Matt Tuck (BULLET FOR MY VALENTINE): "Всеки творец трябва да превъзмогне страха от новото и различното"

27 мар 2019, 15:44 ч. 2107 / 9 8
пред./следв.

   Остават десетина дни до третото посещение на BULLET FOR MY VALENTINE в България, което обаче е първи хедлайнърски концерт на групата от Уелс. Както знаете, събитието ще се състои в зала "Арена Армеец" в София на 7 април по покана на "Sofia Music Enterprises" (поръчай билет онлайн).

   По този повод се свързахме лично с фронтмена и лидер на бандата Matt Tuck. По-долу може да прочетете интервюто ни с музиканта:

 

bfmv

 

WeRock.bg: Привет, Matt. Радвам се, че имаме възможността да се чуем. Актуалният ви албум "Gravity" се появи преди девет месеца. Как гледаш на него спрямо предшествениците му?
Matt Tuck: Музикантите сме хора, които влагат всичко от себе си в изкуството, което създават. Независимо от това колко албума имаме зад гърба си, всеки един от тях е значим, понеже е отражение на даден момент от живота ни. В много отношения смятам, че "Gravity" е най-силното ни издание... Определено не е метъл творба, но е доста по-динамичен и експериментален спрямо останалите. Друг въпрос е, че песните в него са убийствени за свирене на живо. Звученето им е доста по-масивно спрямо старите ни парчета... Нещо като огромна звукова стена, която те удря право в лицето. Създават фантастична атмосфера, която прави самото преживяване повече от страхотно.

Занимаваш се с музика от повече от две десетилетия. На какво обръщаш най-голямо внимание по отношение на композирането и изпълняването на музика?
Всеки творец трябва да превъзмогне страха от новото и различното. Хората, които желаят да се развиват, се променят. Неизбежно е... Както ти самият каза, изминаха повече от двадесет години. Разбира се, че вече не съм същият човек, който бях тогава. Разбира се, че в следствие на това и музиката ми ще бъде различна. Не бих искал да ни се случи да издадем два едни и същи албума... Това би значело, че сме спрели да се развиваме като личности и музиканти.

В крайна сметка, щом се развиваш и ставаш по-зряла личност, то е напълно в рамките на нормалното и изкуството, което създаваш, да се промени.
Именно! Личностното развитие е пътешествие, на което трябва да се посветиш напълно, за да имаш шанса да пожънеш позитивите от подобен вид смела крачка. Трябва да се наслаждаваш на случващото се и да не се интересуваш от мнението на хората. Музиката ти е отражение на това, което чувстваш, и щом даден човек не я харесва, то това значи, че вие сте на различни нива, а това е напълно приемливо. Невъзможно е абсолютно всички да се чувстваме по един и същ начин. Всеки намира и се сближава с това, с което резонира.

Смяташ ли, че е важно за членовете на дадена група да поддържат отношенията си и извън общите си музикални занимания?
Да си част от група, е страхотно. Благодарен съм, че имаме възможността да правим това, което правим. Не бива да се забравя и този аспект, който ти спомена, тъй като, макар и в студиото или на пътя, ти прекарваш огромна част от времето си с тези хора. Може да се каже, че дори живееш с тях, затова е и адски важно да поддържате добри отношения. Това не само ще помогне на групата от гледна точка на химия между музикантите, но е и бонус стъпало в доброто кариерно развитие. Понякога е неизбежно да се скараме за нещо, но в края на деня ние сме банда приятели, които сбъдват мечтите си и подобряват живота на редица други хора. Да си на турне, не звучи толкова лесно, колкото повечето хора си мислят, но добрите отношения с останалите членове на групата и позитивните реакции от феновете са двата най-важни елемента, които значително подобряват живота ти, докато си на път... Чувстваш се като един по-стабилен и здравомислещ човек.

Каква е ролята, която играят човешките емоции в музиката на BULLET FOR MY VALENTINE?
Музиката е изкуство, а изкуството не може да съществува без емоция. Това е връзка, в която двете неща са силно зависими едно от друго. Колкото по-истинска и носеща емоции е една песен, независимо от това дали си поп, рап или метъл артист, толкова по-успешна ще бъде. Това е най-важният елемент при писането на песни, защото, дори да бъдеш най-добрият композитор, ако създадеш парче, с което човек не би могъл да се обвърже по един или друг начин, то твоите умения и усилия са отишли на вятъра. Нещото, което слушащият ще оцени най-много, не е нивото ти на свирене, а нещата, които си го накарал да изпита, независимо дали иде реч за любов, щастие, тъга, носталгия, ярост и т.н. Успееш ли да създадеш емоционална връзка с човека, който слуша песните ти, то това значи, че си свършил наистина добра работа... Чувството да направиш нещо, което ще резонира с хора, намиращи се из различни краища на света, е неописуемо, меко казано.

