Още не сме богати като Iron Maiden и си нямаме собствен самолет




   Интервю на Адриан "Maldoror" Лазаровски с Anders Johansson от HammerFall

   На 10 април 2009 година зала "Универсиада" ще бъде озарена от невиждан за нашите географски ширини пурпурен гръм (Crimson Thunder). Преди това обаче, на 20 февруари, Тамплиерите от стомана, Рицарите на двайсет и първи век, Повелителите на бурите или просто шведските метални крале HammerFall ще стоварят за седми път могъщия си чук върху тръпнещите ни сетива. Месец преди официалната премиера на албума "Metal Katehizis" се свърза с барабаниста на квинтета Anders Johansson, с когото проведе дълъг и изключително интересен разговор, хвърлящ светлина върху новия диск, промените в състава, тайната същност на лидера Oscar и още куп други неща. Let the Hammer Fall!

   Metal Katehizis: Здравей, Anders, много се радвам да те чуя и бързам да те поздравя за чудесния сингъл "Any Means Necessary"!
   Anders: Благодаря ти!

   Звучи доста обещаващо за качеството на "No Sacrifice No Victory"…
   О, тогава се надявам, че албумът много ще ти хареса. Постарали сме да запазим същността на HammerFall, но в същото време в него има солидна доза промяна… И като добавим качеството на материала, което според мен е най-високото от всичко, предлагано от нас досега, мисля, че "No Sacrifice No Victory" бързо ще се превърне в най-любимия албум на феновете ни!

   Силни думи… доста силни думи, Anders. Какво те кара да мислиш така?
   Повярвай ми, парчетата от "No Sacrifice No Victory" са наистина сто процента първо качество! Никога досега не съм се изказвал толкова ласкаво за наш диск… Тук има както завладяващи от първо слушане песни като сингъла, така и изключително бързи трепачи - в това число и най-бързата песен, записвана някога от "HammerFall", - при това без да бягаме от себе си и да правим промяна заради самата промяна.

   Значи с чисто сърце можем да кажем, че това е най-добрият албум на групата, така ли?
   Абсолютно! Виж, любимият ми албум досега беше "Legacy Of Kings", въпреки че не съм свирил в него, ала "No Sacrifice No Victory" го задминава по всички показатели. Съжалявам, че още не си го чул целия, но вероятно съвсем скоро ще разбереш какво имам предвид.

   Много ме заинтригува, Anders. Излиза, че българите сме големи късметлии да ви видим за първи път именно след подобен размазващ (ако си прав) удар с чука…
   Да, понеже песните, които ще изпълним при вас, ще бъдат предимно от новия ни албум. Ще има и стари, естествено, но ще представим сериозно "No Sacrifice No Victory".

   След малко ще поговорим за предстоящия ви концерт. Преди това обаче ми се ще да отбележа, че "Any Means Necessary" звучи доста интензивно и същевременно те сграбчва веднага за шията…
   Именно. Аз дори бих го нарекъл "комерсиален" и "поп".

   Но в добрия смисъл - без лепкави лигни и нежно потръпваща слуз…
   Да, в добрия смисъл. От една страна, парчето изобилства от хорове и мелодични вокали, а от друга е много агресивно и тежко. Надяваме се с него да зарибим доста нови почитатели.

   Наистина е удивително как сте успели да съчетаете тези две неща - комерса и тежестта. Приличат ли останалите композиции от албума на сингъла?
   Не, това е най-комерсиалната песен в диска. Всичко друго е чист хеви метъл, съчетан с, както вече ти казах, някои изненадващи моменти, включително и супер нестандартния за нас инструментал, написан от новия ни китарист Pontus Norgren.

   Като спомена новото ви попълнение (едното от двете), не мога да не те попитам беше ли по-различен творческият процес в сравнение с преди. Доколкото виждам, Pontus е написал минимум една песен…
   Всъщност това е единственото му парче в "No Sacrifice No Victory". Всичко останало, както винаги досега, бе сътворено от Oscar и Joacim.

   Те ли са "виновниците" за промяната в звученето на HammerFall?
   Да, те и най-вече Oscar. Той е непримирим, знае какво иска и дава всичко от себе си, за да го постигне.

   Не написа ли и Jesper Stromblad от In Flames нещичко?
   О, да, двамата с Oscar композираха "One Of A Kind"…

   Долавят ли се влияния от In Flames в парчето?
   Не бих казал, но "One Of A Kind" определено е най-бързата песен на HammerFall, записвана до този момент.

   Откъде ви хрумна да озаглавите албума "No Sacrifice No Victory"?
   Названието идва от филма "Трансформърс", който Oskar гледал. Смисълът на тези думи е, че трябва да бачкаш здраво, за да получиш онова, което искаш, или да постигнеш някакъв успех. Другото им значение се отнася за самата ни група - за толкова кратък период от време изгубихме двама от членовете си (Stefan Elmgren и Magnus Rosen), обаче преодоляхме трудностите и се завърнахме, по-силни от всякога!

