Не вярваме в жанрове




   Интервю на Envy с Justin Sullivan (New Model Army)

   "NEW MODEL ARMY!!!", разнесе се канският ми възторжен вик в ICQ-пространството при оповестяването на новината, че култовите британци ще изнесат концерт в "Парти център 4 км" в София на 24 април по покана на "DerCircle". Отсреща ме попари следният отговор: "К'во свирят тия?" Замислих се, установих, че не мога да лепна някакво дълбокомислено определение на музиката на групата, облагородяваща тонколоните ми вече двайсетина години, и отвърнах: "Ами... Рок."
   Оказа се, че по сходен начин мисли и самият Justin Sullivan - пеещият китарист, основал New Model Army през далечната 1980 г. в Брадфорд, Англия. Човекът, неуморно ръководещ звуковите походи на "армията" вече цели три десетилетия - било то под "шапката" на звукозаписни гиганти като "EMI" (80-те години) и "Sony" (началото на 90-те) или под флага на независимостта (от средата на 90-те насам). Екипът ни успя да се добере до личния телефон на 52-годишния британец и да го разпита за предстоящия концерт на New Model Army в София, за задаващия се нов, 11-и по ред студиен албум на квинтета, за чукащия на вратата 30-и юбилей на групата, за миналото и настоящето... и се оказа, че насреща ни е един от най-откровените събеседници, с които сме имали честта да говорим...

   Metal Katehizis: Привет, Justin! Какво ново около теб и New Model Army?
   Justin Sullivan: Ами... Не знам дали си в течение, но точно преди Коледа се случи нещо наистина значимо и... разтърсващо. От доста време действаме като напълно независими изпълнители - имаме си собствена звукозаписна компания ("Attack Attack Records" - б.а.), собствена издателска фирма, собствен тур мениджмънт... и всичко това се ръководеше от един-единствен човек, който за съжаление си отиде (става дума за Tommy Tee, починал внезапно на 23 декември 2008 г. - б.а.). Това наложи тотално преустройство на начина ни на работа - преустройство, продължаващо и в момента. Въпреки това решихме да не спираме и да продължим да записваме новия си албум по предварително обмисления от нас план. Преди броени дни излязохме от студиото - с други думи, всички песни вече са готови. Остава да смесим материала, а самият диск ще излезе през септември. След това се надявам да направим световно турне. Другата новина около New Model Army е, че ще свирим в България.

   Да, именно това е и поводът за настоящия ни разговор. Вълнението на феновете ви тук е огромно, имайки предвид, че това ще е първото ви посещение в страната ни и...
   Да, а миналата година свирихме за първи път и в Букурещ - беше страхотно! Обожавам да ходя на нови и непознати за мен места... пък и винаги съм обичал България. Бях там като дете.

   Нима?
   Да, през 1970 г. (т. е. Justin е бил 14-годишен - б.а.).

   На почивка ли?
   Не, бях със семейството ми - карахме от Гърция през цяла Източна Европа. Никога няма да забравя колко невероятно красива е България - буквално се влюбих в тази страна! Спомням си и как отседнахме в едно малко кооперативно стопанство, ха-ха! Не знам защо - най-вероятно това е било единственото място, което баща ми е успял да открие за пренощуване. Все още бях хлапе и всичко ме впечатли ужасно много. А българската народна музика, изпълнявана от вашите певици... Това е просто... Нямам думи! Попаднахме на някакво представление и останах тотално запленен от пеенето. По-късно, през 70-те и 80-те години, целият свят разбра за народната ви музика, но през 1970 г. все още не бе така. Убеден съм, че в днешно време вече има десетки фолклорни състави от България, обикалящи света, но в онези години никой не бе чувал за традиционните ви песни.

   Така е - и ний сме дали нещо на света, както се казва. А как се стигна до решението ви да изнесете концерт в София? Кой се свърза с вас, как...
   Организаторите на шоуто се свързаха директно с нас. Изникнаха сякаш от нищото - просто ни писаха, че искат да ни поканят да свирим в България. Имайки предвид смъртта на мениджъра ни, нямаше как да задвижим нещата сами, но препратих предложението на концертния ни агент, всичко се нареди и... Идваме! Мисля, че ще се получи чудесен концерт.

   Замисляте ли нещо специално за вечерта? Все пак, говорим за първото ви посещение в страната ни.
   Не. Просто ще си бъдем New Model Army. Мисля, че и без това сме достатъчно странна и... специална група. Не мога да се сетя за други изпълнители, които да не се вписват в конкретен музикален жанр и да не бъдат причислявани към даден стил от никого. Никога не сме имали хитов албум или сингъл в която и да е държава за всичките тези 29 години, но имаме заклети и верни фенове по целия свят. Всъщност, мисля, че малки групи хора от Великобритания и Германия ще дойдат в София в края на април специално, за да ни гледат на живо...

