Rudolf Schenker (SCORPIONS) пред WeRock.bg: "Светът днес се нуждае от нова песен с посланието на "Wind of Change"

20 фев 2015, 08:41 ч. 2398 / 11 13
пред./следв.

   Днес, 20 февруари, излиза 18-ият студиен албум на рок легендите SCORPIONS "Return to Forever" ("Sony Music"/"Virginia Records"). Това е и поводът от WeRock.bg да се свържем с Rudolf Schenker - създател, китарист и основен композитор в немската група, с когото си поговорихме за новия запис на бандата, петдесетия юбилей, който SCORPIONS ще отбележат през тази година с поредното си световно турне, някои интересни факти от миналото на групата, както и малко за политика.

 

 

WeRock.bg: Здравей, Rudolf! Как си?
Rudolf Schenker: Здравей! Чувствам се чудесно, времето навън е слънчево, всичко е ОК и смятам, че разговорът ти с мен ще бъде сякаш говориш с ураган! Току-що приключих своите интервюта с медии от Австралия и Индонезия. Приближаваме се към Германия и вече сме в България!

Като ураган, казваш? Да, предполагам, че ще се получи нещо такова, особено като имам предвид кой стои от другата страна на слушалката. Няма как да не започнем интервюто с въпроси, свързани с 18-ия ви студиен албум "Return to Forever", който ще излезе съвсем скоро (на 20 февруари – бел. ред.) Какво могат да очакват вашите фенове този път – един класически SCORPIONS албум или нещо ново и различно?
Категорично, класически SCORPIONS албум. Той се роди по доста странен начин. Първоначалната идея беше, че ще издадем нещо като бонус албум, с отпаднали от по-ранни наши записи или неиздавани до този момент от нас парчета. Знаеш, че преди няколко години имахме идея да преустановим съществуването на групата. Не изцяло, разбира се. По-скоро идеята беше да успокоим топката, както се казва. Да се занимаваме с различни и интересни проекти от време на време и да понамалим концертната си дейност. Един от въпросните проекти беше именно този бонус албум с парчета, които искахме да подарим на нашите фенове, а не да ги оставим неиздадени. В този момент обаче от MTV се свързаха с нас и поискаха да направим акустични концерти в Гърция, които след това да бъдат издадени в различни формати. Затова и работата по старите парчета се отложи. Когато приключихме със записите на концертите в Гърция, отново се насочихме към албума. Така се стигна до момента, в който аз търсех из студиото си една стара лента. Трябва да ти призная, че в моето студио и в помещението, в което си държа китарите, винаги е адски разхвърляно. Има всякакви неща и май нищо не е точно там, където му е мястото. Търсейки въпросния запис, съвсем случайно попаднах на една стара тетрадка, в която имаше най-различни сметки, написани от майка ми. Всъщност, през далечната 1965 година, баща ми ми беше дал известна сума пари, с която аз и колегите ми да си купим първите инструменти. Тогава майка ми се беше обърнала към мен и ми беше казала, че трябва да върна парите на баща си от приходите от концерти, които щяхме да правим по клубовете. Разбира се, аз се съгласих, а тя започна да води сметките за паричните ни постъпления във въпросната тетрадка. От всеки изкаран от нас лев, тя даваше половината на баща ми, а другата половина ми я връщаше под формата на джобни пари. Първата написана сметка в тази тетрадка беше с дата от края на месец септември 1965 година. Щом видях това, си дадох сметка за нещо много важно, което веднага споделих с колегите си и с нашия мениджър – през 2015-а групата SCORPIONS ставаше на 50 години! На което мениджърът ни каза: "Момчета, това е нещо доста сериозно. Мисля, че има само още три действащи групи, които могат да се похвалят с подобен юбилей – THE ROLLING STONES, THE WHO и THE BEACH BOYS. Трябва да го отбележим по някакъв начин. Ще се обадя на промоутърските компании по целия свят и ще ги попитам дали си заслужава да направите едно голямо световно турне по този повод." Това, което дойде като реакция от промоутърите, беше далеч над нашите очаквания. И в този момент си казахме, че щом ще правим голямо юбилейно турне, задължително трябва да издадем и нов албум. Така се роди идеята за "Return to Forever".

