Никога не сме се разпадали!




 Интервю на Адриан "Maldoror" Лазаровски и Цецо Рачев с Anders Schultz от Unleashed


   Живата история на шведския дет метъл - железният квартет Unleashed - издаде деветия си студиен албум. Какъв по-добър повод "Metal Katehizis" да се свърже с барабаниста Anders и да изкопчи откровенията му за групата, турнетата, началото на пътя, житейските превратности, отношенията с колегите и... скандалните обвинения в нацистки пристрастия, попречили на "фу-файтъра" Dave Grohl да включи бездънното гърло на шведите Johnny Hedlund в своя мулти-вокален проект Probot.

   Metal Katehizis: Поздрави от България, Anders! През юни Unleashed издават нов албум, озаглавен "Hammer Battalion". Какво да очакваме?
   Anders Schultz: Типичен Unleashed в най-добрия смисъл на думата, но отведен още една крачка напред, ха-ха! Албумът е естествено продължение на предишния, ала с по-добра продукция и по-добри песни.

   Опасно заглавие сте му сложили... Направо мачка.
   Да, с това словосъчетание искахме да се обърнем както към нашите фенове, така и към целокупното метъл братство. Това е нашият химн, нашето послание - да се обединим и да бъдем силни.

   Вашият китарист Fredrik Folkare бе и продуцент на последните ви няколко албума... Сега как е положението - той ли седи на продуцентския стол, или сте решили да поразнообразите малко?
   Всички сме много доволни от работата на Fredrik, ето защо пак му поверихме продукцията.

   Кое студио използвахте?
   Нашето собствено. Знаеш ли, голям кеф е да имаш собствено студио - отиваш там, когато си искаш, бачкаш до колкото си искаш, няма предварително уговаряне на часове и тем подобни глупости... Помня как едно време влизаме в някое студио и ни казват: "Имате един ден да запишете това и това". Е, как да го запишеш? Имам предвид, ти ще го запишеш, ама няма да можеш да изразиш себе си в пълна степен, ще се чувстваш притиснат от времето и резултатът няма да се получи толкова добър, колкото може да е.

   Unleashed е една от първите дет-банди с текстове от викингската история и митология... Защо избрахте тази насока?
   Да, наистина бяхме едни от първите дет метъл групи с такива текстове. От друга страна, никога не сме се ограничавали само с тази тема. Защо я избрахме ли? Стори ни се изключително подходяща, понеже от една страна е безкрайна - няма опасност материалът да се изчерпи, ха-ха, както би станало, ако пишехме по даден роман или фентъзи сага, - а освен това е и нещо истинско, нещо, което наистина се е случило и се е превърнало в част от човешката история...

   Да, но в предишния си албум имате песен - "We Must Join Him", - вдъхновена от Толкиновия "Властелин на пръстените"...
   Така е, обаче там историята е по-специална. Направихме тази песен като своеобразен трибют към миналото си, понеже още в първия си албум "Where No Life Dwells" (1991) засягаме тази тема. После направихме още няколко парчета по Толкин, ала мисля, че казахме, каквото имахме да казваме, по въпроса и продължаваме нататък.

   Иначе обичате ли фентъзи литература?
   Да, и държа да отбележа, че вдъхновението от "Властелина" дойде от романа, а не от филма... То тогава филма още го нямаше де, но пък се сещам, че бях гледал някаква анимационна версия от 80-те... Просто напоследък не ни остава много време за четене, а лично аз, когато си избирам книга, гледам да е на историческа тематика, защото все повече се интересувам от история.

   Hammer Battalion е втората ви тава за "SPV Records". Доволни ли сте от работата с тях и защо се разделихте със "Century Media" - издателите на всичките ви предишни албуми?
   "SPV" са просто супер - всичко, което правят, е перфектно. Що се отнася до "Century Media", отначало нещата вървяха добре, ала постепенно самите ние започнахме да изпитваме недостиг на добри, свежи идеи от тяхна страна, те станаха някак по-уморени и по-инертни, изгубиха енергичността си... В "SPV" усещаме, че имаме едни и същи идеи и цели - просто сме в един отбор и работим заедно за високи резултати!

