Повечето хора имат нужда от юмрук в лицето, за да осъзнаят истината, както се случи и с мен



Интервю на Envy с Shady Blue (Athera) от Chrome Division
Ако небезизвестният Shagrath от Dimmu Borgir обедини сили с не по-малко "екстремни" свои колеги от групи като Minas Tirith, Old Man's Child и Ashes to Ashes, резултатът би бил... рокендрол група, разбира се! Да, рокендрол - първичен, тежък, суров, зареден догоре с настроение и призоваващ към безкраен купон с пиячка и мацки, пък били те и несъществуващи, както ще стане ясно след малко... Ясни станаха и една камара други неща, а и не би могло да бъде другояче, при положение, че насреща ни бе един от най-приказливите и неизменно приятелски настроени рок събеседници. Съседите му в Осло вероятно са свикнали да го наричат Paul Mathiesen. Метъл феновете, следящи сцената през последното десетилетие, го познават като Athera - фронтменът на Susperia. Сега, обаче, най-актуален като че ли се оказва вторият артистичен псевдоним на 33-годишния норвежец - мистър Shady Blue, възприет след относително скорошното му присъединяване към състава на същата онази спомената в началото рокендрол дружина - Chrome Division. За третия им албум, логично озаглавен "3rd Round Knockout" и насрочен за издаване от "Nuclear Blast"/"Wizard" навръх Гергьовден 2011-а, за всяка една от песните в диска, за вдъхновенията, надеждите и стимула да продължиш стремглаво напред след преживян инфаркт... За всичко това даваме думата на Paul... тоест на Athera... или пък беше Shady Blue?
  • Metal Katehizis: Как си, Athera? Или предпочиташ да те наричаме Shady Blue?

    Shady Blue: Добре съм, а можете да ме наричате както си пожелаете - зависи от обстоятелствата!

  • Как избра новия си псевдоним? Съмнявам се, че е само заради цвета на очите ти...

    Не, макар че очите ми действително са сини. Стана на шега. На първата ни съвместна репетиция момчетата ми казаха, че трябва да си измисля Chrome-ски псевдоним. При положение, че в групата вече имаме хора с имена Black и White (съответно Ricky Black - китара и Tony White - ударни), ми хрумна да се кръстя Shady Blue. Останалите се посмяха доста, но харесаха идеята - звучеше свежо и лежерно. Така се роди Shady Blue - образът, който възприемам, когато се развихря в света на рокендрола!

  • А как се присъедини към Chrome Division? Знам, че си в състава им вече две години, но едва ли всички са наясно какво точно се е случило... С други думи, как Athera се превърна в Shady Blue?

    Предишният вокалист Eddie бил възпрепятстван да замине с групата на един фестивал в Германия през февруари 2009 г. С Shagrath и Tony сме приятели отдавна, ето защо ми се обадиха с молба да пея с тях на въпросното шоу. Репетирахме около три седмици и свършихме работата. Всъщност, това бе и първият концерт на Chrome извън Норвегия и вечерта бе изключително специална не само за мен, но и за цялата група и публиката, която пък бе огромна и тотално откачи. След това в медиите писаха, че сме били най-добрата група на фестивала, така че явно се бяхме сработили чудесно. Не бих могъл и да мечтая за по-добро прослушване, макар че по онова време нямах сериозно намерение да се присъединявам към тях, но човек никога не знае какво го чака и само няколко месеца по-късно, през лятото, момчетата ми се обадиха и ми предложиха да пея с тях за постоянно. Не му мислих кой знае колко, тъй като обичам рок музиката, а и харесвам начина, по който групата работи.

  • Имаш ли представа защо Chrome Division се разделиха с предшественика ти Eddie Guz?

    Казали му да се маха - не бил достатъчно ентусиазиран и отдаден. Chrome по принцип не са най-дейната група на света по отношение на сценични изяви и е странно, че човекът не е имал време или желание да изнася поне по един концерт на година... Имало е и други проблеми - връзвал им е тенекии и изобщо не са могли да разчитат на него. Държа обаче да уточня, че Eddie има доста неща, с които да се занимава в личния си живот, а и продължаваме да сме добри приятели и до днес - просто вече не работим заедно.