Изненадан ли си от широкото разпространение и влиянието, което социалните мрежи имат върху съвременното общество?
Социалните мрежи са нож с две остриета, който доминира съвременния живот. Превърнаха се в платформа, от която всеки има възможността да се изкаже, дори разни ужасни личности. Използват се за кофти цели, които са доста далечни от първоначалната идея, върху която са основани - да ни държат свързани един с друг и информирани за случващото се около нас. Facebook, Instagram, Twitter и т.н. са неразделна част от ежедневния ни живот и в много аспекти го улесняват, но както вече споменах, се превърнаха във влиятелни инструменти, които не бива да попадат в грешни ръце. Положителните им страни се състоят най-вече в това, че ни държат свързани с близките ни, както и феновете ни из целия свят. Служат за глас, който съобщава на хората къде сме, с какво се занимаваме в момента и т.н. Ние ги използваме точно по това предназначение, но понякога се учудвам на хората, които отделят от времето си, за да говорят глупости по наш адрес...


Времето е най-ценният ресурс, с който разполагаме, и понякога аз също изпадам в недоумение спрямо хората, които отделят толкова много време и внимание на неща, които всъщност не харесват.

Ха-ха, да, точно това си мисля и аз. Някои хора се заразяват от фалшивото усещане, че си говорител и всичко, което казваш, може да бъде валидирано чрез коментар или публикация в социалните мрежи. Нямам проблем с хората, които не ни харесват... Хей, всеки има право на собствено мнение и по никакъв начин не искам да заглуша тези хора, но когато някои от тях прекрачат границите на нормалното и започнат да се държат ужасно, говорейки неприятни неща... "Не харесвам бандата ти и музиката, която правите. Би било по-добре, ако спрете да съществувате". След като мнението ти е такова, защо си губиш времето с нас? Какво ще спечелиш от петте минути, които току-що пропиля на вятъра, за да ни кажеш, че не ни се кефиш?

Не осъзнават, че единствено помагат с кликовете, коментарите и трафика, който трупат по социалните ви мрежи, за да кажат колко много не ви харесват.
Ха-ха, да... Знаеш какво казват хората - няма лоша реклама. Е, понякога е трудно да преглътнеш дадени думи по твои адрес, тъй като са твърде обидни и те изнервят. Хубавото е, че успяваме да се сдържим, защото, ако започнем да отговаряме на подобни изказвания, то палим огън, който не би утихнал в близкото бъдеще. Затова просто ги игнорираме.

Доста от тези хора живеят с идеята, че личното им мнение е обективен факт, който не подлежи на критика. Дори когато иде реч за неща, които не разбират напълно...
Абсолютно! Всеки вижда нещата по различен начин и е напълно свободен да го покаже, но както в повечето ситуации, всяко нещо си има една граница, която не бива да бъде прекрачвана. Независимо дали си фен, музикант, журналист, политик и т.н., ти имаш свободата да изразиш мнението си, но това не бива да замъглява преценката ти за реалното състояние на случващото се около теб. Разбира се, трябва да обръщаш и внимание на начина, по който се изразяваш. Колкото са важни намеренията ти, толкова е важен и начинът, по който ги представяш. Не харесвам начина, по който някои хора го правят... Настъпват агресивно и гласът им отеква с омраза, която ме отблъсква. Понякога се чувствам изумен от това, което се случва в главата на тези хора, за да са подбудени да се държат по този начин. Това е съвременният живот... Налага се да обръщаш внимание на подобни неща, но не бива да им позволяваш да те афектират. Не бива да приемаш лично действията на подобни хора, тъй като това са просто шепа идиоти, които, както ти самият каза, често не разбират какво точно правят.

Факт е, че социалните мрежи носят редица удобства, но в същото време ми се струва, че точно тези удобства са пагубни за критичното мислене на хората, което пък ги лишава от умението да имат логично изградена гледна точка за случващото се в съвременния свят.
Да, мисля, че за съжаление, нещата стоят точно по този начин. Това е проблем, който е често срещан сред потребителите на социалните мрежи. Те са заливани от информация, която е на един клик разстояние, и неусетно се повлияват от заглавия, новини и снимки, съгласявт се с това, което виждат, без реално да осъзнават защо го правят. Блажени са невежите... Когато не знаеш защо правиш дадено нещо, защо се съгласяваш с него и не правиш нищо по въпроса, за да се образоваш, то неусетно ще бъдеш повлиян от някого, който чрез думите и действията си насажда своите идеи в твоята глава. Това е адски плашещо и силно се надявам с времето тези хора да се събудят.

