Mark Tremonti: "Ще се постараем първото впечатление на вашата публика да е най-доброто"

20 май 2018, 10:27 ч. 2560 / 15 1
пред./следв.

   За да знаете кои са TREMONTI, трябва да познавате ALTER BRIDGE и CREED. Соло китарист на последните две формации е Mark Tremonti, който от 2011 г. има и собствена банда, носеща неговото име. 

   В дискографията на TREMONTI досега има три албума, а на 8 юни ще излезе четвъртият - "A Dying Machine", който е и първа концептуална творба на групата. Около месец и половина по-късно - на 22 юли TREMONTI ще осъществят първия си концерт в България. Те са специални гости на британските хеви метъл величия IRON MAIDEN в третия ден на фестивала "Hills of Rock" (поръчай билет онлайн).

   Тези два повода бяха повече от достатъчни, за да се свържем за интервю лично с Mark Tremonti. Може да прочетете разговора ни с него по-долу.

 

 

WeRock.bg: Здравей, Mark. Радвам се, че се съгласи да направим това интервю.
Mark Tremonti: Удоволствието е изцяло мое. Чуваме ли се?

Да, всичко е точно. Нека да започваме. Как е в Щатите?
Сравнително добре. Намирам се в Орландо и денят тепърва започва. Чакат ме доста интервюта, както и репетиции с бандата. Първият ни концерт е едва след няколко дни.

Новият ви студиен албум "A Dying Machine" е първата концептуална творба в историята на групата...
Точно така. Адски развълнуван съм, защото вложихме доста в създаването му. Смея да твърдя, че това са най-добрите песни, които някога сме правили. Знам, че всеки музикант казва така, но аз наистина го мисля. Чакам с нетърпение издаването му, което ще бъде последвано от турне.

Избрали сте актуална концепция - тази за изкуствения интелект и последиците от него. А и прочетох, че ще пуснете роман, който да придружи албума...
Всичко започна преди един концерт в Унгария. Бях започнал да пиша една песен, когато в главата ми изникна мисълта "You are a dying machine" , чрез която доразвих парчето. Реших да се придържам към тази идея и след още 4-5 песни реших, че цялата творба ще бъде такава. Също така, имам списък с неща, които трябва да осъществя и едно от тях е да издам книга. Не говоря за някаква автобиография, а за реално творчество, съдържащо измислени истории. Свързах се с John Shurley, който ми оказва голяма помощ по отношение на писането, с което съм почти готов. Надявам се, че книгата ще бъде пусната около издаването на "A Dying Machine".

Разкажи ми повече за създаването на албума.
Различното този път беше, че бяхме почти приключили когато отидохме в студиото. Това, което искам да кажа, е че всички демота бяха готови. Песните и текстовете бяха написани и аранжирани. Не сме се занимавали с предпродукция, направо се заехме със записите.

Адски много банди казват, че новият им албум е най-добрият им досега. Смяташ ли, че това се дължи и на житейските промени, през които всеки един от вас преминава?
Със сигурност. Има редица причини, поради които твърдим това, и тази е една от тях. Това, което издаваме, е типът тежка музика, която най-много харесваме в момента. Всяка една студийна творба отразява мирогледа, който даден музикант е имал по време на написването ѝ. Отделно, ако не ставаш по-добър, то ти ставаш по-лош. Хубаво е когато човек се стреми да надхвърля себе си, защото по този начин научава нови неща, които ще му бъдат от полза в бъдеще. Ако обичаш това, което правиш, и искаш да надграждаш създаденото, то новият ти албум трябва да отразява това.

Да се върнем към концепцията на новия ви албум "A Dying Machine". Колко близко е медицината до момент, в който проблемни органи ще бъдат заменяни от изкуствени такива?
Както пише в романа, смятам че с времето хората ще изобретят синтетични части, които да заменят цялото ни тяло. Може би след 30-40 години, имаш ли проблем със сърцето, то спокойно може да бъде заменено със синтетично, вместо да се подлагаш на редица медицински процедури. Същото важи и ако имаш проблем с черния дроб... Вероятно тези синтетични части ще бъдат изградени от истинско човешко ДНК и ще помогнат да запазим живота такъв, какъвто го познаваме. Може дори да го удължат, кой знае...

Смяташ ли че изкуственият интелект все повече започва да прилича на човешкия?
О, да. Всички можем да се съгласим, че сме близо до създаването на изкуствен интелект, който не само ще се доближи до нас, а и в един момент ще ни задмине. Това е нещо като нож с две остриета, защото направим ли го както трябва, ще бъде не само вълнуващо, а и повече от полезно за нас, но трябва и да внимаваме, защото изкуственият интелект може да бъде доста опасен. Според мен, в близкото бъдеще доста професии ще бъдат заменени именно от изкуствения интелект, създавайки една изцяло нова и различна индустрия. Нещо като появата на Интернет, която изцяло промени света. Именно такава драстична промяна ни чака с навлизането на изкуствения интелект.


