Прочетете интервю с RAMMSTEIN, дадено специално за KATEHIZIS.COM

23 юли 2013, 10:09 ч. 2226 / 13 5
пред./следв.

Автор: Whiplash
Снимки: Facebook

В края на юли 2013-а предстои второто гостуване на немските индъстриъл метъл законодатели Rammstein в България. Три години след дебютната си изява в столицата ни те пристигат отново като хедлайнъри на фестивала "Sofia Rocks". Това бе поводът да се свържем по телефона с китариста на групата Richard Kruspe, който бе така добър да отговори на част от нашите въпроси. Част, защото времето ни бе ограничено и не успяхме да го попитаме всичко, което искахме. Надяваме се, че рано или късно Rammstein ще направят хеттрик и ще можем да довършим разговора. Говорим за група, която догодина ще отбележи своята 20-годишнина, без да има нито една (!!!) промяна в състава си. Преди да видим Rammstein отново на живо в петък, 26 юли, ето и разговора с хер Kruspe. За неговото осъществяване изказваме специална благодарност на "Вирджиния Рекърдс", без които това интервю нямаше да се случи.

  • Metal Katehizis: Здравей, Richard! На 26 юли Rammstein ще свирят на фестивала "Sofia Rocks" и това ще бъде вашият втори концерт в България. Помниш ли първо ви шоу у нас?

    Richard Z. Kruspe: Не го помня. От тогава са минали повече от три години и за този период ние сме изнесли над 150 концерта. А за мен, като музикант в Rammstein, реално всички концерти от дадено турне са еднакви. Това обаче, което помня (особено от изпълненията в страните от Източния блок) е, че когато отидем там за първи път, от публиката струи усещане за свежест, за почти детинско въодушевление. Защото има толкова много групи, които феновете все още не са видели на живо и за хората това е вълнуващо и ново преживяване. Това се запечатва в съзнанието ми. Но ако питаш за спомени от страната - не, нямам никакви. Все пак ние пътуваме толкова много от град на град, че често пъти избирам просто да си седя в хотела и да си почивам.

  • Какво сте подготвили този път за българската публика?

    За всяко наше турне ние променяме концепцията на шоуто. Турнето, с което бяхме при вас беше след "Liebe ist fur alle da". След това беше обиколката за "Made in Germany", за която, според мен, бяхме подготвили едно от най-добрите ни шоута въобще. В него вкарахме най-силните парчета от компилацията и някои от най-интересните сценични ефекти. Беше много забавно и за нас, а това, повярвай ми, е трудно да се каже след като си представял толкова много сценични трикове през всички тези години. Тогава неизменно ти доскучава от някои от тях. А при нас няма почти никакво място за импровизация - всичко е толкова строго (по германски) организирано, че понякога си е истинска радост да направиш грешка защото това вкарва нещо различно в изпълнението. Но както казах това беше едно от най-добрите ни турнета - за съжаление нямахме възможност да го представим в България, но хората, които са успели да го видят знаят за какво говоря - имахме подвижен мост, чрез който се стигаше до една малка сцена сред множеството и ние свирехме там и др. подобни. На настоящото ни турне ние всъщност правим вариация на това шоу, която е предназначена за фестивали - тоест не ни позволява да представим пълната версия, най-вече заради технически ограничения, но въпреки това си остава страхотна сценична продукция.

  • А мислиш ли, че някога в бъдеще е възможно да направите турне, в което да можете да се отпуснете, да импровизирате повече?

    Мислили сме върху подобна идея. Всъщност аз винаги съм бил изпълнител, който на концерти търси баланса между музиката и шоуто. Но с времето мисля, че го загубих - шоуто при нас надделя. Смятам обаче, че човек трябва да приема нещата, които му се случват - получи се така и трябваше да се адаптираме към фактите. Така че от един момент нататък разбрах, че Rammstein никога няма да бъдат група, в която да има пространство да се отдадеш на музикантски оргазъм. Това си е повече визуално начинание; начинание, което да забавлява. Има си свой собствен характер и е чудесно такова каквото е. А, както добре знаем, човек не може да има всичко. Ако искам да правя нещо различно, то трябва да го правя в някой страничен проект. В крайна сметка има други групи, които просто свирят, импровизират на сцената и го правят по прекрасен начин. Pearl Jam, например. Но човек винаги е устроен така, че да иска повече от колкото има, а аз съм приел, че при Rammstein нещата ще са такива каквито са в момента.

  • Ти си и единственият музикант в Rammstein, който има страничен проект.

    Всъщност, знаеш ли, в последно време научих важно нещо за себе си - много съм добър в това да събирам хората заедно и да карам събитията да се случват. Обичам да го правя. Но когато това нещо е вече създадено (независимо дали става въпрос за запис на албум, създаване на нова банда или пък строеж на къща) и завършено, то аз не искам просто да му се наслаждавам. Не съм такъв тип. Трябва да започна да правя нещо друго. Както е и в случая с Rammstein - работили сме заедно, създали сме група, която е страхотна в настоящия си вид, но понякога ми се ще да се заема с някаква различна инициатива.

  • Помниш ли емоциите покрай създаването на Rammstein? Каква беше концепцията ви в самото начало?