   Извинявай за отклонението, но като спомена този филм, винаги съм се питал дали песента "Renegade" не е вдъхновена от едноименния сериал с Лоренцо Ламас в главната роля?
   Абсолютно си прав. Точно по този сериал е написана.

   Сега ще ти задам въпроса, който чакам да изстрелям към някой от вашата банда от три години насам. Какво мислиш за вашия пети диск, гръмко озаглавен "Chapter V - Unbent, Unbowed, Unbroken"?
   В него бяха направени някои от първите стъпки в посоката, по която крачим уверено днес, но, да ти кажа честно, не го смятам за особено сполучлив…

   Моят личен проблем с този албум са вокалите на Joacim. Според скромното ми мнение той е един от най-добрите съвременни метъл вокалисти, но в някои песни от петото ви творение звучеше… ами, да си го кажем направо, ужасно…
   Да, напълно съм съгласен с теб. Тогава експериментирахме заедно с Charlie Bauerfeind и, честно казано, не знаехме какво точно правим, ха-ха!

   Тоест сега вече знаете какво правите?
   Твърдо да. Гарантирам ти, че експериментите в "No Sacrifice No Victory" няма да те разочароват.

   Как така решихте да запишете този кавър на "My Sharona"?
   Беше моя идея. Веднъж Oskar я изсвири и видях как тълпата буквално пощуря, ето защо му предложих да я включим в диска. Оказа се, че и той си е мислел същото. Парчето изглежда семпло на пръв поглед, но се оказа фантастично за метъл-аранжимент!

   В текстово отношение постепенно се отдалечавате от фентъзи-тематиката и навлизате в по-социални теми…
   Да, тази тенденция продължава. Отново имаме песни за храбри воини и грандиозни битки, но също така и парчета, в които се разказва за странни хора, за случки от турнетата или за психопати-терористи, какъвто е случаят със сингъла…

   Как би описал новите попълнения Fredrik Larsson (който между другото е първоначалният басист на групата) и Pontus Norgren?
   Fredrik е изключително мил и приятен тип, абсолютен стабиляга, а Pontus - също толкова готин човек и истински технически гений, що се отнася до оборудване, инструменти и така нататък.

   Вярно ли е, че Stefan Elmgren ви е напуснал заради кариерата си на пилот?
   Да, съвсем вярно е. Това му беше мечта от много време и най-накрая той успя да я осъществи.

   Добре де, ти например би ли постъпил по този начин?
   Аз лично не, но само защото музиката е най-голямата ми любов. Никога не бих я изоставил заради нещо друго…

   Останахте ли приятели с Stefan?
   За щастие да.

   Не можеше ли да свири при вас и да си кара самолета, както прави Bruce Dickinson например?
   За съжаление не. Беше одобрен за пилот по-рано, отколкото очакваше, и нямаше как хем да свири с нас, хем да пилотира. Освен това още не сме толкова богати като Iron Maiden и нямаме наш собствен самолет, ха-ха! Когато си купим, Stefan ще го управлява и ще бъдем с трима китаристи на сцената!

   Искрено ти го пожелавам! А какво точно се случи с Magnus?
   Виж, там положението не е толкова розово. Magnus не харесваше особено музиката, която правим в HammerFall, и докато в началото не му личеше, към края вече нарочно го демонстрираше. Освен това започна да участва в различни бас-шоута и в един момент програмата му взе да се дублира с тази на групата. Ето защо се разделихме.

   Тоест той сам е напуснал, а не сте го изритали, така ли?
   Абсолютно. Той сам взе това решение, защото иска да продължава по своя си път.

   Като се заприказвахме за странични активности, какво мислиш за участието и победата на Joacim в музикалното състезание "Clash of the Choirs"?
   Много съм щастлив, че спечели. Знаеш ли, в началото никой не вярваше, че той ще победи. Каква ти победа, хората мислеха, че ще се издъни яко! Обаче Joacim е изключителен професионалист, избра правилните песни и се оказа чудесен преподавател! Буквално издуха конкуренцията!

   Вече съм говорил с Joacim по този въпрос, но я да те питам и тебе - да си забелязвал да прави нещо специално, за да държи гласа си в тази превъзходна форма? Може би има някаква тайна…
   А, никаква тайна няма. Единственото, което съм забелязвал, е, че не говори много по време на турне и избягва да крещи по купоните… за разлика от Oscar, на когото само му дай да се дере и ще ти проглуши ушите…

   Значи си мълчи и не лудува много, а Oscar се забавлява и за двамата?
   О, човече, Oscar се забавлява за цялата група! Нямаш представа колко енергичен и гръмогласен е! Невероятно гласище има! Joacim е пълната му противоположност - скромен и тих.

