Jouni Valjakka (WHISPERED): "Бих живял няколко години в Япония"

3 окт 2017, 20:53 ч. 1358 / 15 3
пред./следв.

   Що е то "самурайски метъл", създаден във Финландия? По принцип от нация, в която всеки втори се занимава с музика, е нормално да се очаква всичко. Така че не е толкова учудващо, че точно от там са се сетили да смесят мелодичния дет метъл с типични японски фолкорни елементи. И ето резултатът - финландци, които създават "самурайски метъл". Заслугата е на WHISPERED, които откриват неизползваната ниша и "копаят" в нея от 2004 г. Повече ще научите от лидера им Jouni Valjakka... 

   Както знаете, "финландските японци" WHISPERED идват в България като съпорт на WINTERSUN на 6 октомври по покана на "BGTSC".
Интервюто с Jouni Valjakka е излъчено в предаването "От другата страна" по радио "Варна" на 2 октомври.

 


Привет, Jouni, в началото представи WHISPERED на българските слушатели.
Jouni Valjakka: WHISPERED са мелодична дет метъл банда от Финландия. Свирим комбинация от метъл стилове, съчетани с японски фолк елементи и симфонични пасажи. Издали сме три албума. Имали сме концерти в цяла Финландия, както и в Япония и Израел. Също така сме направили две турнета във Великобритания. Започнахме цялата работа с групата през 2004-а, като първият ни албум излезе през 2010-а. В настоящия състав на WHISPERED аз съм единствения оригинален член. Основах бандата с приятели от училище. Като че ли накратко е това.

Спомена Япония, как японските метъл фенове приемат музиката на WHISPERED?
Първият път, когато свирихме там, беше през 2013-а. Бяхме заедно с BATTLE BEAST и SMASH INTO PIECES. Бяхме притесни как ще ни приемат, защото в нашата музика използвахме тяхната култура. Но всичко се получи чудесно. Японците наистина ни харесаха много. Тази година отново посетихме Страната на изгряващото слънце заедно с INSOMNIUM, BRYMIR, DARK FLOOD и RE-ARMED. Направихме три концерта. Навсякъде реакциите бяха страхотни.

Прочетох, че ви наричат "финландските самураи"...
Това е определение, което ни лепнаха списанията. Нарекоха стила ни "самурайски метъл". Добре ни прозвуча и решихме да го използваме, когато става дума за групата. И всъщност ние сме точно това, смесвайки две култури.

Откриваш ли прилики между финландската и японската култура?
Като цяло определено има. Японската култура е много популярна във Финландия. Между двете държави има сключени много споразумения, които ни сближават. Това, което мога да посоча като прилики е, че и финландците, и японците са скромен народ, но ако в края на краищата им дадеш малко алкохол, си губят разсъдъка.

По какъв начин японската култура обогатява гледната ти точка?
Когато започнах с музиката на WHISPERED, усетих, че се получава нещо оригинално. Винаги съм търсил интересното в живота. Напипвайки концепцията, бях наистина много вдъхновен. А използването на японската култура, обогати образа и идеята за WHISPERED.

Какво всъщност използвате от японската култура?
Навлизаме във всички аспекти - музика, герои, легенди. Дори в инструментално отношение при свиренето на китара има малки елементи, които обогатяват звука ни. Така той звучи по-фолклорно японски. Тук вече идват и темите, приобщени от тяхната митология, самураите, бушидо - "пътят на воина". Това е в общи линии - вземаме от всичко.

Спомена бушидо - спазвате ли някакъв морален кодекс във вашата музика?
Интересен въпрос. Със сигурност използваме основата на бушидо в нашите композиции. Много се интересувам от полемиката около ролята и значението на самураите, защото те са воини, които са готови да отнемат живот и да убият враговете си, но в същото време очакват божието възмездие за постъпките им. Смятам, че спорът за това какви всъщност са самураите е очарователен.

Мислиш ли, че бушидо и примерът на войните на честта имат място в днешния свят?
Точно за това не знам, но определено японските традиции, които са част от японската култура, по някакъв начин противоречи на мултикултурата днес, но от друга страна отварянето на Япония към света наистина очарова все повече хора от различни страни. Едва ли обаче традициите, при които мъжете на честта отнемат живота си, когато са убедени, че вече не са достойни и са се опозорили, се приемат толкова лесно, макар че и в Япония това вече не се случва. Но идеята, концепцията зад тези действия е достойна за уважение и може да покълне на много други места.

А мъжете на честта имат ли място в днешния свят?
Ако говориш за идеите зад "пътя на воина" - бушидо или за шинтоизма и будизма, те заслужават много повече уважение, отколкото получават. И в тях има много повече стойност, отколкото по принцип се смята. Колкото повече хора положат усилия, за да оценят стойността на японските традиции, толкова повече последователи ще открият японската култура.

