Настройте се за вечер, пълна само с траш метъл класики!


Интервю на Envy с Schmier от Destruction
Настоящата 2010 г. очевидно е доста дейно време за Destruction. През последните месеци немските траш метъл ветерани издадоха страховития DVD "A Savage Symphony - The History of Annihilation" и най-изненадващо се разделиха с барабаниста си Marc Reign след 9-годишно "съжителство", а съвсем наскоро, в началото на юни, подписаха издателски договор с могъщите си стари приятели "Nuclear Blast Records" и започнаха работа по нов албум. Междувременно стана ясно, че групата е на път да осъществи петото си гостуване в България (след две в София през 2005 и 2009 г. и две в Каварна през 2005 и 2006 г.), при това не как да е... На 24 юли, в разгара на задаващия се "Kavarna Rock Fest 2010", организиран от "Loud Concerts" и Община "Каварна", най-сетне ще имаме честта да станем свидетели на съвместен концерт на Светата троица на немския траш метъл - Sodom, Kreator и Destruction! Повече подробности за заформящата се уникална траш-кланица на стадион "Каликара" научихме лично основателя, фронтмен и основна движеща сила на "разрушителните" германци - Marcel "Schmier" Schirmer.
  • Metal Katehizis: Здравей, Schmier! Как си?

    Schmier: Добре, благодаря!

  • Радвам се да го чуя. Още по-радостно за мнозина е, че на 24 юли ще свирите за трети път в Каварна. Какво си спомняш от предишните си посещения там?

    Имам само хубави спомени от Каварна - и от хората, и от самия град и красивите му околности. Живописно местенце е, а и двата ни концерта там бяха уникални.

  • Особеното този път е, че за първи път ще имаме честта да гледаме Destruction в компанията на другите две групи от Светата троица на немския траш метъл - Sodom и Kreator. Какво да очакваме от тази именита комбинация?

    Нещо адски специално, хе-хе! Последният път, когато свирихме заедно, беше през 2001 г., но тогава за жалост не успяхме да минем през България. Доста фенове са ми казвали при предишните ни концерти и в Каварна, и в София, че ги е зверски яд заради това, но сега пропускът ще бъде поправен. Накратко, настройте се за вечер, пълна само с траш метъл класики!

  • Приятели ли сте с момчетата от Sodom и Kreator или просто колеги, събрани накуп от съдбата (в случая в лицето на "Loud Concerts")?

    Добри приятели сме, при това от дълги години. Започнахме да свирим приблизително по едно и също време и сме преживели и добри, и лоши времена заедно. Никога не сме губили връзка помежду си, а и непрекъснато се засичаме по фестивали из цяла Европа, така че няма как да бъдем просто колеги или бегли познати.

  • Знаеш ли, българите сме невероятни късметлии, тъй като в рамките на около месец ще видим на живо на родна почва седемте най-велики траш метъл групи в историята - Светата немска троица на 24 юли в Каварна и Голямата американска четворка на 22 юни в София. Какво мислиш за обединението на Metallica, Slayer, Megadeth и Anthrax и ако зависеше от теб, кои групи би избрал да представляват авангарда на американския траш?

    Честно казано, бих включил и Testament и Exodus, защото ги харесвам ужасно много, но истината е, че именно Metallica, Slayer, Anthrax и Megadeth са най-успешните траш метъл групи не само в Америка, но и в целия свят, така че изборът им ми се струва напълно справедлив. Реализират огромни продажби, пускат ги по радиото и телевизията и като цяло допринесоха изключително много за популяризирането на стила. Истината е, че американският траш е доста по-лесно смилаем от европейския, затова и феновете му са многократно повече примерно от нашите.

  • Смяташ ли, че напоследък се наблюдава своеобразно възраждане на траш метъла в глобален аспект?

    Не бих казал. Наблюдава се нарастване на броя на феновете, които слушат метъл - най-вече хеви, но покрай него и траш и останалите по-екстремни стилове. За възраждане обаче не можем да говорим - просто се появи следващата млада вълна групи, това е. Поредният цикъл. Винаги е било така, откакто трашът нашумя през 80-те, и предполагам, че така и ще бъде още дълги години.

  • Впечатлили ли са те някои млади траш метъл групи?

