LAIBACH: "Мечтаем за Европа от Атлантическия до Тихия океан!"

16 май 2014, 17:13 ч. 1128 / 18 3
пред./следв.

   Крайно лаконичен по отношение на музиката. Крайно изчерпателен по отношение на партийни, надпартийни и други социалнополитически въпроси. Крайно провокативен по душа, сърце и убеждения. И с крайна цел – да няма край... Така накратко бихме могли да обобщим разговора ни с един от лидерите на наскоро учредената "Spectre Party" Ivan Novak – човекът в сянка, стоящ не само зад идеологията и концепциите, но и зад светлинно-визуалното шоу, програминга и почти всички текстове и мелодии на авторските композиции на LAIBACH. Разбира се, формалният повод за диалога ни бе задаващата се в сряда, 21 май, трета изява на словенските авангардисти пред софийска публика, явяваща се част от турнето за представяне на новия им албум "Spectre", а ето и какво точно (не) ни сподели този безспорно имащ какво да каже събеседник...

Интервю на Eber178
Снимки: Laibach/Mute Records

 

WeRock.bg: След броени дни ще изнесете третия си концерт в София, който, за разлика от предишните ви две изяви тук (съотв. през 2004 и 2007 г.), ще бъде в малък клуб, а не в спортна зала. Защо?
Laibach: Понякога клубните концерти се получават по-добре от големите. В случая българският промоутър, с когото работим, ни увери, че въпросният клуб е най-добрият избор за Laibach в настоящия момент. Нямаме причина да не се доверим на съвета му.

Би ли представил с по няколко изречения петимата музиканти, които ще видим на сцената на "Sofia Live Club" на 21 май - Milan Fras, Mina Spiler...
Laibach са Eber, Saliger, Dachauer и Keller - това е предостатъчно. Не е необходимо да знаете каквото и да било повече по въпроса.

Така да бъде. Както и при предишното ви турне, концертите ви отново са разделени на две части, първата от които включва целия нов албум, макар и с разбъркан ред на песните. Нямаше ли да е по-лесно да свирите "Spectre" едно към едно, а не да си играете да променяте местата на парчетата?
Всяка форма на изразяване се ръководи от свои собствени правила, ето защо е неизбежно концертът да не се различава от албума.

Това обаче не означава да спрем да възприемаме "Spectre" като едно неделимо цяло, а не като безразборен сбор от песни, нали?
Абсолютно. Съдържанието на албума е едно цяло, подобно на всички книги, филми и манифести.

Все пак има песни от диска, които изпъкват на фона на останалите, например актуалният ви сингъл "Eurovision". В него пеете, че Европа се разпада, което очевидно е вярно, макар и недоказуемо в дългосрочна перспектива... засега. Как лично вие виждате Стария континент след 10 години?
Искрено се надяваме положението да се подобри и нещата да се нормализират. Мечтаем за Европа от Атлантическия до Тихия океан.

Да, и България на три морета, както обичаме да казваме тук... А какви са прогнозите ви за изхода от украинската криза? Как трябва да завърши този конфликт?
Украинската криза е резултат от старата политика. Първата световна война приключи в Европа едва наскоро, дори в някои държави все още продължава... Украинската реалност е изключително сложна, затова и ситуацията там е крайно опасна. Можем само да се надяваме, че въпросът ще бъде решен по възможно най-мирния начин, т.е. чрез тайни преговори. Уви, ще има още жертви - неизбежно е, но конфликтът просто трябва да приключи по начин, удовлетворяващ интересите на всички замесени страни. Всеки друг компромисен вариант би бил грешка.

LAIBACH

Новоучредената от вас "Spectre Party" ще има ли някаква роля в развитието на Европа и света?
Да. Ще се борим срещу несправедливостите и за едно по-добро бъдеще навсякъде, където е възможно.