   Сериозно ли говориш?
   Да, напълно. Странно е, но е факт, че най-заклетите ни фенове ни следват навсякъде и пътуват до какви ли не държави, за да ни слушат, особено ако мястото е интересно и не крайно отдалечено, какъвто е случаят с България. Когато свирихме в Букурещ, например, имаше може би двайсетина души от цяла Европа, дошли в Румъния специално заради нас.

   А какъв сетлист сте ни подготвили? Кои песни на New Model Army ще чуем в София?
   Ще свирим парчета от цялата история на групата, но ще наблегнем на по-новия материал. Със сигурност ще изсвирим и няколко от току-що записаните за следващия ни албум песни. Истината е, че всеки изпълнител се вълнува най-вече от това, което създава сега, а не преди 20 години. Това важи в особено голяма степен за нас. Много хора ни казват: "Хей, вие сте група от 80-те години, значи трябва да свирите музиката си от онзи период!" Е, няма да стане! Малко преди Коледа изнесохме концерти в Лондон, Кьолн, Амстердам и Париж, като на всеки един от тях изсвирихме само по две песни от преди 2000-а г. и всички бяха доволни и щастливи. В момента за нас най-актуалното нещо е новият ни албум. Голяма част от него бе написана през октомври 2008 г. и се върти около краха на "Уол Стрийт" и глобалните последици от кризата. Именно за това трябва да пеем сега, а не за неща, случили се преди две десетилетия.

   Колко дълго ще останете в България? Все пак, концертът ви в София е единствената ви потвърдена дата през април, така че разполагате с време...
   Пристигаме предишната вечер и си тръгваме в деня след концерта. Ще имаме две нощувки в София, което е чудесно - обикновено оставаме само една вечер, а сега ще имаме време да поразгледаме града и да се срещнем с нови хора.

   Да, би било добре да знаем дали ще имаме възможност да ви видим очи в очи и извън сцената. Как процедирате обикновено след концерт - бързо се прибирате в хотела или оставате в залата за някоя и друга приказка и снимка с феновете?
   О, обичаме да се срещаме с хората, наистина. Обикновено ни трябват 10-15 минути след шоуто, за да си поемем дъх и да се освежим, но след това задължително се сливаме с публиката.

   Страхотно! Би ли представил с няколко думи музикантите, които ще доведеш със себе си в София?
   Разбира се. Повечето от нас сме заедно от доста време. Вярно, аз съм единственият оригинален член, но това не е от особено значение, тъй като говорим за квинтет. За група. На баса е Nelson (истинско име: Peter Nice - б. а.), с когото сме заедно вече близо 20 години. Michael Dean е на барабаните, Dean White се грижи за клавишните инструменти, а единственият сравнително нов музикант е китаристът ни Marshal Gill, който е с нас от 4 години. Смея да заявя, че това е най-силният състав на New Model Army от началото досега... или поне най-сплотеният.

   А как би представил себе си?
   Ха-ха-ха, труден въпрос! Да видим... Ами... Знаеш ли, не се тревожа какво мислят хората за мен. Всеки ме възприема по различен, индивидуален начин, особено когато съм на сцената. Прекалено субективно е. Това, на което държим - и аз, и останалите от групата - е да бъдем себе си. Не се преструваме на нещо, което не сме. В случая веднага се сещам за музикантите, измислили си сценичен образ и поведение - за тях е просто немислимо да излязат пред публика без специалния си грим или костюми, превръщайки се в някой... или нещо друго. Е, ние не сме такива. На сцената сме тези, които сме и в действителност.

   Що за човек е Justin Sullivan встрани от сцената, в личния си живот? Имаш ли семейство, деца, "нормална" професия?
   О, това вече е прекалено лично.

   Ясно, няма да нахалствам. Какво се случва с проектите, в които си замесен извън New Model Army - имам предвид Red Sky Coven и Joolz?
   Red Sky Coven е начинание, в което участваме аз, Joolz, Rev Hammer и Brett Selby - свирим само за удоволствие, и то не за друго, а защото сме добри приятели от над 25 години. През януари имахме клубно турне из Германия, а през май ще изнесем няколко концерта в Англия. Правим го на всеки 2-3 години - не заради финансова изгода, а защото сме приятели и обичаме да изкарваме известно време заедно.
   Що се отнася до Joolz (става дума за авангардната британска поетеса и писателка Joolz Denby - б.а.) - с нея работим от дълги, дълги години. Известна е не само с книгите си с проза и поезия, но и с факта, че именно тя бе първият мениджър на New Model Army в началото на 80-те години. Винаги е била част от нашето семейство. Наскоро участвах в записите на актуалния й албум, в който тя чете стиховете си, а аз се грижа за музикалния съпровод. Много съм горд от крайния резултат - дискът излезе в края на миналата година и се казва "Spirit Stories". Като че ли съчетанието от поезия и музика никога няма да придобие голяма популярност, но това не прави въпросния запис по-малко специален.

