Надявам се този път да няма бури и да изнесем един страхотен концерт в София!




Интервю на Envy с Rob Caggiano от Anthrax
Остават броени дни до историческия концерт на Голямата четворка на американския траш метъл в София. Истерията покрай това паметно събитие, което ще се случи в рамките на първия ден от организирания от "Balkan Entertainment Company" фестивал "Sofia Rocks: Powered by Sonisphere", набира все по-застрашителни размери... и с пълно право, предвид мащабите на задаващата се на 22 юни live-вакханалия. Действително, очертава се една меко казано паметна вечер, и то не само заради сензационното обединение на Metallica, Slayer, Megadeth и Anthrax на една сцена, но и защото това ще е първата ни среща с последната спомената група. Въпросната среща става още по-специална предвид факта, че само преди месец в лагера на нюйоркските траш ветерани се завърна емблематичният им вокалист от 80-те години – самият Joey Belladonna, с когото предвожданата от Scott Ian дружина създаде най-паметните си метъл химни. Повече по темата, както и какво да очакваме от меко казано дългоочакваната пилотна изява на Anthrax в столицата ни, узнахме от соло китариста на квинтета, Rob Caggiano, в един кратък, но достатъчно съдържателен разговор, осъществен благодарение на "Virginia Records".
  • Metal Katehizis: Здрасти, Роб! Как си?

    Rob Caggiano: Добре, благодаря! Тъкмо завършихме сета си на фестивала "Sonisphere" в Швейцария.

  • Как мина?

    Валеше като из ведро, но иначе се получи добре.

  • Това е вторият ви концерт от турнето на Голямата четворка на американския траш метъл. Първият бе преди два дни в Полша. Какво бе усещането тогава?

    О, не мога да го опиша... Наистина бе странно - точно тези четири групи за първи път на една сцена... Беше велико! Отделно от това, нямахме търпение да излезем на сцената, а и времето бе чудесно, за разлика от днес.

  • Сетлистът ви от полския концерт включва почти изцяло класики от 80-те години. Защо се концентрирате над този период - само заради Joey ли?

    Да, най-вече заради него – искаме да наблегнем на творчеството на Anthrax от ерата Belladonna. Все пак, свирихме и едно парче от албумите с John Bush – "Only", и Joey се справи повече от блестящо. Репетирали сме и още няколко от по-новите песни, но не знам точно на кои концерти ще решим да ги изпълним.

  • Сетлистът ви в София същият ли ще е като този в Полша?

    Не, ще има някои промени, но не ми се иска да ги издавам отсега. Нека да е изненада.

  • По-голямата изненада бе новината, че шоуто на Голямата четворка в София ще се излъчва по сателит в стотици кина по целия свят. Защо точно българският концерт, а не примерно този в Полша или Турция?
  • Не знам, да ти кажа честно, но и аз доста се зарадвах, когато разбрах – най-малкото, това ще е първата ни изява в България и вярвам, че ще дадем всичко от себе си, за да се представим подобаващо пред публиката ви. Навремето трябваше да свирим в София, но се изсипа такъв страхотен дъжд, че организаторите се видяха принудени да отменят шоуто в последния момент...

  • Да, помня – доста се наквасихме тогава...

    Да, ха-ха-ха, беше страшно! Надявам се този път всичко да е окей.

  • И аз. А възнамерявате ли да издадете кадрите от "Sofia Rocks" на DVD?

    Да, но не мога да го гарантирам с абсолютна сигурност. Само чух, че имало такива планове.

  • Как всъщност се стигна до това страховито обединение на Metallica, Anthrax, Slayer и Megadeth? Откъде дойде идеята за турнето на Голямата четворка?

    Идеята се обсъжда от години, ако трябва да бъда честен, но реализацията й все се отлагаше поради една или друга причина. Мисля, че в дъното на нещата стоят Metallica – все пак, “Sonisphere” е тяхна инициатива...

  • Да, логично... Разбирате ли се добре с музикантите от останалите три групи?

    Повече от добре. Дори онзи ден, когато бяхме в Полша, James Hetfield ни покани на обща вечеря, където най-сетне се събрахме абсолютно всички музиканти от Голямата четворка и си изкарахме чудесно.

  • На Anthrax се пада честта да откриват концертите от това турне, включително и този в София. Устройва ли ви тази подредба – да свирите едва ли не в ранния следобед, непосредствено преди Megadeth?

    Да, напълно. За нас няма особено голямо значение дали ще се качим на сцената първи, втори или трети – просто излизаме и свирим, без значение от часа, времето или каквото и да било. В крайна сметка, феновете, които искат да ни видят, са си там, така че всичко е наред.

  • Радвам се да го чуя. Още по-радостен съм от факта, че Joey Belladonna се завърна в Anthrax точно навреме за шоуто ви в София. За постоянно ли се събрахте или ще ползвате услугите му само за това турне?

    О, не, не става дума за временно събиране или нещо подобно – Joey отново е абсолютно равноправен член на Anthrax. Остава с нас, твърдо! Ето, след турнето веднага влизаме да довършим работата по новия си албум с него.

  • Кога да го очакваме? Изминаха цели седем години от появата на предишния ви студиен диск, "We've Come for You All"…

    Мисля, че краят на 2011 г. би бил една реалистична прогноза.

  • Доколкото разбрах, предварително обявеното заглавие "Worship Music" няма да бъде запазено, нали?

    Да, така е. Ще кръстим албума по друг начин, но още нямаме никаква представа как точно.

  • С колко готови песни разполагате?

    Около дузина... И точно това е най-неприятната част – всичко беше готово и записано и изведнъж се стигна до момента на раздялата ни с Dan Nelson, а това, от своя страна, обърка всичките ни планове. Сега се налага да започваме едва ли не отначало.

  • Искаш да кажеш, че ще дадете на Joey да презапише всички вокали на Dan?

    Де да беше толкова просто... При пет или шест от песните ще сменим само вокалите, да, но всичко останало ще бъде записано изцяло наново. Отделно от това, мислим да добавим още две или три чисто нови парчета. Просто искаме да изкараме албум, създаден стопроцентово от Anthrax с Joey Belladonna, без никакви намигания към ерата с Dan Nelson или пък с John Bush.

  • Какво всъщност се случи с Dan Nelson? Защо се разделихте?

    Не успя да се впише в групата, това е. За да бъдеш част от състава на Anthrax, трябва да си изцяло отдаден, да си готов да пътуваш на дълги турнета, да записваш по всяко време... Изобщо, да живееш за Anthrax. Е, оказа се, че Dan не е нашият човек, затова се разделихме, поумувахме и накрая се обадихме на Joey с предложение да се върне. За наше щастие, той прие и мисля, че сегашният ни състав е изключително силен и стабилен.

  • Ще се убедим в това съвсем скоро – още идния вторник. Малко по-късно, т.е. догодина, ще отбележим 30-ата годишнина от създаването на Anthrax. Възнамерявате ли да отпразнувате този юбилей по някакъв по-специален начин?

    Хм, вярно... Не, не сме мислили по въпроса, но е напълно възможно да предприемем нещо. Има време, ще видим. Нека първо да завършим турнето и работата по албума.

  • Добре, благодаря ти за този разговор. Нещо да добавиш?

    Просто се надявам този път всичко да е наред, да няма бури и да изнесем един страхотен концерт в София. Ще се видим във вторник!