Keep Your Head Up High!




   Блицинтервю на Адриан "Maldoror" Лазаровски с Gus G. от Firewind

   Когато Firewind посетиха за пръв път България като съпорт на Kamelot през април 2008 г., не пропуснахме възможността да вземем интервю от лидера на групата и китарен виртуоз Gus G., в което да му зададем въпроси, както за настоящето на бандата, така и за цялата й история. Осем месеца по-късно гръцките метъли дойдоха отново в родината ни, този път като хедлайнъри и изнесоха чудесен концерт на 9 януари 2009-а в клуб "Blue Box" в София. Нямаше как преди шоуто да не разпитаме отново Gus за това какво се е случило с него и групата през времето, в което не се бяхме срещали...

   Metal Katehizis: Здравей, Gus, много се радвам да те видя отново!
   Gus G: Аз също, Ейдриън!

   Не искам да губя времето ти преди концерта довечера, ето защо да минаваме директно на въпросите. Какво се случи с Firewind след последната ни среща през април миналата година?
   Довършихме европейското си турне с Kamelot, след което се отправихме към Америка, където свирихме на тамошните летни фестивали… После решихме да си починем, но ваканцията ни продължи само един месец, защото предприехме хедлайнерско турне из Великобритания и Европа.

   Какво е впечатлението ти за софийския концерт?
   Беше изключителен. Невероятен. Един от най-добрите, които сме правили. Страхотно е да свириш пред 2000 души, които се кефят на музиката ти и пеят песните ти! Посрещнахте ни толкова радушно, толкова топло… Българската публика е просто изключителна.

   Така е, но да не забравяме, че вие също бяхте изключителни.
   Благодаря ти.

   Вече издадохте първото си DVD – "Live Premonition". Какви са отзивите?
   Много добри. Нашите фенове отдавна чакаха DVD от нас и най-накрая, когато точният момент настъпи, им го поднесохме. Доста се постарахме да бъде на ниво както като качество на звука и картината, така и като обложка и оформление. Радвам се, че почитателите ни го оцениха високо.

   От излизането на албума "Premonition" мина близо година. Кога да очакваме нов студиен материал от вас?
   Ще направим всичко възможно да го запишем до края на тази година, за да може да излезе в началото на 2010-а.

   Имаш ли по-конкретна представа за насоката му?
   Да ти кажа честно, още не знам. Е, едва ли ще бъде много по-различен от досегашните ни албуми…

   Разбира се, но се питах дали ще продължи китарно-настъпателната линия на "Premonition", или ще решите да наблегнете на по-клавирен звук…
   Мисля, че ще се опитаме да съчетаем и двете неща. Още не знам обаче какъв ще бъде крайният резултат, ха-ха!

   Ще има ли някой веселяшки кавър като "Maniac"?
   О, този път мисля да се въздържим от подобно нещо. Ала… човек никога не може да е сто процента сигурен, нали разбираш.

   Съжалявам, ако зачекна болна за теб тема, но просто не мога да пропусна да те питам за мнението ти за събитията в родината ти отпреди месец…
   Да, случилото се наистина беше ужасно. Изобщо не очаквах да се стигне дотам, да загине едно младо момче, и когато научих за инцидента, бях потресен. Голяма част от населението на Гърция не одобрява това правителство, а младите хора направо го ненавиждат, понеже не виждат никакво бъдеще за себе си в собствената си страна. Това донякъде е сблъсък на поколенията, понеже по-възрастните не искат да разберат мечтите и амбициите на по-младите, и всичко това ескалира в чудовищните размирици, с които Гърция стана печално известна по целия свят.

   В тази връзка се сещам за фразата "Keep Your Head Up High", която се среща сравнително често в текстовете ви… Това ли е едно от посланията ви в един сгромолясващ се свят като нашия?
   Да, ние сме група, свиреща позитивна музика… Съвременният свят и човешкият живот изобилстват от предостатъчно проблеми, ето защо няма нужда и ние да депресираме и отчайваме допълнително почитателите си… Непрекъснато говоря с различни хора, които ми споделят, че нашата музика им е помогнала много в разрешаването на житейските им проблеми, помогнала им е да се почувстват по-добре, да продължат напред, да не се поддадат на отчаянието и трудностите… Гледната точка и позитивното отношение към живота са жизненоважни за щастието на всеки от нас.

   Съзираш ли лъч светлинка в мрака на световната финансова криза?
   Абсолютно да. Най-мрачните часове от нощта са тези преди изгрева. Вярвам, че след тези тежки изпитания непременно ще се случи нещо хубаво. Твърдо съм убеден в това и го очаквам с нетърпение. Сега най-важното за всички нас е да продължим да се борим, за да можем да го дочакаме.

   Добър завършек на темата. Какво мислиш за колегите си от Eldritch?
   Страхотна банда. Дори бих добавил "култова" банда. Свирят от доста време, имат много опит зад гърба си и неусетно станахме добри приятели.

   Турнето ви е към своя край. Колко концерта всъщност ви остават?
   Три – заедно с този довечера. Другите два ще бъдат в Атина и Солун. Протече много добре, да се надяваме, че и тези три шоута ще минат без проблеми.

   Дано! Какво ще правиш след края на турнето?
   Ще си почина малко, след което ще започнем да мислим над бъдещия албум. После ще свирим на големите европейски фестивали, отново ще отскочим до Америка, ще подрънчим още малко из Европа и ще пристъпим към записите на наследника на "Premonition".

   Благодаря ти, Gus! Успех довечера и до нови срещи!