   Вече имате потвърдени няколко дати за европейското и щатското си турне. Какво очакваш от предстоящите концерти?
   Само хубави неща. Турнето след "Midvinterblot" бе изключително успешно и не виждам причина това да не се повтори и сега, и дори да се получи още по-добре от преди!

   Как мислиш, къде са най-дивите фенове на Unleashed?
   Ох, трудно е да се каже, ха-ха! Където и да идем, публиката реагира невероятно на песните ни. Според мен там, където не са ни виждали дълго време, са най-надъхани. Да, като се замисля, Южна Америка и източна Европа, където за съжаление рядко сме стъпвали - това са местата, където ни се радват най-много!

   Абе вие елате в България и ще видите как ще ви изкараме акъла!
   Да, сигурен съм, че при вас са най-бесните метъл маниаци, ха-ха-ха! Тази година едва ли ще можем да ви навестим, но догодина са налице всички шансове за това.

   Дано! Като броим и новия, Unleashed вече имат 9 пълнометражни албума. Имаш ли си любим сред тях?
   Може да е клиширано, но ще ти кажа "Hammer Battalion". От началото до края е толкова солиден и хомогенен, а и равнището на свирене и композиране е изключително високо... Другият най-важен за мен диск е "Where No Life Dwells" - той винаги ще си остане специален, понеже тогава за първи път получихме възможността да направим нещо такова. Така че отговорът ми е първият и последният, ха-ха!

   А има ли албум, който да не харесваш?
   Не, защото винаги сме се опитвали да направим най-доброто за времето си. Поради тази причина никога няма да кажа, че се срамувам от дадена тава или парче. Но ако трябва да съм максимално честен с теб - "Warrior" ми е най-малко любимият албум.

   Unleashed съществува вече близо 20 години. Имало ли е момент от живота ви, когато сте искали да зарежете дет метъла?
   Не, макар че имаше момент (през 1997 година), когато бяхме просто смазани от мелачката "албум-турне-албум". Тогава всички имахме нужда да си починем малко и да се отдадем на личния си живот и семействата си. Нашата група никога не се е разпадала. Дадохме си почивка, след която се завърнахме със свежи сили.

   Не е лесно човек да върви по своя собствен път - пътя, който си е избрал с душата и сърцето си - нали?
   Никак даже. Тежко е - бачкаш здраво, даваш всичко от себе си, подлагаш се на нечовешко напрежение, изтощаваш тялото и духа си, и за какво? Нито парите са пари, нито нищо. В подобни тежки моменти наистина се питаш "Добре де, защо го правя?", обаче сам знаеш отговора - защото не можеш другояче. Защото просто трябва да го правиш. И каквото и да говориш, вътрешно го обожаваш. То осмисля живота ти и те прави това, което си. И не мисля, че това някога ще се промени.

   Какви са спомените ти от края на 80-те, когато започнахте?
   О, първото нещо е прекалено многото бира, ха-ха-ха! Второто е еуфорията - заедно с още много други банди създавахме нещо ново, невиждано досега... Тогава бях млад, нямах отговорности като сега, животът беше лесен и приказен въпреки всички трудности. Не мислиш за семейството, децата и работата, а само за концерти и купони... Свириш и пиеш - това е животът ти!

   Как възприемаш сегашната дет-сцена?
   Съвременната дет-сцена е добра, ако не и по-добра от онази от началото на 90-те. Стилът се развива - появяват се много млади формации, а старите кучета още се държат, ха-ха!

