Jeff Becerra от POSSESSED: "Дет метълът е най-интересния стил метъл днес"

8 юли 2019, 17:05 ч. 2720 / 17 10
пред./следв.

   Преди METALLICA имаше ANVIL... Преди IRON MAIDEN имаше U.F.O.... Преди DEATH имаше POSSESSED... И колкото, и да е странно ANVIL, U.F.O. и POSSESSED са все още активни групи, издават албуми и правят турнета. За жалост и трите банди, с изключение може би донякъде на U.F.O., не получиха онова, което заслужават. Защото те бяха и си остават непризнати пионери. И докато ANVIL и U.F.O. никога не спряха, съдбата погоди доста гадни номера на POSSESSED и техния лидер Jeff Becerra. Само че те успяха да превъзмогнат несгодите. И да се завърнат с "Revelations of Oblivion". Така основателят на стила Jeff Becerra, макар и в инвалидна количка, макар и без верните другари Mike Torrao, Larry LaLonde и Mike Sus, отговорни за трите класики "Seven Churches", "Beyond the Gates" и "The Eyes of Horror", отново преподава уроци. Разбира се, по дет метъл!

 

 

WeRock.bg: Привет, мистър Becerra, как си?
Jeff Becerra: Тъкмо се чух със Zetro от EXODUS. Отдавна не се бяхме чували.

Бъдещ проект ли обсъждахте?
Дадох интервю за онлайн шоуто му "Toxic Vault".

Как гледаш на новия албум на POSSESSED след края на записите?
Отдавна не ни се беше случвало да записваме. Трябваше да открия правилните хора за това. Но сега, когато вече съм ги намерил, съм готов за много нова музика. Иначе реакцията от страна на феновете е много положителна.

Каква е идеята зад заглавието "Revelations of Oblivion"?
Обикновено, когато пиша текстове, намирам някаква основна тема и градя всичко около нея. В този конкретен случай темата е какво би представлявал животът на земята без бог и религия, какво би станало тогава.

Коя е любимата ти песен от новия албум?
Гордея се с всяка една песен, тук няма пълнеж. Искахме да предложим най-доброто, на което сме способни в момента, да имаме разнообразни откъм скорост и ритъм парчета.

"Revelations of Oblivion" започва там, където свърши "Beyond the Gates", или не?
Когато записахме "Seven Churches", бяхме почти деца, аз бях на 16 години. После издадохме "Beyond the Gates", в който имаше повече мелодия, след това "The Eyes of Horror", това беше ЕР. Тогава бяхме единствената дет метъл група в света и не знаехме как точно да експериментираме. Дет метъл стилът се разви много, това за мен в момента е най-интересният жанр, сравнявам го със златните години на джаза. В момента има огромно разнообразие от групи, от фолк и паган до техничен дет/грайнд. Стилът се развива страхотно и има много добри банди. Ние искаме да звучим добре за старите си фенове, но да предлагаме нови неща и да се развиваме като група.

 

Имаше ли трудности при новите записи?
Записите на един албум винаги костват много физически и психически сили. Искахме да запишем силен материал, което винаги носи напрежение на музикантите. Най трудното стана при избора на парчетата за албума.

Кои са най големите конкуренти на POSSESSED днес?
Състезаваме се единствено със себе си, искаме да ставаме все по-добри. Искам да се развиваме, да издадем още албуми и да свирим независимо от всичко.

POSSESSED получиха ли признанието, което заслужават?
Мисля, че не. Благодарен съм, че все още имаме фенове, ние сме първата дет метъл банда, борехме се за налагане на стил, който никой не свиреше преди нас. Когато този стил се наложи, се опитаха да ни откраднат историята. Но аз съм все още тук и смятам да променя това. POSSESSED са първата дет метъл група! Точка по въпроса. Дет метълът е повече от това, което хората си мислят. Ние не сме просто по агресивен траш. Днес журналистите са позитивни спрямо нас, но в миналото изобщо не беше така.