Matt, ти си родом от Уелс, който е част от Обединеното кралство. Няма как да не те питам за мнението ти относно текущата политическа ситуация там...
О, човече, дори не ме карай да започвам... В момента е адски срамно да бъдеш гражданин на Обединеното кралство, ха-ха. Умът ми не побира факта, че подобни хора управляват една цяла страна. Недопустимо е, че не осъзнават последиците от всичко това... Изглежда и че нямат много ясна представа как да се измъкнат от този развой на събитията. Удивен съм от глупостта на управляващите и недоумението им от факта, че никой не би имал каквито и да е ползи от това, към което така упорито се стремят. Общо взето, това изобщо не трябваше да се случва и все още може да бъде предотвратено, но политиците продължават да твърдят, че народът иска това. Напротив! Хората, които гласуваха "за", не знаеха за какво точно гласуват, нито бяха наясно с последиците от избора си. Да не говорим, че някои от тях бяха възрастни, които няма да изпитат на свой гръб ефекта от избора, който са направили. Цялото това нещо е, меко казано, налудничаво. Три години по-късно страната ни и управляващите политици се превърнаха в посмешище за останалата част от Европа и света.

След по-малко от месец с BULLET FOR MY VALENTINE ще осъществите третия си, но първи хедлайнърски концерт в България. Какво сте ни приготвили, за да може вечерта да бъде качествено запомнена?
Идваме, за да изнесем голям и запомнящ се концерт с не толкова масивна продукция. Причината е, че искаме вниманието на феновете да не се привлича от странични неща, за да имаме възможността да установим неподправена връзка с тях. Просто ние и хората, които са дошли да ни видят. Ще изпълним колкото се може повече песни.

Това беше всичко. Има ли нещо друго, което би искал да кажеш?
Искам да благодаря на феновете ни в България за това, че ни подкрепят. Независимо дали слушат BULLET FOR MY VALENTINE от самото началото или отпреди една седмица, те са част от нашето семейство. Първите ни два концерта у вас бяха страхотни и искрено се извиняваме, че ни отне толкова време, за да изнесем хедлайнърски концерт в България. Не остава много, за което сме адски нетърпеливи.

Благодаря ти за отделеното време, Matt. Желая ти всичко най-добро и до скоро!
Оценявам проявения към BULLET FOR MY VALENTINE интерес. Получи се един наистина готин и разнообразен разговор... Благодаря ти и до скоро. Ще се видим в София!

 

Автор: Eino
Снимки: Герасим Трифонов

 

bfmv



Коментари   (8)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Шуши 28.03.2019 12:13:18 отговори + 3 1
Яка банда, на 07.04 сме там, даже ако може и да се снимаме с тях ще съм супер щостлива???? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CoreyT 28.03.2019 10:13:24 отговори + 6 0
Страхотно интервю, поздравления!
Аз също ги харесвам и се надявам на концерта да е супер яко.

П.С. А по отношение Брекзит...интересно, че сме на едно мнение!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Вик 28.03.2019 09:59:19 отговори + 7 1
Благодарим за интервюто! Слушам Булет още от ранните си тинейджърски години и не съм спирала да им се кефя.. абсолютно нищо против нямам факта, че музиката им се мени с годините, както се споменава в интервюто, ако искаш да израстваш трябва да експериментираш и да не тъпчеш на едно и също място. Нямам търпение да ги видя за втори път съвсем скоро! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пенка 28.03.2019 03:18:37 отговори + 8 1
Много са си добре групата, слушам ги повече от 10 години и не съм оставала разочарована, определено са в мой стил. С удоволствие ще ги гледам на 07.04. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 28.03.2019 01:45:04 отговори + 7 0
Не ги слушам, но интервюто е хубаво. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Живко 27.03.2019 23:28:47 отговори + 2 8
Едвам ги изтърпях в Бургас преди няколко години. Сега обаче са още по-зле с това диско от новия албум. Съмнявам се че ще напълнят арена Армеец Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

..... 27.03.2019 19:27:19 отговори + 3 9
Хубаво интервю, но слаба банда. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тц, тц, мрън мрън 27.03.2019 15:55:44 отговори + 9 5
Много добра банда. Гледах ги на Васил Левски, когато подгряваха Rammstein. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".