо друго си личи Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

КОМИСАР ТРАШЪР 1.03.2023 00:19:14 + 1 3
Личи си пендеретското в тая група това си личи. Джендерска работа. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".