   Веднага се сещам за кавъра ви на "Breaking The Law", където вокалите са поверени на Oscar… Кой даде идеята да го запишете?
   Как кой? Oscar естествено! Той е страшен фен на Judas Priest… Чуй например "Punish And Enslave" от новия албум и ще разбереш за какво говоря. Та тогава разменихме инструментите си - Joacim грабна китарата, Stefan - палките, а Oscar - микрофона. Щеше да ми спука тъпанчетата! Подозирам, че Oscar тайно си мечтае да бъде Rob Halford! Той е неговият кумир!

   Ясно. Значи разконспирирахме Oscar, я сега да те видим и теб! Как би се описал с две думи.
   Сериозен и енергичен. Никога не закъснявам…

   Прав си, звънна точно навреме!
   … не пия много, абе… типичният барабанист. Смятам, че съм стабилен пич, на когото може да се разчита.

   Какви книги и филми харесваш?
   Фантастика и биографии.

   Кое е най-важното нещо, което си научил в богатата си музикална кариера?
   Много хора си мислят, че свиренето е на първо място, но не е така. Не по-малко важно е да можеш да общуваш с различните хора и да си толерантен и учтив с тях. Много звезди се самозабравят и надменното им държание може само да отблъсне почитателите им…

   Веднага се сещам за една надменна звезда, с която си работил - Yngwie Malmsteen…
   О, да. Невероятно съм му благодарен за времето, което прекарахме заедно, ала никога няма да забравя конфликтите и караниците, които авторитарният му нрав предизвикваше…

   Между другото, успя ли да чуеш последния му албум с Tim "Ripper" Owens?
   Само няколко песни.

   И харесаха ли ти?
   O, да. Yngwie се опитва да се върне към старото си звучене, а Tim Owens е изумителен певец, но според мен трябваше да му остави малко повече свободно пространство за импровизация… Той обаче си е такъв - винаги иска да контролира всичко. И в интерес на истината, колкото и да ми е неприятно да го кажа, си е прав, понеже на обложката все пак пише "Yngwie Malmsteen".

   Могат ли да се сравнят щуротиите, които сте правили навремето с Yngwie, с щуротиите, които правите сега в HammerFall?
   Определено не. Тогава… тогава купоните ни бяха тотално откачени, човече. Сега пак се забавляваме добре, но сме някак по-… по-зрели. Ще го кажа така - партитата с Yngwie бяха изблици на неконтролирана лудост, а тези на HammerFall - на контролирана. Може би само Oscar дивее като ненормален. Той е звярът на купона.


   Тия твои думи доста ще заинтригуват българските девойки, които не са от най-срамежливите… Това обаче ще бъде проблем на Oscar. Мислил ли си какво щеше да правиш, ако не свиреше в рок-група?
   Щях да свиря в джаз-група, ха-ха!

   А ако не беше станал музикант?
   Де да знам… електротехник може би.

   Отсега съм си оградил 10 април в календара, когато трябва да свирите в София… Какво очакваш от българските "Templars Of Steel"?
   Ако съм честен с теб, не знам много за вашата страна. Никога не сме идвали при вас, обаче сме доста развълнувани, понеже феновете от източна Европа са доста диви…

   Гарантирам ти, че не си виждал подобна публика. И всички в залата ще пеят песните ви, понеже ги знаят наизуст.
   Това звучи много обнадеждаващо. В Германия и Швеция хората не си отварят устата много-много и са по-сдържани. Сигурен съм, че ще се получи прекрасна вечер.

   А какво да очакваме ние от вас?
   Превъзходно шоу. Ще дадем всичко от себе си, само че не знам още дали ще можем да вземем всичките си сценични декори и ефекти с нас, понеже в някои страни като Швейцария пиротехниките са забранени…

   Дано успеете да ги вземете, понеже ваш концерт в пълния си блясък не е за изпускане! Какво мислиш за съпорт-бандите ви Sabaton и Bloodbound?
   Чудесни пичове и страхотни банди.

   За финал - какво е посланието ти към българските ви фенове, които не са никак малко?
   Много сме щастливи, че след всичките тези години най-накрая ще дойдем да свирим при вас!



Anders за песните от албума:

"Any Means Necessary" - среднотемпово парче с прекрасни хорове, на които публиката с радост ще припява на живо.
"Life Is Now" - личният ми любимец, доста нетипична за нас песен, в която Joacim демонстрира изумителни вокали.
"Punish And Enslave" - много здрава, с доста влияния от Judas Priest и Accept.
"Legion" - солидна порция качествен пауър с картечни двойни каси.
"Between Two Worlds" - мрачна балада, където на орган свири брат ми Jens… Записахме органа в кухнята на Timo Kotipelto.
"Hallowed Be My Name - тежка среднотемпова композиция, посветена на нашия талисман Хектор.
"Something For The Ages" - нетрадиционен за нас инструментал, дело на Pontus Norgren.
"No Sacrifice, No Victory" - типичен среднотемпов HammerFall.
"Bring The Hammer Down" - написана от Stefan и Joacim песен за възхода на хеви метъла.
"One Of A Kind" - най-бързото парче, което някога сме правили, в чието създаване взе участие Jesper от In Flames.