Ако POSSESSED не се бяха разпаднали като група, как според теб щяха да изглеждат нещата сега?
Първият ни състав се задържа само 4 години, Larry LaLonde продължи кариерата си в BLIND ILLUSION и после в PRIMUS, тъй като всички много харесвахме Les Claypool. Но за мен POSSESSED винаги са били преди всички останали. Другите искаха нормален живот, защото да се прехранваш от дет метъл е непосилно. Сменихме много музиканти в групата, но нима можеш да се сетиш за банда, в която за 30 години музикантите са си все едни и същи?

RUSH имаха постоянен състав десетилетия... THE ROLLING STONES може би...
STONES имат поне един починал китарист, аз мога да се сетя само за GOLDEN EARRING. От DEATH до MEGADETH - всички са сменяли музиканти. Аз най-после открих правилните, защото хората умират, напускат, искат да живеят нормално. Така стоят нещата в музикалния бизнес. Но аз съм щастлив, че съм свирил с уникални музиканти и уважавам техния избор.

Разреши веднъж завинаги въпроса ти ли си създателят на дет метъла или Chuck Schuldiner?
Аз и Chuck бяхме приятели. Аз измислих името дет метъл. Chuck ми написа писмо и дойде до Bay Area, за да види какво се опитваме да свирим. Беше луд по стила. "Seven Churches" беше записан като демо още през 1982 година, много преди да се появат MANTAS на Chuck. Той дори ми поиска разрешение, за да кръсти групата си DEATH. Chuck Schuldiner направи страшно много за сцената и е повлиял на хиляди хора. Тъжно е, че не е сред нас, но това не променя факта, че първата дет метъл банда е POSSESSED.

Според теб ще се харесат ли POSSESSED на младото поколение фенове?
Надявам се, всеки музикант иска музиката му да се харесва.

Кои банди те вдъхновиха, за да започнеш POSSESSED? Какво те вдъхновява днес?
Когато създадохме с Larry първата си банда през 1978 г., искахме да свирим много мрачно и тежко. Винаги съм харесвал филми на ужасите, както и автори като По и Лъвкрафт. Обичам страшните истории. Ozzy и BLACK SABBATH ме впечатлиха много, после дойдоха VENOM, които бяха велики. Ние искахме да сме още по-тежки. Успяхме да създадем нещо уникално за времето си. Слушахме MERCYFUL FATE и EXODUS и искахме да сме още по-зли от тях. Чисто приятелско съревнование. Написах текстовете за песента "Burning in Hell", вдъхновен от "Hellraiser" например.

Нека останем в миналото - въпреки че сте екстремна група, "The Eyes of Horror" е продуциран от Joe Satriani?
По времето на "Seven Churches" ние бяхме най-тежката група в света. Сега това е невъзможно. Всеки се съревновава. Всеки гледа да е свири все по-бързо, да прави все по-бързи бласт бийтове и да пее за монахини, изнасилени с разпятие. В първия ни албум се опитвахме да измислим възможно най-шокиращите текстове. Като музиканти искахме да стигнем предела на възможностите си. Първите ни три записа бяха най-доброто, което можехме да предложим тогава. Joe Satriani беше легенда в Bay Area и учител на Larry по китара. Не ни взе почти никакви пари за записа.

"Seven Churches" е бил забранен за разпространение през 80-те, а сега не може да уплаши никого...
Тогава хората се страхуваха от сатанизма, групите бяха съдени за сатанизъм и за самоубийства на техни фенове. Сякаш Христос беше основен съдия. "Seven Churches" беше страховит албум, докато днес Сатаната е поредния имиджов продукт. Днес никой не се впечатлява от подобни неща.

От какво те е страх днес?
Светът, в който живеем, е мрачен и страшен, не ни е нужен Сатана. Хората са откачени. Има видеоклипове как режат ръце или крака на хора, докато са още живи, а после ги пребиват с тях...

Звучи ужасно...
Има много зли хора. Но не знам дали ни пука или просто си зяпаме в телефоните...

Има ли надежда?
Трябва да направиш най-доброто за себе си, да се обградиш с добри хора. Вероятно обаче човечеството ще се самоунищожи и след това всичко ще започне начисто. Ако има нещо, на което ни е научила историята, то е, че не се учим от нея.