    Да, помня, разбира се. В началото аз лично тръгнах с идеята, че искам просто да свиря музика, но и търсих правилната музикална среда, в която искам да пребивавам. Преди това просто се събирахме с приятели, свирехме пънк и като цяло се забавлявахме. Но имаше един конкретен момент (мисля, че беше на някакъв фестивал във Франкфурт) когато тъкмо бях събрал група единствено за въпросното участие. По някаква причина в онази нощ нещо прищрака в главата ми и разбрах, че трябва да създам своя собствена банда. Помня го защото се оказа ключов момент в моя живот. Малко по-късно събрах предходната ми група, а след това създадохме Rammstein. Бих казал, че тогава бях наивен, но в добрия смисъл. Едва в последствие започнахме да опознаваме музикалния бизнес и да откриваме, че често пъти той се опитва все някак да те прецака.

  • Всъщност през 2014 г. се навършват 20 години от създаването на Rammstein. Планирали ли сте някакви специални събития, за да отбележите годишнината?

    Не - след концерта в София имаме още две участие (в Букурещ и на фестивала във Вакен) - и след това планираме да си вземем малко почивка. В момента аз подготвям вторият албум на Emigrate, записвам китарите и имам желанието да го издадем преди края на годината. Rammstein винаги са били приоритет, но в момента искаме да си починем малко и да видим накъде ще ни отведе това - дали някой има идеи, какви са те и т.н. За момента обаче няма нищо конкретно планирано нито за годишнината, нито за евентуален нов албум. Винаги е страхотно да се съберем отново и да изнесем малко концерти, но… (в случая говоря само за себе си - все пак не вземам аз решенията за това) вече нямам какво да доказвам на когото и да било и (поне засега) нямам никакво желание да записвам нов албум.

  • Ако трябва да направиш собствена класация на албумите на Rammstein, как би ги подредил?

    Мога да ти споделя кой е любимият ми албум - "Mutter". Това е най-болезненият, най-дълбокият, но и вероятно най-енергичният ни запис. Имам толкова добри и лоши спомени от този период… Създаването на един албум е много тежък процес и в този аспект бих казал, че в "Liebe ist fur alle da" имаше стаена повече болка, но по-скоро в негативен смисъл. Да - последният ни диск си остава чудесен албум, но всичко опира до баланса. Именно заради това и "Mutter" ми е любим защото дори днес, когато си го пускам, усещам всички тези емоции, които сме заложили в него.

  • Да се върнем към предстоящия концерт. Не сте включили "Engel" и "Amerika" в настоящия си сетлист. Защо решихте точно те да отпаднат?

    Свирихме тези песни през последните две години на турнето "Made in Germany", но решихме да ги изключим от настоящия си сетлист, защото по-голямата част от концертите са фестивални участия и там не е като на самостоятелен концерт - имаш и времеви ограничения. Все пак свириш с още 10-12 банди на една сцена и трябва да се съобразяваш и да уважаваш даденото им време. Така че се наложи да съкратим малко сета и няма да свирим "Engel" и "Amerika" - съжалявам, хора!

  • А как всъщност подбирате песните, които ще изпълнявате? Спрямо реакциите на публиката или…?

    Събираме се с останалите от групата и започваме да гласуваме за определени песни. Освен това се аргументираме и този, който говори най-високо или вика най-силно обикновено печели. Също така се дават пари под масата, за да може някой да застане на твоя страна - всички са изключително корумпирани, ха-ха-ха! Сега сериозно: в повечето случаи обсъждаме и най-често доводите са резонни спрямо ситуацията. А понякога се съгласяваме да не включваме определени стари песни защото вече сме ги свирили толкова много, че, от честото повтаряне, започват да ни лазят по нервите.

  • В дискографията ви фигурират някои доста интересни кавърверсии. Как решавате кои песни да претворите по свой начин?

    Винаги сме дискутирали този въпрос, но той се е повдигал по-често преди, когато сме били по-продуктивни, за сметка на сега когато вече сме мързеливи, ха-ха-ха. Та именно когато си по-продуктивен е по-интересно да правиш кавъри защото разнообразяваш между авторския си материал. Има определени банди, които страшно много харесваме и, примерно, така се стигна до записа на версията на "Stripped" на Depeche Mode. Всъщност на мен би ми било доста интересно да работя над албум, който да съдържа колекция от кавъри. Но нека да не говоря прекалено, за да може да е изненада ако се случи, ха-ха-ха!

  • ...В този момент отреденото ни време, което даже успяхме леко да надхвърлим, изтече и бяхме вежливо, но категорично прекъснати от мениджмънта на групата. Не можем да им се сърдим - такива са правилата в бизнеса. До петък!



Коментари   (5)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


WeltherrschafT 23.07.2013 19:57:55 отговори + 0 0
Браво за интервюто - рядко смислени въпроси и още по-рядко откровени отговори, а Mutter действително е най-доброто, което са правили. Ще се сцепим на концерта, това е ясно поне! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Някой си 23.07.2013 15:32:48 отговори + 0 0
Напоследък наблюдавам някои от по-известните групи правят проекти заради пари само. Тъй да се каже ни посипват малко баластра, като и придават диамантен блясък. Стига с тия кавъри, глупости. Вземи измисли нещо интересно, зарадвай феновете си. Едно нещо, което се случва на сила, просто не се получава. Като не ти се свири с Рамщайн бегай си при Emigrate да свирите по кръчмите..... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 23.07.2013 15:10:02 отговори + 0 0
Напълно съгласен. Но какво ми звучи интервюто, да не станем скоро свидетели на поредното голямо отказване?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

RAMMSTEIN 23.07.2013 14:12:56 отговори + 0 0
Изненадващо искрен е. Това ми хареса ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Nespithe 23.07.2013 12:44:20 отговори + 0 0
Малко го раздава "отегчена рокзвезда", но е рядко искрен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".