Повечето от сегашните пауър банди свирят шибан пуси-метъл!



Интервю на Адриан "Maldoror" Лазаровски с Sean Peck от Cage

Още когато през далечната 2003-а ми попадна "Darker Than Black", вече знаех, че тези момчета ги очаква голямо бъдеще. Голямо не в илюзорния свят на мангизите, празноглавите мацки и позьорските лимузини, а в истинския свят на праведната музика, където единственото, което има значение, е дали можеш, или не можеш. И те не само оправдаха, но и надминаха очакванията ми - както със следващият си диск "Hell Destroyer", така и с актуалния "Science Of Annihilation" - албум, който е за екстремния пауър това, което е "Reign In Blood" на Slayer за траша. Ето защо "Metal Katehizis" просто нямаше друг избор, освен да се свърже лично с вокалиста Sean Peck и да надникне зад кулисите на "Учението за унищожението".
  • Metal Katehizis: Поздравления за "Science Of Annihilation"! В ревюто [виж] за албума му писахме максимална оценка...

    Sean: Супер! Напоследък свикнахме с високите оценки и ако някъде ни пишат 8 от 10, се чувстваме като пълни загубеняци, ха-ха!

  • Как се създава подобен шедьовър?

    Виж сега, ние сме преди всичко метъл фенове и всеки път, когато тръгнем да пишем песни, се опитваме да си представим какво бихме искали да видим и да чуем. Това ни е отправната точка. Винаги се стремим да имаме добър баланс между якото парче, което веднага се набива в главата ти, и якото бичене по грифа и изобщо цялостното техническо изпълнение, за да останат доволни и по-музикантски настроените фенове. Това е според нас рецептата за една добра песен!

  • Откъде почерпихте вдъхновение за албума?

    Искахме да направим диск, който да си пуснеш в колата и да си караш, без да спираш да се кефиш нито за секунда. Ето защо всички бяхме на мнението, че този път трябва да звучим още по-бързо и мощно. Новият ни барабанист Norm Leggio ни позволи да разбием всички ограничения. Твоята реакция само потвърждава впечатлението ми, а то е, че и феновете ни, и музикалните медии са изключително доволни от естествения прогрес на бандата, който, естествено, няма да спре дотук.

  • Как мислиш, могат ли вашите албуми да бъдат възприемани като зловещи алегории за света?

    Да, защото специално в "Science Of Annihilation" са вплетени множество разнообразни истории, които му придават космическо звучене. В края на албума всичко съществуващо е унищожено, ето защо сега търсим нещо по-голямо от Вселената, за да демонстрираме мощта на бандата и нейните разрушителни идеи, ха-ха!

  • Концептуален ли е "Science Of Annihilation"?

    По-скоро е тематичен албум, защото сме наблегнали на няколко теми, ала не всички песни са свързани помежду си в концептуално отношение. Единственият ни истински концептуален диск е "Hell Destroyer". Ала тъй като повечето песни от албумите ни са обвързани тематично - дори когато не са свързани сюжетно, - феновете ни често смятат, че творбите ни са концептуални.

  • Ще споделиш ли кои са основните ви музикални влияния?

    Възхищаваме са на всички истински метъл майстори. Judas Priest, Iron Maiden, Testament, King Diamond, W.A.S.P., Crimson Glory, Riot, Metal Church, Lizzy Borden, такива неща. Всички добри банди, които ти и аз харесваме.

  • Как беше отново да работите с Roy Z?

    Всъщност започнахме всичко сами и извикахме Roy едва когато по едно време зациклихме. Той дойде за един футболен мач, чу записаните неща и ни насочи в правилната посока. Roy ни е много добър приятел, но е адски зает, ето защо и най-малката помощ, която може да ни окаже, винаги е невероятно ценна.

  • Като вокалист ти сякаш съчетаваш най-добрите черти на Rob Halford, Jon Oliva и King Diamond. Как би коментирал това?

    Ха! Мерси много за комплимента. Мисля, че си първият, който прави паралел с Jon Oliva, което е много яко! Просто се старая непрекъснато да работя над гласа си и да преодолявам всички ограничения. И без всякакво съмнение сега пея доста по-добре от преди, с което съм изключително горд. Та на въпроса ти - много обичам да експериментирам и да вкарвам най-различни похвати, ето защо впечатлението ти е напълно правилно.