Защо е така?
Има един процент от хората, които притежават огромна власт. Те ни заслепяват. Обикновения човек, трябва да осъзнае, че може да има контрол. И тогава нещата може би ще се променят. Аз не искам да убивам никого, но светът ни учи, че трябва да сме агресивни.

Сменяме темата - слушаш ли друга музика освен метъл и какво мислиш за PRIMUS днес?
Свирил съм на виолончело в джаз и симфонични оркестри. Jaco Pastorius ми е любим басист. Колкото до Les Claypool - той е феноменален музикант. Larry направи много добре, че стана част от PRIMUS. Гордея се с него.

Говорил ли си с него да участва в записите на новия албум на POSSESSED?
Не, ние свирихме заедно преди 35 години, така че не би имало смисъл.

Следиш ли днешната дет метъл сцена?
Щастлив съм, че съм все още жив. Това е изумително. Имайки предвид какво преживях. Горд съм с развитието на стила и с всички тези банди. Дет метълът е най-интересния стил метъл днес.

 



Коментари   (10)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


пор4о 16.07.2019 16:25:19 отговори + 1 0
А блек ще има ли?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Burner 9.07.2019 22:04:53 отговори + 12 0
От албумите тази година, новият на Possessed най ми хареса ... Като машина на времето е, идеен и не се натрапва едновременно! Респект! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Possessed 9.07.2019 17:11:47 отговори + 9 1
Знам групата от началото и, в същност когато излезнаха бяха като продължение на Венъм и Хелхемър. Вескера е прав, че са преди групата Чък Шулдинър, Дет излезнаха малко след това. А аз ги бях позабравил. Преди няколко години преоткрих Батори и Венъм. Сега гледах Пъзесд на Хелфест. Бяха страхотни, наистина те са водещата дет метъл банда.
Поклон пред Вескера! Отделно го видях с инвалидната количка да куфее като най обикновен фен на сета на Каркас!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Possessed 9.07.2019 15:37:41 отговори + 10 0
Possessed са легенди!Слушам ги от 86-а,когато се сдобих с касетка на Seven Churches с гаден звук,но за мен беше като удар с парен чук.Музиката не беше вече същата след него.Beyond...беше по траш ориентиран,по-лек и еднообразен, и никога не измести първия като влияние,поне за мен. Последния е едно приятно завръщане към ония времена,без да го товаря със свръхочаквания,така че няма как и да съм разочарован от него.Добър албум.Дано наминат насам някога. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kuzman 9.07.2019 12:56:01 отговори + 5 12
Изслушах много внимателно новия албум на Possessed и колкото да им се иска, той не е урок по дет метъл. Просто е безидеен и еднакъв от началото до края. Няма разнообразие, няма хъс и агресия. Не могат да се сравняват с Death, колкото и да им се иска. Действително албумите на Death и сега могат да се нарекат уроци по дет метъл. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


#$%@!^&**( 9.07.2019 14:02:54 + 5 5
До голяма степен съм съгласен, че албумът е доста неоткрояващ се. Но името на тази група се свързва с миналото и така трябва да остане . Времената вече са други и подобен олдскуул траш дет метъл може да се чуе отвсякъде . Death си остава и винаги ще бъде по-добрата група , макар че последните им два албума трудно могат да се нарекат "дет метъл" . Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

БХххххх 8.07.2019 21:02:35 отговори + 11 20
Дет, траш и класически хеви метъл, това е истината. Другото е боза с кебапчета... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kveben 9.07.2019 08:42:33 + 7 2
Ей, следващия път като се напия, тва ще го пробвам за лечение на махмурлук. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Шэуэкэаээ 20.03.2022 20:57:55 + 1 1
Явно си доста ограничен щом свеждъш метъл само до тези трил стила. Блек е най-разнообразен от трите и най-интересен. Но трябва да слуша човек за да го осъзнае. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

progressive 8.07.2019 19:56:42 отговори + 10 7
Не бих казал.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".