Ще доживеем ли времена, в които абсолютно всичко ще бъде роботизирано и изместено от изкуствения интелект?
Не мисля, че това ще се случи във всеки един аспект от човешкия живот. Човечеството не би позволило нещата да се развият по този начин. Не бихме се предали на това, което ние самите сме създали. Има адски много филми, които показват какво би могло да се случи, ако не наглеждаме собствените си създания. Трябва да винаги да бъдем крачка напред, предприемайки нужните мерки, за да предотвратим подобен развой на събитията. Може би, в следващите 70-80 години ще стане ясно дали сме успели в това начинание.

Коя сфера от нашия живот би спечелила най-много от наличието на силно развит изкуствен интелект?
Хм... Със сигурност това би било медицината, за която говорихме по-рано. От друга страна, науката също би могла единствено да се развива чрез наличието на изкуствения интелект. Също така, изграждането на домове, произвеждането на превозни средства и т.н. Разбира се, има неща, които е невъзможно да бъдат заменени. Това са фундаменталните човешки елементи от сорта на изобретателност, креативност, изкуство и т.н.

Изглежда, че си доста оптимистично настроен относно посоката, в която тези неща биха могли да се развият.
Оптимистично настроен съм спрямо изкуствения интелект, но в същото време съм песимистичен относно бъдещето, защото независимо от плюсовете на първото, човешкият вид е твърдо решен да се развива в деструктивна посока, неглижирайки последиците, които виждаме около нас. Независимо дали иде реч за глобалното затопляне, ядрени оръжия и т.н. Ние сами сме си най-големия ни враг, който руши всичко. Ако продължаваме в същия дух, ще се самоунищожим.

Можем ли да кажем, че за новите банди в днешно време издигането в музикалната индустрия е по-трудно от всякога?
О, да. За съжаление, това е така. Изпитвам огромен респект спрямо всяка една група, която се занимава професионално със създаването на музика. Спомням си, че когато ние започнахме, човек можеше да продаде 100 диска за 10 долара всеки и така да събере нужните средства, за да си плати наема и отиде на турне. Хората спряха да си купуват дискове. В наши дни се налага да разчитаме изцяло на приходите от концерти и мърчъндайз. Това не е проблем за вече утвърдените банди, но нещата стоят съвсем различно за тези, които тепърва се издигат в индустрията, затова и уважавам тези, които въпреки всичко, продължават да творят. Музикалната индустрия се превърна в Дивия Запад. Технологията, начините за разпространение на песни... Вече не е достатъчно да напишеш готина песен и да я качиш в "YouTube". Пренасищането с банди е голяма пречка за тези, които се стремят да бъдат забелязани.

Предстои ви турне с IRON MAIDEN, което ще премине и през България и ще бъде първото ви шоу у нас...
Най-големият плюс на това да си на турне с група от техния ранг е, че получаваш страхотната възможност да се представиш пред адски много хора, които тепърва разбират за твоето съществуване. Трябва да дадеш всичко от себе си, за да впечатлиш тази публика, увеличавайки своята фен база. Да си призная, не знам много за България, но с удоволствие чакам срещата ни, за да представим себе си и да научим повече за вашата страна. Благодарен съм на IRON MAIDEN, че ни взимат на турне. Предстоящата обиколка с тях включва доста места, на които не сме свирили досега. Изнасям концерти от доста време и възможността да посетя ново място е повече от вълнуваща. Ще изпълним песни от четирите ни студийни албума, включително и "A Dying Machine". Стремим се изявите ни да бъдат енергични и запомнящи се. Не разполагаме с голяма продукция. Ще видите четирима мъже, даващи всичко от себе си. Ще оставим експлозиите и специалните ефекти на IRON MAIDEN, ха-ха. Каквото и да направим, то няма да може да се сравнява с тях.

Благодаря ти за отделеното време, Mark. Последните думи са твои.
Удоволствието е изцяло мое. Благодаря ти за подкрепата. Адски развълнувани сме за първото ни гостуване в България. Ще излезем на сцената и ще се постараем първото впечатление на вашата публика за нас да е възможно най-доброто, което можем да оставим след себе си. До скоро!

 

Автор: Eino

 



Коментари   (1)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Unbiased 20.05.2018 13:19:16 отговори + 10 2
Готино интервю! Не съм запознат с музиката им, но преди време гледах Alter Bridge, и ще имам шанса да гледам Тремонти 2 пъти това лято, така че ще се запознаем

Само не бих казал, че всички можем да се съгласим, че сме близо до създаването на изкуствен интелект Поне не истински такъв. Още преди 60 години хората са смятали, че са били близо. Това не пречи да ми е любима тема в научната фантастика, разбира се
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".