Какво всъщност е "Spectre Party" - партия или парти? Или може би и двете?
Може да бъде и двете... И трябва да бъде и двете. Искаме да се борим за правото си да се забавляваме с правото си да се борим. Laibach никога не са били пряко замесени в политически спорове, но днес, две десетилетия след създаването на собствената ни идейно абстрактна държава NSK, решихме да сформираме и своя международна партия, с която рано или късно да се включим в политиката - навсякъде, където е възможно, и винаги, когато е необходимо. Неслучайно съпътстващият това ни решение албум "Spectre" е фокусиран над политиката и формирането на политическо съзнание. В момента такова формиране се наблюдава и в Европа, и по целия свят - хората са уморени от сегашния обществен ред и от управляващите ги върхушки и искат да имат пряко участие във взимането на политически решения. Да имат думата. Да възвърнат достойнството и сплотеността си в ежедневието. Подкрепяме ги изцяло в тази борба, като същевременно се опитваме да върнем достойнството и в поп културата, в най-широкия смисъл на думата, извличайки и реални, практически ползи за тази култура от политиката. Развлекателната индустрия трябва да развлича, но и да поема своята част от отговорността за социално-политическото положение в света като цяло. За съжаление, съвременната поп култура и развлекателна индустрия са почти напълно изчерпани, безпомощни и безполезни от всяка гледна точка, особено що се отнася до основни въпроси, свързани с налагане и поддържане на справедливост в обществото и политиката.

Накратко, какви са основните цели на "Spectre Party"?
Свобода, равенство, братство и справедливост за всички - всичко е описано в партийната книжка, която публикувахме паралелно с издаването на "Spectre". Крайната ни цел е да няма край - да продължим борбата във времето заедно с членовете на "Spectre Party" и с всеки друг, готов да се включи. Разбира се, Laibach ще имат последната дума.

И какви са инструментите за постигането на тази крайна цел?
Щедростта, надеждата, вярата, постоянството, справедливостта, мъдростта, силата, дисциплината, братството и приятелството.

Всеки новоприсъединил се към "Spectre Party" член бива "приветстван" в редиците й с изявлението: "Не можеш да напуснеш партията, но партията може да напусне теб." Звучи леко севернокорейски, образно казано...
Така е, разбира се - дори се подготвяме да посетим Северна Корея, където наскоро ни поканиха официално. Отделно от това, цитираното твърдение всъщност е универсално - не можеш да се отървеш от неолибералния капитализъм, освен ако той не реши да се отърве от теб. В крайна сметка, точно това се случи с Гърция и Кипър, нали?

LAIBACH

Не бих могъл да споря. Не мога и да се въздържа да не се поинтересувам от нещо, което винаги ми е било любопитно: Какво е за вас провокацията - метод за общуване с публиката, защитен механизъм против заобикалящата ви среда или просто неотменима част от същността на Laibach?
И трите. С провокация се предизвиква реакция, а това е една от стратегиите ни за борба с апатията в обществото.

Вид провокация ли е и многогодишното отлагане на издаването на експерименталните ви албуми "Laibach Revisited" и "Volkswagner" или причините са много по-прозаични?
"Laibach Revisited" на практика е готов, но все още изчакваме подходящия момент за пускането му за масова консумация. Що се отнася до "VolksWagner", първо ще трябва да го запишем както трябва, а това далеч няма да е лесно, тъй като в реализацията му са замесени твърде много хора. Някой ден може и да успеем, пък и Вагнер може да почака - няма как да остарее повече.

Споменавайки "старата" музика, в сетлиста за актуалното ви турне изпълнявате песни, композирани в течение на буквално целия последен век - като се започне от "Spectre" и се стигне до преработката ви на "See That My Grave Is Kept Clean" на Blind Lemon Jefferson от 1927 г. Кой период от историята на музиката е оказал най-силно влияние върху Laibach?
Слушаме музика от всички епохи и черпим вдъхновение отвсякъде.

А надявате ли се вашата собствена музика да вдъхновява млади творци някой ден или не ви пука?
Сега се надяваме, но няма да ни пука, когато сме мъртви.

 

laibach 2014



Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Киро Гюров 19.05.2014 14:32:04 отговори + 0 0
@ Нещото -> Ето няколко възможни причини:
а/ защото Лайбах няма да свирят химна на концерта си;
б/ защото сред множеството кавъри, изпълнявани от Лайбах, няма такъв на Смоука;
в/ защото Иван Новак не казва нито веднъж, че българската публика е най-великата, българските жени са най-красиви, а българските манджи - най-вкусни.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Нещото 19.05.2014 10:03:32 отговори + 0 0
Интересно ми е хората, които са побързали да сложат минуси дали са си направили труда да прочетат интервюто, както и каква точно е причината за негативната им оценка. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bowie му майката 16.05.2014 17:53:26 отговори + 0 0
Тежко интервю ще да е било,но и любопитно! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".