Доколкото знам, в албума половината от песните са нови, а другата половина са ваши стари парчета, които до момента никога не сте успявали да запишете. Защо решихте да го направите по този начин?
В началото имахме около 7-8 стари парчета, останали незаписани още от 70-те и 80-те години на миналия век. Това обаче не беше достатъчно за издаването на нов студиен албум и затова написахме още толкова нови песни. Абсолютно искрен съм с теб, като ти казвам, че направихме "Return to Forever" главно заради феновете ни. В един момент осъзнахме, че имаме над шест милиона приятели в нашата фейсбук страница. И осемдесет процента от тях са млади хора, на възраст между 16 и 28 години. Това е нещо наистина невероятно! Появила се е цяла една нова рокендрол генерация! Което, разбира се, ни вдъхнови още повече и започнахме да пишем новия материал с изключително голямо желание и страст. Свързахме старите с новите песни и така се получи един цял, завършен албум. Записахме го в моето студио, като междувременно изнасяхме и концерти. Нещо, което не ни се е случвало преди. Обикновено, когато правим албум, не изнасяме концерти, а се концентрираме единствено върху звукозаписния процес. Сега направихме точно обратното и смятам, че това също спомогна албумът да стане доста добър. Пълен е с живот, свеж е и със сигурност мога да кажа, че е класически рокендрол SCORPIONS албум.

 

Ти спомена, че на поредното ви световно турне, освен че ще представите новия си албум, ще имате и още един повод за ознаменуване – 50-ия рожден ден на SCORPIONS. Какво е усещането да си на сцената от половин век?
Ще ти кажа едно нещо по този въпрос – тези петдесет години минаха ужасно бързо! Сякаш светкавица блясва в небето и... вече ги няма. Зад гърба ти са. Не мога да повярвам, че така се случи. Страхотно е да си толкова дълго време на сцената. В новия ни сингъл – "We Built This House", се пее именно за това, че ако си млад човек и силно вярваш в своите идеи и в онова, което искаш да достигнеш, ако хората около теб също вярват в твоя успех, то ти със сигурност ще постигнеш целите си. Когато аз създадох групата преди толкова много години, бях вдъхновен от музиката на THE ROLLING STONES и THE BEATLES. Щом ги чух, си казах: "Искам да правя същото!" Разбира се, че в този момент започнах да търся добри музиканти, с които да постигна мечтата си. Но аз преди всичко търсех приятели, с които да имаме обща цел. И такава е била философията ми през всичките тези години. Дори и през 90-те, когато времената за нас бяха трудни, причината за което беше появата на гръндж и алтърнатив рока. И въпреки това минахме безпроблемно и през този период, защото нашето мислене винаги е било следното: "Искаме да направим концерт навсякъде, където има електричество!" Така че, когато дойдоха 90-те, открихме нови за нас места. Източния блок имам предвид. Дойдохме при вас. България, Румъния, Унгария, Русия – свирихме буквално навсякъде, където можехме. Големите стадиони в Индонезия, Тайланд, Корея и изобщо в почти цяла Азия. Така бумът, който гръндж и алтърнатив рокът направиха, не успя да ни навреди сериозно. Защото ние носим едно и също послание навсякъде, където отидем: любов, мир и рокендрол! Любовта, това е "Still Loving You". Мирът – "Wind of Change". А рокендролът? "Rock You Like a Hurricane", разбира се! С това SCORPIONS застават пред своите фенове и именно то е главната причина групата да е популярна из цялото земно кълбо. Когато започнахме да правим концерти в Русия и изобщо в Източния блок, искахме ясно да предадем на хората в тези страни нашето послание: има ново поколение германци, което не идва при вас с танкове, за да води война, а идва с китари и със своята музика. И същото нещо може да бъде направено от който и да е било човек на планетата. Трябва просто да повярва в себе си, да намери правилните хора, които да му помогнат, и ще постигне целта си. Ще осъществи мечтите си.