  • Известен си най-вече като предводител на доста по-екстремните в музикално отношение Susperia, а сега изведнъж изскачаш начело на рок група... Наистина ли си падаш по добрия стар рокендрол или всичко е само бизнес?

    Chrome няма нищо общо с бизнеса! Групата действа изцяло за удоволствие - петима приятели свирят музика, която харесват, това е. Ако става дума за бизнес, Shagrath работи с Dimmu, а аз - със Susperia, докато Chrome е нещо като убежище, в което да се откъснем от всичко друго. Няма напрежение - само добре изкарано време. Отделно от това съм страстен рок почитател, особено що се отнася до певците от 70-те години и съвременния стоунър рок. Повярвай ми, музикалните предпочитания на всеки един от нас минават далеч отвъд границите на стила на основните ни групи.

  • Да, на пръв поглед звучи леко странно музиканти от Dimmu Borgir, Susperia, Minas Tirith и Ashes to Ashes да свирят тежък, мръснишки рокендрол, но, от друга страна, бихме могли да погледнем на тази ситуация и под друг ъгъл - че просто сте открили различен начин на себеизразяване, нали?

    Именно. Щеше да е по-странно, ако Dimmu Borgir внезапно бяха записали рок парче, не мислиш ли? Както казах, вкусовете ни се простират не само в рамките на метъла, а и ако наистина искаш да задоволиш всичките си музикални копнежи, няма как да се ограничиш само с няколко еднотипни групи. И петимата в Chrome обичаме класическия рок и е невероятно приятно да свириш такива песни с опитни музиканти! Би било безсмислено да се съберем в страничен проект и да свирим същите неща, които създаваме и с основните си групи.

  • Разбираш ли се добре с Shagrath, Ricky и останалите момчета от Chrome Division и кой е най-близкият ти приятел сред тях?

    Е, ако не се разбирахме, нямаше да съм групата - все пак, основната идея в Chrome е забавлението с добри приятели, а не записите на албуми или нещо подобно. Излизаме заедно, кроим планове, пътуваме, композираме, свирим, пием, купонясваме и какво ли още не. Ние сме като общност и живеем за нея. Заедно израстваме и като хора, и като музиканти. Ако трябва да посоча само един човек, бих се спрял на Shagrath, тъй като го познавам най-отдавна, макар че всеки един от групата ми е добър приятел.

  • Ами старите ти бойни другари от Susperia? Промени ли се отношението им към теб след решението ти да се присъединиш към Chrome Division?

    Ни най-малко - смятат, че е страхотно. Момчетата от Susperia са сред най-близките ми приятели и се радват, когато знаят, че се занимавам с нещо, което ме прави щастлив. Винаги сме изпитвали най-топли чувства един към друг, а и самите те са фенове на музиката, която свирим в Chrome. Възрастни мъже сме, всеки от нас има собствени цели в живота и никога не сме спирали да се подкрепяме един друг.

  • В крайна сметка, коя от двете групи е приоритетът ти понастоящем - Chrome Division или Susperia?

    В момента е Chrome - предстои ни издаването на нов албум, снимахме два видеоклипа, готвим се за концерти... Няма как точно сега всичко в живота ми да не се върти около Chrome, така че отчасти съм доволен, че Susperia не планират нищо в близките месеци. Естествено, след време нещата ще се обърнат и знам, че ще се затрупам с работа покрай Susperia. Радвам се, че сме открили начин да съчетаваме двете дейности. Като цяло, сърцето ми принадлежи на Susperia, но точно в момента мислите ми са насочени изцяло към Chrome Division.

  • Все пак, можем ли да се надяваме на нов албум на Susperia в близко бъдеще? Изминаха цели две години от появата на последното ви издание, "Attitude"...

    Разбира се, че можете. Преди време записахме две нови песни и преработихме три по-стари със симфоничен аранжимент. Звучат убийствено добре и нямаме търпение да ги издадем! Първоначално мислехме да го направим под формата на EP, но впоследствие започнахме да клоним към варианта да запишем още някое и друго парче и да пуснем цял албум - просто пазарът е по-добър за дългосвирещи издания. Не е изключено междувременно да изкараме и някой дигитален сингъл за платен даунлоуд... При всички положения, очаквайте нещо ново от Susperia след края на лятото!

