Просто искаме да завладяваме!





   Интервю на Envy и Ози с Marc Rizzo от Soulfly

   Неделя, 15 март 2009 г. Малко след 15:00 ч. Повеждат ни към паркирания зад зала "Универсиада" червен двуетажен тур-бус, превозващ Soulfly из цяла Европа по време на актуалното им турне. Благодарение на чудесното професионално отношение на "Строежа" и "Virginia Records", екипът ни се оказва сред малцината, пробили железния мениджърски обръч около Max Cavalera и компания и уредили се с интервю с член на групата. Очи в очи. В нашия случай това е Marc Rizzo - неуморимият соло китарист, дивеещ вече шеста година редом до Max, Bobby Burns и Joe Nunez, а отскоро опъващ шестте водещи струни и в Cavalera Conspiracy. Секунди, преди да ни запознаят, представители на организаторите ни предупреждават от негово име: Никакви въпроси за Ill Nino и за раницата! Окей, няма проблем - темата за старата банда на Marc и без това не фигурираше в плановете ни, а неизбежният доскоро атрибут на гърба на китариста, с който бяхме свикнали да го гледаме на всеки концерт (и мистериозно "изчезнал" преди около година), явно е обречен на забвение... За сметка на това, мистър Rizzo бе разпитан за всичко останало - като се започне от спомените му от България, мине се през работата му в Soulfly и нашумелия проект на събралите се братя Cavalera и се стигне до соловите му начинания и собствения му лейбъл, та чак до президентските избори в САЩ. Дали заради натрупана умора или просто поради отегчение, развито вследствие на преследващите го днес след ден журналистически въпроси, събеседникът ни не се прояви като крайно словоохотлив... но пък по-добре да ви предложим едно кратко и ясно нещо, отколкото едно голямо нищо.

   Metal Katehizis: И така, добре дошъл отново в България!
   Marc Rizzo: Благодаря!

   Какво е усещането?
   Чудесно!

   Какво си спомняш от предишните ви посещения в страната ни?
   Грандиозните концерти, огромната публика... Беше пълна лудница!

   А как протича актуалното ви турне?
   Страхотно! Няма от какво да се оплачем.

   Програмата ви е меко казано наситена - 57 концерта за 59 дни... Как издържате? И как, по дяволите, успяваш да бъдеш в перфектна форма всяка вечер?
   С обилна закуска. Тайната се крие в закуската.

   Значи вече си напълно готов за концерта довечера, тъй като времето за закуска отдавна мина... Преди вас на сцената на "Универсиада" ще излязат цели 4 групи. Incite ви придружават по време на цялото ви турне, така че със сигурност ги познаваш добре, но останалите три банди ще свирят с вас само и единствено тук, в София - става дума за Senser, Subscribe и Artery. Слушал ли си ги?
   Не, никога не съм ги чувал. Местни ли са?

   Artery са българи, но се подвизават в Холандия, Senser са англичани, Subscribe - унгарци.
   О, ясно... Ще гледам да успея да им хвърля по едно око.

   Споменавайки няколко народности - смяташ ли че, съществуват различия между феновете в отделните краища на света? Например между тези в Европа и Америка? Или межди западноевропейците и нас, източните им събратя?
   Не бих казал. Метълите са си метъли навсякъде. Факт е обаче, че тази сцена е по-развита и популярна тук, в Европа - при вас метълът си е направо мейнстрийм, докато в Америка е по-ъндърграунд.

   Значи предпочиташ да свириш тук, на Стария континент, така ли?
   Ами... Да, честно казано, въпреки че ми липсват Щатите. Когато сме на турне, изкарваме в Европа по около три месеца, което си е доста време, както и да го погледнеш.

   Още по-дълго е времето, в което Soulfly са в актуалния си състав - над пет години. В началото в групата имаше доста смени на музиканти, но ето, че заедно с Max, Bobby и Joe вече имате цели три албума зад гърба си. Би ли заявил с чиста съвест, че това е най-силният състав на квартета?
   Не, не мога да твърдя подобно нещо. Всички състави в историята на Soulfly са много добри. Фактът, че с Max, Bobby и Joe сме заедно от толкова дълго време, ме кара да си мисля само, че явно сме се сработили добре и ни предстоят още много приятни преживявания.

   Наскоро издадохте новия си албум "Conquer". Къде според теб се крият основните разлики между него и предишните издания на Soulfly?
   "Conquer" не е нищо повече от следващата стъпка по пътя ни. Постарахме се доста при композирането и записите му, но това важи и за останалите ни албуми, така че можем да говорим само за поредното ниво в развитието на групата.

   Има ли някакво конкретно послание, което искате да отправите с "Conquer"?
   Просто искаме да завладяваме (преводът на "conquer" на български), ха-ха!

   С една от песните в диска, "Touching the Void", отдавате своеобразна почит на Black Sabbath...
   Нима? Не мисля така... Кой ви го каза?