   Ще имаме ли възможност да си набавим този албум и някои от изданията на New Model Army на концерта ви в София? С други думи, ще носите ли богат мърчандайз?
   Не съм сигурен... В случая проблемът се нарича "багаж". Навремето бе лесно да летим натоварени с каквото и колкото си искаме, но авиокомпаниите вече не разрешават да се пътува с много куфари... Ако идвахме в София с автобус, щяхме да докараме какви ли не дискове и фланелки, но сега ще летим и едва ли ще има място за тях, тъй като на първо място трябва да вземем с нас нещата от първа необходимост, т. е. китарите, апаратурата и прочее. Все пак, ще видим, нищо не се знае...

   Преди малко стана дума за проектите ти извън New Model Army, което ме навежда на следващия въпрос: Каква музика слушаш напоследък?
   Каква ли не - спектърът на предпочитанията ми е огромен. И петимата в групата харесваме всевъзможни неща и... Бих казал, че не вярваме в жанрове. Слушаме всичко, което ни хареса, без значение от стила. Напоследък например станах голям почитател на Josh Homme от Queens of the Stone Age - песните му са изключително интересни. За първи път попаднах на музиката му преди 6-7 години и оттогава непрекъснато се убеждавам, че е страхотен творец. Харесвам и PJ Harvey, както и две фолк певици от Америка - Alela Diane и Gillian Welch. Има и една свежа нова група от моя град, Брадфорд - казва се New York Alcoholic Anxiety Attack. Обичам да слушам и доста съвременна класическа музика.

   А кои музиканти, поети, личности и събития те вдъхновиха за създаването на New Model Army?
   Началото на групата бе поставено през 1979-80 г. и, съвсем логично, корените ни трябва да се търсят в пънк рок сцената - тя бе актуална тогава. От друга страна, по онова време Англия бе изключително нестабилна от политико-икономическа гледна точка - безработицата бе огромна, във фабриките имаше работнически вълнения, разделението между северните и южните райони на страната ни се бе задълбочило - ние сме от север и... Мисля, че силно политизираният и агресивен характер на живота в онези години ни повлия много в началото. С течение на времето обаче се променяме и откликваме на различни събития, случващи се по света. Дори и да не е директно и буквално, винаги пеем за настоящето, за "сега".

   Говорейки за влияния - вие самите също сте вдъхновили кого ли не. Може би най-яркият пример са Sepultura. Слушал ли си преработката им на песента ви "The Hunt" (оригиналът е в албума "The Ghost of Cain" [1986], а кавърът - в "Chaos A.D." [1993])?
   Разбира се - страхотна е!

   Коя е най-добрата версия на парче на New Model Army, която ти е попадала?
   Може би именно споменатата преди малко.

   Добре... Стана дума, че новият ви албум ще излезе през септември.
   Да, почти сме готови. Получи се доста еклектичен запис, но, от друга страна, голяма част от албумите ни са такива - в смисъл, че музиката ни кръжи в различни стилове. Този път също се усещат всевъзможни нюанси на светлината и мрака... Както и при "High" (2007), продуцент е Chris Kimsey, който си пада по китарите, затова предполагам, че и в новия ни диск ще доминира именно това звучене. Що се отнася до текстовете - отново пеем за актуални теми. Две или три от песните "възпяват" краха на "Уол Стрийт" и световната финансова криза и т. н.

   Догодина ще отбележите 30-ата годишнина от създаването на New Model Army.
   Да, така е... но нека първо стигнем дотам, ха-ха!

   Ще отпразнувате ли юбилея по някакъв начин?
   Вероятно ще направим нещо специално, но ще го обмисля следващата година, не сега.

   В такъв случай - последни думи към феновете ви в България преди концерта ви в София на 24 април?
   Изключително се вълнувам от предстоящото ни посещение в страната ви. Лично аз знам за двама или трима българи, които са пътували до Истанбул и до други европейски градове, за да ни гледат на живо. Неведнъж са ни казвали: "Защо не дойдете да свирите и в България?", а нашият отговор винаги е бил един и същи: "Много бихме искали!" Специално заради тези хора и предаността им към нас през годините се радвам неимоверно много, че най-сетне ще изнесем концерт и при вас!


   Официална студийна дискография на NEW MODEL ARMY:
   Vengeance (1984)
   No Rest for the Wicked (1985)
   The Ghost of Cain (1986)
   Thunder and Consolation (1989)
   Impurity (1990)
   The Love of Hopeless Causes (1993)
   Strange Brotherhood (1998)
   Eight (2000)
   Carnival (2005)
   High (2007)
   T.B.A. (2009)