Връщаме се на музиката - какво ще представите на концерта си в България?
На това турне сме съпорт на WINTERSUN. От нас феновете могат да очакват много мелодия, силни песни и над всичко това - войнски дух!

Времето като съпорт банда ще ви стигне ли да представите идеите и музиката на WHISPERED?
Имаме стегнат сет, който е 45 минути. Времето е достатъчно за едно добро и интензивно представяне. Поработихме върху песните в сета. Избрахме тези, с които смятаме, че ще привлечем феновете на WINTERSUN, композиции, които ще им паснат, както и песни, с които ще спечелим вниманието на хората, които никога не са ни чували. Ще се опитаме да им предложим силните страни на музиката на WHISPERED и в същото време разнообразно преживяване.


До каква степен имиджът и сценичното представяне са важни за вас?

Много са важни. Имаме много идеи, които за съжаление все още не можем да осъществим. Но се надявам това да стане един ден. Иначе на сцената излизаме с грим и костюми, вдъхновени от т.нар. традиционен японски театър кабуки. Цялото ни шоу носи атмосфера на силна връзка с феновете - всички сме воини, които се борят за вярата си.

Позволявате ли си импровизации на сцената?
През по-голямата част от концертите свирим по начина, по който сме направили песните в студиото. Защото искаме слушателите да получат максимално близко усещане до оригиналите. Те, разбира се, няма да чуят точно същото изпълнение от албумите, но възможно най-близкото до тях в смисъл на онова, което феновете познават от дисковете. По този начин преживяването за тях ще е по-пълно.

Трудно ли е за финландска банда да намери мястото си на световната метъл карта, като се има предвид, че всеки втори финландец е музикант?
Това е вярно. Днес цялата метъл сцена е наводнена. Не само във Финландия, а навсякъде. Постоянно се появяват нови групи. За това е много трудно да получиш внимание от музикалния бизнес. Ние даваме най-доброто от себе си. Доста време сме вече активни и всичко, което правим, става все по-голямо. Бавно и с малки стъпки вървим уверено нагоре.

Какво те очарова в хеви метъл сцената днес?
Метъл сцената има най-добрите фенове в света. Те са наистина лоялни и отдадени. Също така връзката между бандите и феновете е на едно по-лично ниво. Ако сравниш стила с другите музикални жанрове, феновете и музикантите имат много силна връзка с метъла, което е страхотно.

Какъв е според теб ключът към продължителния успех?
Времената днес със сигурност са други. Днес дори и да подпишеш голяма сделка, не означава, че феновете ще те припознаят. И в миналото е било важно да се свържеш с правилните хора, но днес това е още по-необходимо. Днес трябва да проявяваш постоянство в онова, което правиш, за да се надяваш на успех. Трябва да прегърнеш модерните времена, не да им се противопоставяш. Има например банди, които отказват да използват социалните мрежи. А те са полезни, защото от тях можеш да получиш информация за заобикалящия те свят и накъде се е запътил той. За да си в крак с времето.

Връщам те на концертите в Япония, имаше ли културен шок, когато отидохте там?
Не много. Срещнахме много хубави хора. Чувствахме се така все едно цялата страна одобрява онова, което правим. В японската култура няма нищо шокиращо. Е, имат роботизирани тоалетни, но нищо, от което да се почувстваш заплашен.

Как останалите от WHISPERED посрещат идеите ти за смесване на екстремен метъл с японската култура?
Мисля, че добре, иначе нямаше да се занимават с мен и групата. Интересното е, че в първия ни албум - концепцията ни не беше толкова добре избистрена. Това стана във втория. Тогава сложихме грим и започнахме да работим върху визията на групата. По това време много ме тревожеше, дали идеите ми ще се възприемат от останалите. Но всички, дори и аз, се навихме на този подход и начин на работа.

Виждаш ли се един ден като японски гражданин?
Може би, ще е чудесно, но те са работохолици. Струва ми се много стресиращо. Аз обаче обичам Финландия и природата тук. Тя е моето голямо вдъхновение. Разбира се, че и Япония има много красива природа. Страната сама по себе си е много интересна. Не знам дали бих заживял там постоянно, но за няколко години би било супер.

Последният ми въпрос е кой е твоят най-рокендрол момент?
Труден въпрос. Веднъж във Финландия посетих един от концертите "Guitar Heroes", изпълних няколко сола на сцената, а в същото време две девойки дойдоха пред мен и започнаха да крещят. Беше много странно. Не съм много рокендрол тип.

 

wintersun poster

Свързани новини

Няма свързани новини.



Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


6то 4.10.2017 12:09:04 отговори + 2 1
6то? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Зяпач 4.10.2017 00:56:15 отговори + 4 3
Тези юнаци може да се зарибят за самостоятелен концерт, яки са. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Danny Carey 3.10.2017 21:57:44 отговори + 3 5
Jouni Valjakka на български е Юни Валяка... яко :-)
Whispered са страхотна банда.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".