  • Като споменах "Attitude", два месеца преди издаването му, през март 2009 г., преживя инфаркт. Какво точно се случи и напълно ли си възстановен вече?

    Ами, точно това се случи - инфаркт... И да, напълно се възстанових. Оказа се, че съм наследствено обременен с висок холестерол. Като добавим и бурния ми начин на живот и... Бедата просто ме сполетя по-рано от очакваното. Знаех си, че рано или късно ще се стигне до този сърдечен удар или най-малко до проблеми с артериите, но тъй като бях страстен пушач и не се грижех за здравето си, проблемите ме връхлетяха доста преди да остарея... От друга страна, фактът, че все още съм млад, вероятно ми помогна да се възстановя бързо. Разбира се, огромна заслуга имат и лекарите, които хванаха проблема навреме и излекуваха или направо подмениха онези артерии, които бяха сдали багажа. Сега отново съм в играта, съзнавам, че имам бъдеще и вече се грижа по-добре за тялото си, без да се заблуждавам, че ще функционира вечно. Бих посъветвал всички да се замислят по този въпрос, защото знам, че повечето хора имат нужда от юмрук в лицето, за да осъзнаят истината - точно както се случи и с мен... Е, вече съм нов човек - никакви цигари, никакви боклуци! Само някоя и друга качествена пура и чаша червено вино, нищо повече.

  • Да се върнем на Chrome Division. На 6 май излиза третият албум на групата, "3rd Round Knockout". Доволен ли си от крайния резултат или смяташ, че нещо е трябвало да бъде променено?

    Не бих пипнал абсолютно нищо по албума! И петимата сме напълно доволни от свършената работа. Изкарахме година и половина в студиото, усъвършенствайки песните и презаписвайки отново и отново партиите, които куцаха, така че не виждам какво още бихме могли да променим. Вместо да действаме по обичайния начин - да заминем в някое далечно студио и да запишем всичко за няколко седмици, предпочетохме да работим там, където живеем, и да си дадем цялото време на света, но да направим песните наистина добри. Повярвай ми, така се работи без никакво напрежение, а и избегнахме възможността след края на записите или, не дай си боже, след издаването на албума, да открием, че нещо не ни харесва - просто не бързахме за никъде и поправяхме грешките си спокойно и на момента.

    Страшно се радвам, че "3rd Round Knockout" се получи точно такъв албум, какво исках - нищо, че съм новото момче в групата. Сигурно стана така, защото си давах ясна сметка каква бе групата преди присъединяването ми и напълно го приемах. Не мога, а и не искам да копирам предишния им певец, но обожавам да пея рок песни и съм изключително доволен, че останалите ми дадоха свобода да експериментирам по време на записите. Резултатът е действително разнообразен, но същевременно и хомогенен.

  • Случи ли се нещо интересно по време на записите за албума в "Marius Strand Studio" в Осло?

    Не бих казал, а и в студиото не си позволяваме да купонясваме или да вършим глупости. Стараем се да записваме като професионалисти и да работим здраво.

  • Надявам се, че няма да възразиш, ако те помоля да направим бърза дисекция на всяка една от песните в "3rd Round Knockout", така че направо започвам. И така, адът се отприщва с "Bulldogs Unleashed"...

    Да, би могло да се каже! Не се нуждаехме от интро към албума и започнахме направо с откриващия риф. Самата песен е тежка и агресивна и дава ясна представа за новото звучене на Chrome Division.

  • Ред е на "7 G-Strings"...

    За първи път използваме 7-струнни китари - оттам дойде и заглавието на песента. Стегната и ударна е и доста харесвам цялостното настроение, което създава. Краят й пък е изтъкан от най-свежата тежка музика, която съм чувал! Наистина е жестока!

  • Следва "Join the Ride"...

    Песента се роди по време на репетиция. Изградихме я заедно, риф след риф, и я доразвихме в течение на следващите няколко репетиции. Може да се каже, че парчето възникна спонтанно - просто черпехме вдъхновение и идеи един от друг в процеса на композиране. Крайният резултат стана интересен и страшно ми харесва, а и други хора вече споделиха, че това е любимата им песен в албума, така че явно сме се справили добре.

  • Кой е "Unholy Roller"?