    Да, намират се. Наскоро ми харесаха Mantic Ritual от САЩ, също и Warbringer... Има и други млади групи, които свирят здрав траш, но някак си им липсва оригиналност. Хубавото е, че очевидно са пълни с неизчерпаема енергия и хъс за свирене, така че само ако вложат малко повече собствени идеи в музиката си, а не се опитват да звучат като копия на старите банди, сигурно биха сътворили чудеса.

  • Добре, да се върнем към Destruction, и то с един от най-важните въпроси - успяхте ли да откриете нов барабанист?

    Все още правим прослушвания. Вече имаме няколко невероятни кандидати, част от които са свирили и в доста известни групи. Не ми се иска да издавам имена отсега, тъй като още не сме решили кой ще е избраникът ни, но се надявам до края на месеца всичко да е ясно. Едно е сигурно - човекът, с когото ще свирим в Каварна през юли, няма да бъде временен заместник, а новият ни постоянен барабанист.

  • Защо всъщност се разделихте с Marc Reign?

    Просто така се получи - от време на време стават и такива неща, за съжаление. Marc свири с нас цели 9 години и явно е дошъл моментът да поеме по нов път в живота си. Решението бе изцяло негово и се разделихме като приятели, така че му желая успех в новите му начинания.

  • Наскоро подписахте нов договор с "Nuclear Blast". Как се стигна дотам?

    Именно "Nuclear Blast" бе фирмата, която повярва в нас и ни подаде ръка, когато се върнахме в играта през 1999 г. (Schmier напусна Destruction през 1989 г. и се отдаде на проекта си Headhunter, но десет години по-късно се завърна в групата и успя да възроди старата й слава - б. а.). Работихме добре с тях, но през 2005 г. се наложи да се прехвърлим към друг лейбъл ("AFM Records"). Идеята дойде от мениджмънта ни и определено не се оказа от най-добрите. За щастие, продължихме да поддържаме добри приятелски отношения с хората от "Nuclear Blast", в това число и с шефа на фирмата, Markus Staiger. Винаги сме го уважавали ужасно много, а и той нас, така че сега, след когато договорът ни с "AFM Records" изтече, не сме умували кой знае колко и почти веднага подписахме с "Nuclear Blast". За нас няма по-добър издател.

  • След като и този проблем е решен, кога ще започнат записите за следващия ви албум?

    Вече разполагаме с 10 нови парчета, като 7 дори са записани в демо вариант, така че се надявам да влезем в студио още през юли или най-късно през август. Самият албум, както вече сме се разбрали с "Nuclear Blast", ще излезе на 28 януари 2011 г.

  • Ще чуем ли някоя и друга песен от него по време на шоуто ви на "Kavarna Rock Fest 2010"?

    Още не сме го решили окончателно, но най-вероятно ще изсвирим едно ново парче. Вие ще сте първите хора в света, които ще го чуят.

  • Великолепно! Като изключим това, какъв сетлист сте ни подготвили за 24 юли?

    Все още не мога да кажа, тъй като всичко зависи от това, колко време ни отпусне организаторът на фестивала. При положение, че в една и съща вечер ще свирим три групи от такъв калибър, би било трудно всяка от нас да разполага с дълго време, така че ще видим... Лично на нас са ни необходими около час и 15 минути, за да изпълним всичките си стари класики и се надявам да го получим.

  • Дано, дано... За финал - следиш ли световното първенство по футбол?

    Естествено! Онзи ден свирихме на "Dokk'em Open Air" чак горе, в най-северната част на Холандия, след което дремнахме набързо и поехме обратно към Германия. Пътувахме цели 11 часа, но успяхме да се приберем навреме и да гледаме как разгромихме Австралия! Играхме страхотно и мисля, че най-сетне отново имаме млад и силен отбор с реални шансове да стане световен шампион.

  • Успех! Нещо да добавиш в края на разговора ни?

    Искам да поздравя българските фенове и да благодаря и на тях, и на организаторите на "Kavarna Rock Fest", че в крайна сметка решиха да включат и Destruction към групите, участващи на фестивала. Мисля, че ще сътворим уникално шоу заедно с Kreator и Sodom! И още отсега се радвам при мисълта за вашата ракия!