   Прочетохме го в едно интервю, дадено от Max.
   А, значи може и да има нещо... Ще трябва да питате Max.

   Така и така зачекнахме темата - какво мислиш за Black Sabbath?
   Black Sabbath? Богове. Няма какво да ги разискваме - те измислиха хеви метъла. Точка.

   Познаваш ли ги лично?
   Да, били сме заедно на турне, но нищо повече. Не мога да кажа, че си пращаме подаръци за Коледа... макар че много бих искал, ха-ха!

   Споменавайки тези рок икони, би ли споделил кои музиканти и в частност китаристи ти оказаха особено силно влияние навремето, в началото на собствената ти кариера?
   О, много са - Eddie Van Halen, Brian May, Zakk Wylde, Yngwie Malmsteen, Vinnie Moore, Al Di Meola, Paco De Lucia... Също и хора като Kerry King, Jeff Hanneman...

   А сега? Попадал ли си на млади китаристи, които би окичил с прозвището "китарен бог"?
   Да, при това съвсем не са малко. Веднага се сещам за хлапетата от Trivium - ужасно впечатляващи музиканти са. Има и една нова група, наречена TimeLord (www.myspace.com/timelordband) - свирят прог метъл... нещо в духа на Helloween, но с още по-технични китари. Изключително интересни са... а и ги издава лейбълът "Shrapnel Records", който се грижи и за моите солови албуми.

   "Colossal Myopia" (2006) и "The Ultimate Devotion" (2007) определено са впечатляващи инструментални творения. Кога да очакваме третия ти самостоятелен диск?
   Вече работя по него. Надявам се да успея да го завърша, когато ми се отвори малко свободно време. Ако трябва да бъда реалист, най-вероятно ще го издам едва през 2010 г.

   А какво става с "Phlamencore Records" - звукозаписната компания, основана от теб и брат ти Luke?
   Нищо. Ние сме организация с идеална цел, хе-хе... Сериозно, "Phlamencore" съществува най-вече за наше лично удоволствие. Издаваме само албуми на наши приятели или на групи, чиято музика наистина ни е впечатлила (сред тях са Committee of Thirteen, Deny the Myth и др. - б.а.). Уви, турнетата отнемат огромна част от времето ми и просто няма кога да се занимавам и с компанията.

   Прави впечатление, че и соловите ти албуми, и изданията на "Phlamencore Records" са коренно различни от музиката на основните ти групи в стилово отношение. Същото важи и за едноименните композиции, които включвате във всеки един от албумите на Soulfly...
   Имаш предвид инструменталите ли?

   Да. Защо се различават толкова осезаемо от същинското съдържание на дисковете ви?
   Тези песни са просто своеобразно разсвирване. Всеки път, когато влезем в студио, сядаме и започвам да дрънкаме каквото ни падне, за да се сработим преди записите, а въпросните парчета са резултат именно от тези импровизации.

   Мислили ли сте някой ден, когато броят на тези инструментали стане примерно 8 или 9, да ги издадете в отделна компилация, съдържаща само "Soulfly 1", "Soulfly 2", "Soulfly 3" и т. н.?
   Ха, идеята не е лоша... Трябва да питаш Max. Като че ли веднъж бе подметнал, че би било добре да направим подобно нещо, но не знам какво е решил в крайна сметка... Във всеки случай, идеята си струва.

   Друга характерна черта на музиката на Soulfly е обилното количество бразилски "трайбъл" ритми. Заради произхода на Max ли прибягвате толкова често до тях?
   Да, така мисля. Самият факт, че Max е бразилец, говори достатъчно сам за себе си - просто няма начин местната култура да не му е оказала влияние, а оттам и на цялостното звучене на Soulfly.

   В текстовете ви пък се прокрадват не малко теми за бог, религията, духовното. Какво е личното ти мнение по тези въпроси? Вярващ ли си?
   Ами да... Все пак съм роден в католическо семейство.

   Добре, накрая бихме искали да ти зададем и 1-2 въпроса за другата ти основна група - Cavalera Conspiracy. Издадохте страхотния албум "Inflikted" (2008), бяхте на турне... Какво би ни разказал за този период от живота си?
   Това, за което се сещам, е интензивността - записахме албум, после обикаляхме къде ли не и изнасяхме концерти като луди, след това веднага влязохме в студио със Soulfly, работихме над "Conquer" и сега отново сме на турне... Беше доста изтощителна година.

   Да очакваме ли втори албум от Cavalera Conspiracy?
   О, да, със сигурност. Още не сме започнали да пишем песните, но се надявам към края на годината, когато се поосвободим, да свършим и тази работа.

   А как стоят нещата с изгледите за нов диск на Soulfly в обозримо бъдеще?
   Мисля, че и тук важи същото - края на годината, не по-рано.

   И последно - какво е мнението ти за наскоро провелите се президентски избори в САЩ?
   Гласувах за Обама и Обама стана президент, така че съм доволен.