Имал съм възможността да задам подобен въпрос и на Klaus Meine, и на Matthias Jabs. Но си мисля, че напоследък той е доста актуален и няма как да не ти го задам и на теб. Точно преди 25 години SCORPIONS изпяха текста: "Did you ever think, that we could be so close, like brothers?" Какво мислиш за това изречение днес, когато отново изглежда, че Западният свят и Русия са на прага на нова Студена война?
Мисля, че събитията напоследък за пореден път доказват, че Светът постоянно се води от принципа: две крачки напред, една назад. Това може да се види навсякъде. Дори и в природата. Нищо не върви само и единствено напред. Винаги има моменти, в които по една или друга причина се връщаш леко назад. И със SCORPIONS е същото. Имали сме и добри, и лоши времена. Достигнахме до най-големите височини, до които някоя рок банда може да се докосне. Но в един момент, както вече ти казах, се появи грънджът и имаше години, в които на нас не ни беше леко. С други думи, човек трябва да се изправя срещу проблемите и да се стреми да ги решава. Необходимо е да има нова песен с посланието на "Wind of Change". И тук не става въпрос само за проблемите между Западния свят и Русия. Става въпрос за още много неща. Дори и в интернет не всичко е розово. И там има както много неща, които работят за теб, така и такива, които работят против теб. Светът днес се развива страшно бързо и същевременно става все по-сложен и по-сложен. Затова и SCORPIONS се опитват да кажат на хората, които идват на концертите, че трябва да повярват в себе си. Винаги след лошите времена идват хубави дни. Просто не трябва да спираш да вярваш в това. Нашето турне стартира в Китай, където никога досега не сме били. Оттам отиваме в Русия. И на двете места ще се опитаме да покажем, че европейците не желаят да правят нова Студена война, а искат хората да вървят заедно напред и да решават проблемите си по мирен начин. Музиката спомага тези неща да се случват. Това е и една от причините да стана музикант. Желанието ми е да показвам на хората от различните държави, че могат да живеят заедно. Мисленето на политиците е друго, затова и аз не мога да бъда никога политик. Просто не умея да говоря по този начин, по който го правят те. Моите думи са моята музика. А единственият допустим вариант за решаване на проблемите между отделни страни, раси и култури, е мирният. Когато няма мир, се получава нещо наистина страшно и грозно. Виж какво направиха бомбардировките в Украйна. Ужасно е! От няколко хиляди години историята ни е научила на нещо много важно – войната никога не е донесла нещо хубаво. Носи само болка и разрушения.

 

 

SCORPIONS е група, която никога не е разчитала на провокациите. Въпреки това, през 1976 година албумът ви "Virgin Killer" излезе с доста провокативна обложка. Защо? Какво искахте да кажете с тази обложка и каква беше идеята, която стоеше зад нея?
Прочети внимателно текста на песента "Virgin Killer" и ще разбереш какво сме имали предвид. Опитвахме се да кажем, че времето е убиец на невинността и непорочността (Virgin Killer). Когато едно дете се появява на бял свят, то е чисто, неопетнено и наивно. След това хората, които се заемат с неговото възпитание, го програмират по някакъв начин, ако мога така да се изразя. Оформят го така, както те преценят, че е добре за него. Този начин може да е правилен, но може и да не е. Ако детето расте в неподходящо обкръжение, може един ден да стане престъпник. Но ако възпитателите си свършат работата както трябва, то от детето ще стане добър човек. В крайна сметка обаче, при всички случаи на детето му се отнема чистотата и невинността. Когато то порасне, вече няма да ги притежава. Така е устроен светът. Това се опитвахме да кажем с тази песен и затова избрахме за обложка снимката с голото момиче. В интерес на истината, тя ни беше предложена от звукозаписната компания. И когато албумът излезе, започнаха и проблемите. Всички говореха само и единствено за обложката и никой не слушаше за какво се пее в песента. А идеята беше точно обратната – вярвахме, че тази снимка ще накара слушателите да обърнат по-сериозно внимание на текста, с който казвахме, че времето убива невинността. Когато компанията ни предложи този вариант на обложка, ние се съгласихме, защото смятахме, че с подобна провокация ще накараме хората да се замислят върху текста. По онова време много групи използваха подобни провокативни снимки. Включително и LED ZEPPELIN, примерно. Между другото, 15 години след излизането на "Virgin Killer", се срещнахме съвсем случайно с детето от снимката, което тогава вече беше жена на около 25-годишна възраст. Тя сподели с нас, че няма никакви възражения относно обложката и разбира текста на песента и посланието, което ние казваме с него. Естествено, трябва да добавя и че днес, с цялата тази детска порнография, която присъства в интернет, ние не бихме си позволили да използваме подобна снимка за наша обложка. В днешно време едно подобно действие би било доста прекалено. Но в онези години нещата стояха по различен начин. Освен всичко друго, това наше действие показа, че за да разбереш една група, за да вникнеш в онова, което тя се опитва да каже, трябва не само да слушаш музиката й, но и да четеш внимателно текстовете на песните й.