   Unleashed винаги са били пример за класически шведски дет-метъл-звук. Какво мислиш за така наречения "гьотеборгски саунд" и групи като In Flames и Dark Tranquility?
   Харесвам ги, ама това не е дет метъл. Това не е същият стил, за който си говорим с теб, а някакъв хеви метъл с по-дрезгави вокали. Обожавам хеви метъл - не ме разбирай погрешно, - ала предпочитам класическия метъл да си го свирят класическите банди като Priest и Maiden.

   Какво мислиш за неотдавнашния реюниън на At The Gates?
   Те са страшна банда! От най-добрите! За съжаление, когато си говорих с тях, те ми казаха, че ще направят няколко неща съвместно, след което всеки ще си поеме по пътя. Което ще е жалко, понеже са уникална банда.

   2008 е белязана и от новите издания на две други класически дет-банди - Dismember и Grave. Успя ли да чуеш новите им албуми и какво мислиш за тях?
   И двете групи са изключително големи в жанра, останаха верни на себе си и се радвам, че направиха такива добри тави.

   Кои са най-важните метъл албуми за теб?
   Ох, това е ужасно труден въпрос! Когато прослушах тази музика, любимците ми бяха Motorhead, Judas Priest и Iron Maiden. После минах на Slayer, Venom, Autopsy и Bathory. Ранните тави на всички тези банди са повлияли на Unleashed.

   Какъв човек си ти извън сцената?
   Такъв, дето се налива с бира и вдига много гюрултия, ха-ха! Другите казват, че лесно се разбирам с тях и съм забавен. Като се замисля, може и да не съм много забавен, ама определено мога да се разбирам с хората.

   Какво щеше да правиш, ако не бе станал рок-музикант?
   Уффф, а, де? Никога не съм бил от така наречените "нормални" хлапета, така че кой знае в какви неприятности щях да се забъркам. Затова избягвам да мисля за тези неща - станал съм рок-музикант и това е!

   Добре, сменяме темата. Кой според теб ще спечели европейското?
   Със сигурност не и ние, ха-ха! Навремето много харесвах Холандия, но отдавна не следя футбола както тогава.

   На 23 януари 1993 година кавър на вашата песен "Onward into Countless Battles" (от албума "Shadows in the Deep") е бил записан от Nirvana - по-късно той вижда бял свят под заглавието "Dave's Meat Song", където барабанистът на сиатълското трио Dave Grohl свири всички инструменти. Можеш ли да ни разкажеш нещо повече?
   О, сериозно ли? Да ти кажа, от сума ти време чуваме слухове за това, но напоследък доста журналисти ме питат, а и най-накрая чух записа, така че се уверих в истинността му... Поинтересувах се повече за Dave Grohl и видях, че той често говори за нас като една от любимите му банди, което е супер яко. Надявам се някой ден да се срещнем и да си поговорим повече за тези неща.

   А какво мислиш за всички тези спекулации, че Johnny бил нацист по убеждения?
   Ох, човече, всеки път, когато издадем нов албум, ни засипват с подобни въпроси... Какво да ти кажа - цялата тази истерия тръгна от средата на 90-те, когато всеки, който се вдъхновяваше от древната скандинавска митология, автоматично биваше обвиняван за нацист. Лошото е, че веднъж пуснат в медийното пространство, този слух заразяваше все повече и повече хора... Стигна се дори дотам, че хора, които никога не са слушали нашата музика, започнаха да твърдят убедено: "Тия са нацисти". А случайно да имаме дори един стих, където възхваляваме нацизма? Това за пореден път доказва, че вместо да се доверяват на личния си опит, хората обичат да вярват на слухове и клюки. Срещал съм идиоти, които тръбят на всеослушание, че сме били нацисти, а когато ги попиташ защо мислят така, те ти заявяват: "Чух един да казва, че се кефели на Хитлер". За щастие тази тъпа история вече отшумява, така че няма какво да я коментираме повече.

   И аз спирам да бъркам с пръст в раната. За финал можеш да ми кажеш посланието си към читателите на "Metal Katehizis".
   Когато дойдем в България, ще видите какво е Hell's Unleashed!