    Всички ние! Това бе първата песен, по която работих след присъединяването ми към групата. Записах пробни вокали в дома на Shagrath, за да демонстрирам на момчетата представата си за новото Chrome звучене. Първоначалната атмосферата на парчето се запази и във версията, която чувате в албума.

  • Време е за "Zombies & Monsters"...

    Тази също е стара, като под "стара" имам предвид, че останалите вече бяха започнали да работят по нея, когато дойдох в групата. Дори съществува запис от репетиция на песента с вокалите на Eddie - звучи значително по-различно от окончателния вариант с моето пеене, но е интересно да се чуе.

  • След това започва "Fight"...

    Да, здрав бой, като едно време! Някои биха определили песента като типичен Chrome химн, тъй като съдържа всички необходими елементи - виещо китарно интро, ударни куплети, идеален за припяване припев, унищожително яки сола и могъщ финал.

  • Да представим и "The Magic Man"...

    По принцип, в болшинството Chrome текстове се разказва за измислени купони, пълни с измислено пиене и измислени мацки. В случая, обаче, става дума за действителен случай, вероятно затова и приемам песента твърде лично... Пея за деня, в който получих инфаркт преди две години, и за последните мигове преди това. Ricky успя да композира страхотна блус мелодия - наистина страхотна! - и целта ми бе да я подплатя с тъжен и брутален текст, а каква по-добра тема от злополучното ми преживяване... Това определено е любимата ми песен в албума.

  • Ами "Long Distance Call Girl"? Красавица ли е?

    Да, защото е измислен персонаж и можеш да си я представиш такава, каквато си пожелаеш. Песента е посветена най-вече на всички онези музиканти, които обикалят по света с групите си и се срещат с всевъзможни момичета, но понякога се влюбват и впоследствие усещат безнадеждността на една такава връзка, поддържана само от разстояние...

  • "Ghost Riders in the Sky"... Защо решихте да преработите точно тази композиция на Johnny Cash?

    Защото сякаш е написана за Chrome! Леко я преаранжирахме и добавихме доста китарни сола. Веднага се познава, че е парче на Johnny Cash, но пременено в типични "хромирани" одежди. Мисля, че не малко песни на Cash биха звучали страхотно в наш вариант, но Ricky настояваше да преработим точно тази. Когато записахме демо версията й и чухме резултата, моментално усетихме огромния й потенциал.

  • Краят идва със "Satisfy My Soul"...

    Лежерно парче, пропито от алкохолни изпарения! Всичко тръгна от един елементарен веселяшки риф, който никой от нас не включваше в сметките, но накрая решихме да се позабавляваме и го записахме, за да видим какво ще се получи. Е, получи се, и то изненадващо добре. Странно е как мелодии, които тотални си отписал, понякога "възкръсват" и се превръщат в нещо наистина свежо. В случая се сдобихме с идеалния завършек за албума.

  • Ние също имаме нужда да "задоволим душите си" - примерно с някой и друг концерт. Кога да очакваме Chrome Division и Susperia най-сетне и в България?

    Когато някой ни покани, въпреки че с Chrome вероятно ще наблегнем на фестивални участия през лятото и няма да правим истинско турне в обозримо бъдеще, а и графикът на Shagrath с Dimmu е прекалено наситен, за да може да планира кой знае колко... Все пак, рано или късно ситуациите се променят, така че не губете надежда. Напоследък Chrome са по-активни от всякога и бъдещето изглежда обещаващо. Най-малкото, знаем, че имаме фенове в България, така че им дължим поне един концерт. Отделно от това, обожаваме да свирим на живо и сме готови да обмислим сериозно всяко предложение!

  • Звучи обещаващо като за край на разговора ни. Благодаря ти за отделеното време!

    Аз ви благодаря за интереса към групата - оценяваме подкрепата! Нямаме търпение да издадем новия албум на Chrome Division и се надяваме, че някои от вас все пак ще решат да си го купят, вместо да си го набавят безплатно и с лошо качество... Вложили сме ужасно много време и усилия в този албум и бихме били адски благодарни, ако имаме възможност, включително и финансова, да записваме и занапред. Благодаря и на всички, които ще отделят от времето си, за да прочетат това интервю и да разберат какво се случва в Chrome лагера! Надявам се да се видим и на живо, а дотогава следете всичко ново около нас на адрес www.facebook.com/chromedivision. Благодаря ви!