Как дойде идеята за създаването на песента "Holiday"? Има ли някаква интересна история покрай записването на тази композиция?
В началото на нашата кариера няколко човека в групата се занимавахме с композирането на музика. С течение на годините това все повече ставаше мой приоритет. Когато Uli Jon Roth (китара и вокали в SCORPIONS от 1974 до 1978 г. – бел. ред.) напусна групата, аз трябваше почти изцяло да се заема с композирането на песните за предстоящия ни тогава албум "Lovedrive", защото бях единственият, който можеше да се справи с тази задача. Това ме накара да почувствам сериозно напрежение върху себе си. Да композираш сам цял албум, не е никак лесна работа, повярвай ми. Ставах рано сутрин, не закусвах, медитирах, композирах, обяд, писане на текстове, медитация, отново композиране и така до безкрай! Може да се каже, че пишех песни като някаква фурия, ха-ха-ха! Бях толкова обладан от процеса на създаване на композициите, че подсъзнанието ми започна да ми говори: "Имаш нужда от почивка (на англ. Holiday – бел. ред.), защото се преработваш." Когато някаква музикална идея се роди в главата ми, аз започвам да си я тананикам на глас. Без определен текст, просто така: "Бла-бла-блааааа-блаа." Чувал съм, че Paul McCartney също е създал някои от най-известните песни на THE BEATLES по този начин. И така, тананиках си на глас някакви небивалици, върху една чудесна мелодия, която се роди в съзнанието ми, и по едно време се чух да пея: "Та-на-на-на-наа-на-наа, на-на, на-Hooliidaay". Когато колегите ми ме чуха, на някого му направи впечатление, че всеки път завършвах фразите с думата "Holiday" и ми каза: "Знаеш ли, самата мелодия кара човек да си мисли за почивка и уединение. Защо не кръстим така песента?" Klaus (Klaus Meine – вокалист в SCORPIONS, бел. ред.) се зае с писането на текста и така се получи една от най-хубавите ни песни.

Rudolf, благодаря ти за това интервю! Накрая, би ли казал няколко думи, специално за читателите на "WeRock" и за вашите фенове в България?
Разбира се! Благодаря много на феновете ни в България за подкрепата през всичките тези години. Винаги сме си изкарвали страхотно, когато сме в страната ви. Със сигурност ще дойдем пак и ще ви разтърсим като ураган! Рокендрол завинаги! Надявам се следващата ни среща да е съвсем скоро.

 

Автор: Ози
Снимки: Герасим Трифонов

 




Коментари   (13)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Bowie му майката 21.02.2015 19:39:01 отговори + 3 0
Разбирач, хайде да не категоризираме масово "по дифолт" хората според мястото от което са. Не едно и две неща ни разединяват като общество, да не поощряваме поредното такова. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Разбирач 22.02.2015 00:08:56 + 2 0
Така е, прав си. Не трябва да се генерализира. Със сигурност в северозапада живеят яки метъл фенове, които са и интелигентни хора. За жалост, великани като Гацо, Годжи, Слави и нашият приятел Ванко, тотално развалиха образа на хората, живеещи в този регион до такава степен, че човек понякога неволно слага всички в един кюп. Което не е правилно. Пийс, бро! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