  • Как възприемаш етикета "екстремен пауър метъл", приложен към вашата музика?

    Харесва ми. Хеви метъл, пауър метъл, тру метъл, класически метъл - всичко това са все хубави стилове. Новият ни албум наистина е инжектиран с конски дози "пауър", а траш елементите карат тълпата булвално да полудява на концертите ни.

  • Какво мислиш за съвременната метъл сцена?

    Уф, винаги си навличам проблеми, когато започвам да дрънкам лоши неща за някои колеги, но според мен метълът трябва да бъде мъжкарски и яростен. Да е зъл и да рита задници. Judas Priest и Iron Maiden нямат лъчезарни песньовки с лекички мелодийки, ето защо и ние нямаме такива. Смятам, че повечето пауър банди днес не свирят никакъв пауър, а по-скоро някакъв си "пуси метъл".

  • Къде виждаш разликата между американския и европейския пауър?

    Труден въпрос. Мразя да класифицирам музиката, така че не знам какво да ти кажа. Повечето европейски групи са прекалено лъчезарни и фентъзи ориентирани за моя вкус. Не ме разбирай погрешно. Прекарал съм много дни, без да излизам от стаята си, зачетен във фентъзи истории, но мога да се закълна, че до този момент нямам нито една песен с дракон в нея, ха-ха! Макар че да не се заричам, че в следващия ни диск току-виж сме нарушили това златно правило, ха-ха!

  • Чух, че планирате да запишете албум с множество гост-вокалисти. За него ли говориш?

    Албумът с гост-вокалистите ще се казва "Metal Ultimates", ала бързам да ти кажа, че за момента сме отложили този проект. Работата е там, че вместо с него, решихме да се заемем с работата по следващия диск на Cage, който ще бъде изкован в пламъците на викингските огньове! Та затова ако се появи някой дракон вътре, не се учудвай! Обаче ще ти разкрия повече, когато му дойде времето.

  • Окей. Ще ни кажеш ли по няколко думи за всеки от албумите на Cage?

    • "Unveiled" - Tова беше дебютът ни, с който спечелихме конкурса на списание "Rock Hard" за най-добра банда на 1999-а. Някои от парчетата вече са се превърнали в класики - като "Dancing Around The Fire", "Devil Inside", "Shoot To Kill" и "Buried In The Box". Предимно среднотемпов запис, който не звучи зле и днес.
    • "Astrology" - С новия барабанист направихме голяма крачка напред и вторият ни албум звучеше така, както звучи петият албум на някои колеги, хайде да не казвам кои. Напредъкът ни беше оценен и от феновете, и от критиката, получихме страхотни ревюта, а и дискът се продаваше добре.
    • "Darker Than Black" - Без преувеличение мога да кажа, че това е истинска метъл класика. Получи няколко награди за албум на годината и редица хора все още го смятат за най-добрия ни албум.
    • "Hell Destroyer" - Какво да кажа за него? Той е като два албума, наблъскани на едно CD с времетраене близо 80 минути! Страховито пътешествие, което те отвежда от разпъването на Христос до Края на света! Ако "Painkiller" на Judas беше концептуален албум, щеше да звучи точно така. Едно от най-добрите неща, които сме създавали.
    • "Science Of Annihilation" - Поредната стъпка към бъдещето на пауър метъла! Лишен от всякакъв пълнеж и финтифлюшки, тотален хедбенгинг, натъпкан с бясна агресия! Култов фаворит на мнозина, този албум също е смятан за най-добрата ни творба до момента.

  • Така и така сме на ретроспективна вълна, я да те питам как точно се спряхте на името Cage?

    В началото бяхме страшно запалени по Fight на Rob Halford и искахме да се кръстим с някое едносрично име. Оказа се, че CAGE е свободно! Не можех да повярвам. Бързо го регистрирахме и така станахме единствените и неповторими Cage!!!

  • За финал да те попитам дали има шанс да ви видим някой ден в България?

    Бих казал "да", понеже в момента работим по тур-датите си за 2010-а и определено искаме да разширим своя периметър на дейност! Така че ако обичаш, напиши, че ако някой български промоутър иска да се свърже с нас, ние сме насреща! Ще бъде чудесно да забием при вас идната година!