Най-доброто, което можем да направим, е да стиснем зъби и да продължим напред


Интервю на Envy с Johan Edlund от Tiamat
Преди години Johan Edlund реши да се вслуша в призива на собствената си песен "Vote for Love" и последва избраницата на сърцето си в родната й Гърция, където живее и до днес. Ние, от своя страна, също предпочетохме да се вслушаме в призивите на собствената си фенщина и с помощта на "Loud Concerts" издирихме 40-годишния лидер и фронтмен на Tiamat в дома му край Солун, за да поговорим за дебютната изява на групата му в България, която най-сетне ще стане реалност след броени дни, в рамките на задаващия се "Kavarna Rock Fest 2011"...
  • Metal Katehizis: Привет, Johan! Как си? Как е времето в Гърция?

    Johan Edlund: Добре съм, благодаря! Времето също е чудесно - доста топло е, слънцето напича... Как е при теб?

  • Мрачно и приятно прохладно.

    Сериозно? От кой град в България се обаждаш?

  • От София.

    Аха... Странно, защото това е сравнително близо до Солун, доколкото знам,

  • Да, на около три-четири часа път от теб, грубо казано. А как е ситуацията във вашата част на Гърция? Има ли стачки и бунтове като в Атина?

    За щастие - не. Напоследък всичко е спокойно тук, включително и днес - нормален ден, магазините са отворени, хората са усмихнати...

  • Какво е личното ти мнение за този... нека го наречем конфликт между гръцкия народ и правителството?

    Хмм, не съм експерт по въпроса, а и като швед се старая да не взимам страна, въпреки че напрежението е осезаемо от дълго време насам. Да, имам собствена фирма тук, но работя предимно в чужбина, така че ефектите от тази криза не ме засягат толкова пряко, колкото местните хора. През последните години, т.е. откакто се преместих да живея тук, не е имало месец без демонстрации по всевъзможни поводи. Днес положението е по-сериозно откогато и да било и вероятно затова и лека-полека осъзнавам, че всичко това засяга и мен - не толкова поради факта, че съм в Гърция, колкото заради приятелите ми тук. Виждам, че страдат и се борят с живота... Но това е положението - единственото и най-доброто, което можем да направим, е да стиснем зъби и да продължим напред.

  • Разбирам... и ти предлагам да продължим напред и с разговора ни по същество, а именно с темата за предстоящото ти гостуване в България. Между другото, бил си тук и преди, било то по работа или на почивка? Питам, защото живееш наистина съвсем близо до страната ни.

    Така е, знам, но никога не съм ходил в България. Донякъде ме е срам, защото наистина е ужасно близо...

  • Нищо, само след две седмици ще поправиш "грешката" си. Имаш ли конкретни нагласи и очаквания от предстоящата ти първа изява с Tiamat в страната ни?

    Не, нямам, а и действително не знам какво да очаквам. Ще свирим на фестивал, така че до последно няма да е ясно колко хора ще са там заради нас и колко - заради останалите групи. Сигурен съм, че като цяло ще е страхотно, но на такъв тип събития е трудно да разбереш какво означава твоята група за публиката. Съвсем друго би било, ако изнасяме самостоятелен концерт в някой клуб в София - тогава всичко ще е ясно, защото ще дойдат само фенове на Tiamat, но на фестивал... Ще видим - надявам се хората да ни приемат добре и тази изява да е само началото и да ни отвори вратите за бъдещи посещения в България. По принцип, това не е особено лесна задача, тъй като аз съм наблизо, но останалите от групата трябва да летят от другия край на Европа... но все пак не е невъзможно.

  • В какъв състав ще ви видим у нас?

    Ядрото на групата си е все същото - аз съм на ритъм китарата и вокалите, Anders Iwers е на баса, Lars Skold е на барабаните. За клавирите отново ще ни помогне Joakim Svalberg от Opeth - беше с нас и на последното ни турне, така че песните ни не са му непознати. Същото важи и за соло китариста ни - казва се Roger и е свирил с Tiamat на последните ни двайсетина концерта, включително и на последния "Wave-Gotik-Treffen" преди месец в Лайпциг.

  • Какво ще включите в сетлиста си в Каварна - само по-нов материал или и някои от старите ви парчета от началото и средата на 90-те?

    От всичко по малко. Ще се постараем да има баланс, но всичко зависи и от това, колко време ще ни бъде отпуснато - все пак, става дума за фестивално участие. Надявам се да имаме на разположение около час или малко повече, но все още не съм виждал точния график. Освен това предполагам, че ще изготвим окончателния сетлист едва десетина минути преди да излезем на сцената, както обикновено, хе-хе...

  • Ще свирите на втория ден от задаващото се издание на ежегодния "Kavarna Rock Fest" - 16 юли, и ще делите сцената с Opeth, Moonspell и Sylosis. Какво е мнението ти за тези групи?

    С момчетата от Opeth и Moonspell се познаваме отдавна, в чудесни отношения и ще се радвам да ги видя. Що се отнася до последната група, която спомена - дори не съм я чувал...

  • Сравнително млада метъл банда, работеща понастоящем с компанията, която издаде и последния албум на Tiamat, "Amanethes" (2008) - "Nuclear Blast Records".

    Откъде са?

  • От Англия, ако не се лъжа.

    Ясно... Ще ми е интересно да ги чуя.

  • За разлика от Sylosis, Tiamat ще бъде една от най-старите групи на фестивала - с над две десетилетия история зад гърба си. Какво считаш за абсолютен връх в кариерата си?

    Зависи какво се има предвид под връх. Лично за мен никога не е било от кой знае какво значение колко албуми продаваме и дали свирим пред много или малко хора. Ако говорим за постижения от такъв тип, със сигурност ще трябва да посоча "Wildhoney" (1994) като най-успешния ни албум и участието ни като хедлайнър на фестивала "Dynamo Open Air" в Холандия през 1997 г., но това е просто част от миналото ни. Много по-щастлив се чувствам днес - вече имам доста сериозен опит като музикант, претърпях сериозно творческо развитие, харесвам песните, които композирам сега, по-доволен съм и от пеенето си... Всички тези неща ме карат да бъда по-уверен и на сцената, отколкото едно време, затова и бих посочил настоящето като връх в кариерата ми.

  • Спомена, че композираш песни. Това означава ли, че можем да очакваме нов албум на Tiamat в близко бъдеще? В крайна сметка, изминаха вече три години от появата на "Amanethes"...

    Да, надявам се. Работя по музиката, но не бързам, тъй като междувременно трябва да си намерим и издател. Няма да крия, че водим преговори със "Century Media", с които работихме повече от 15 години. Реално погледнато, всичките ни албуми с изключение на последния са издадени от тях, така че ако подпишем нов договор, би било като завръщане у дома... Както и да се развият нещата, обаче, следващият ни диск едва ли ще се появи в близката година.

  • А какво стана с втория албум на проекта ти Lucyfire? Ще види ли бял свят?

    Едва ли. Реших да сложа край на Lucyfire и искрено се съмнявам, че изобщо ще издам онези песни някога. Съсредоточил съм се изцяло над Tiamat и предстоящите ни летни фестивални участия, а след това смятам да се заема по-сериозно и с работата по новия ни албум. И без това през есента няма какво друго да се прави, така че именно тогава е идеалният момент да се затвориш в студио и да се отдадеш на музиката.