BSF 21.02.2015 13:35:03 отговори + 3 0
Хубаво интервю. Рудолф не отбива номера.
Може ли интервю със Steel Panther II.I
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ванко от Монтана 21.02.2015 11:25:26 отговори + 1 7
По добре е да не се напъват с нов Хит като Wind of Change що най много да се насерът ..
Последните 2 албума беха много добри особено Humanity: Hour 1 трябваше в тази насока да вървят ,а не да се връщат в миналото да търсят песнички който не са издаване до сега.Явно и те са се изчерпали.новият им албум го чух ама на мен не ми харесва,Може би трябва да го чуя още някой и друг път ,може би чак след време да ми хареса ,а може и въобще да не ми хареса като 70% от албумите им.А може и да съм предубеден към тях заради статуса им в България от преди 30г. където всеки селянин слушаше SCORPIONS METALLICA И DEEP PURPLE...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Разбирач 21.02.2015 14:52:54 + 6 2
"Светът днес се нуждае от нова песен с посланието на "Wind of Change" - това не означава, че Scorpions трябва да я направят. Съвсем друго нещо има предвид Rudolf, ама ти си от северозапада, така че ти е простено да не го разбереш.
Пък си и неграмотен. Барем, Й се научи как се ползва, че се излагаш: "търсят песнички който не са издаване до сега". За останалите ти около 400 правописни и стилистични грешки, които си допуснал в само 3-4 изречения, няма да споменавам, че ще излезе, че образованието ти е максимум втори клас. Ама, както казах, ти си от северозапада, а там сте си такива по дифолт
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dreamer 20.02.2015 22:26:23 отговори + 5 0
Браво, Ози!!!
Благодаря, WeROCK :-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Unbiased 20.02.2015 12:13:05 отговори + 11 1
Много хубаво интервю, браво!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


аз бре 20.02.2015 09:11:12 отговори + 15 2
Интервюто е супер! Браво!
Чакаме отново Скорпиънс у нас!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ushikawa 20.02.2015 15:02:50 + 2 23
Уточнете кои сте вие, които ги чакате, защото аз не ги чакам! Да, ако свирят на някой от абитуриентските балове, бих им ръкопляскал. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Unbiased 20.02.2015 18:43:19 + 12 1
Ей пубер, слагай слушалките, пускай си my chemical romance и отивай да си режеш вените в някой ъгъл. На абитуриентските балове ще пляскаш само на Галена. Какво си постигнал ти в краткия си, изпълнен с мрънкане, живот, че коментираш музикални величия като Scorpions? Срещу тях да бягаш, не можеш да ги стигнеш. И не говоря да си им фен, а да показваш някакво елементарно уважение за постиженията им. Ама на вашето поколение не му е познато какво е уважение, само от спринцовки разбирате. Леке смотано... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ushikawa 20.02.2015 21:07:11 + 5 11
Бате, по - леко я карай, че някой скорпион ще те жилне по "старческия" задник! Все пак да изясним живота... В него съм постигнал вероятно повече от теб и съседите ти взети заедно. Живял съм на места, на които ти никога няма да стъпиш. Присъствал съм на концерти на групи, на които ти никога няма да бъдеш. В краткия си живот от повече от 4 десетилетия и половина съм платил билети за няколко концерта на Скорпионс, като смея да твърдя, че след 82-ра година групата придоби напълно ресторантьорски характер! Разбира се, това е лично и свободно мнение.
Не си изпускай нервите, напрегнат си! Петък е, тегли една пушка на жена си на фона на "Вятъра на промените", барем и в твоето състояние настъпи промяна!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dreamer 20.02.2015 22:43:26 + 6 1
И "аз бре", ги чакам! Ти ела да си пием по бира с тебе, и да попеем с пълно гърло като му дойде времето, пък троловете нека се търкалят вън на тревата. Те наяждане нямат, нали си ги знаем! Все са 1 л. ед.ч., сами ще си и останат с псевдовеличието... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз бре 20.02.2015 23:05:50 + 7 1
Dreamer, точно така, троловете да си тролят, пък ние ще си пием и ще си пеем. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".