Сатанизмът може да е доста полезен, стига да знаем как да го използваме


Behemoth

Интервю на Envy с Nergal и Orion от Behemoth

От паметния първи и засега единствен концерт на Behemoth в България изминаха цели две години. Толкова време изтече и от появата на последния албум на безмилостните поляци, "The Apostasy", както и от нелепия опит да бъдат забранени изявите в родината им от страна на незнайно как и защо пръкнал се местен "комитет за защита от сектите"... За щастие, източноевропейските метъл виртуози не само не се огънаха пред трудностите, а напротив - завладяха нови и нови територии по целия свят, затвърдиха позициите си в съвременния екстремен аудио-авангард и, което е може би най-значимо към настоящия момент, създадоха нов, девети по ред студиен удар, "Evangelion", чиито послания ще бъдат разпространени из Стария континент на 7 август чрез не по-малко могъщите "Nuclear Blast". За разяснения по засегнатите дотук теми, подсилени от разсъждения за бунта срещу измислените богове, ползите от сатанизма, свръхестествените сили на човешкия дух и битката за свободата на словото, се свързахме с басиста на Behemoth, Tomasz "Orion" Wroblewski, и с главния двигател и предводител на групата - самият Adam Darski, по-известен със злокобното прозвище Nergal...
  • Metal Katehizis: Какви са последните новини от лагера на Behemoth?

    Orion: Тъкмо приключихме със смесването и мастерирането на материала за новия ни албум. Дори успяхме да заснемем и видеоклип към пилотния сингъл и вече се готвим за турне, което ще започне съвсем скоро. Виждате, че като цяло се случват доста неща - скъсваме се от работа, времето лети като обезумяло... Изобщо, готови сме за поход!

  • Поводът за разговора ни е задаващият се девети студиен албум на Behemoth, "Evangelion". Кои бяха най-интересните моменти - и приятни, и неприятни - по време на работата по песните от диска и записите им?

    Orion: Не знам защо, но този път репетициите и записите преминаха учудващо спокойно и гладко. По принцип, винаги има тежки моменти, но това си е в реда на нещата, особено на творческо ниво. Сега обаче, от самото начало вярвахме и застанахме твърдо зад новите ни песни. Изпитвахме зверско удоволствие да работим по тях и с чиста съвест мога да заявя, че нямахме неприятни изживявания. Разбира се, колкото повече наближаваше крайният срок, толкова по-изнервена ставаше обстановката, да не кажа прекалено... Накратко, първо ни се наложи да изтеглим датата на издаване на албума - дълга история, не ми се говори - вследствие на което се оказахме с по-малко време на разположение, отколкото бяхме планирали за записите. След това смесването на материала се проточи повече от предвиденото, имахме и някои ядове непосредствено преди мастеринга... За щастие, вече всичко е зад гърба ни и се радваме, че работата приключи успешно. Крайният резултат е просто убийствен и това е единственото, което има значение.

  • Как успяхте да се свържете с Daniel Bergstrand, изградил си име покрай продуцентските си услуги за Meshuggah, In Flames, Dark Funeral и пр., и Colin Richardson, известен с намесата си в извайването на звука на записи на Slipknot, Machine Head, Fear Factory, Cradle of Filth, Gorefest, Trivium, Sepultura, Anathema и кой ли още не, и да ги убедите да работят с вас по "Evangelion"?

    Orion: С Daniel сме работили и преди - той смеси "Demigod" (2004) и "The Apostasy" (2007). Мога да кажа, че той бе точният човек на точното място. Приносът му към изграждането на това, което наричаме "групов звук", е просто безценен. В "Evangelion" преминахме на нов етап в отношенията си, тъй като му поверихме цялата работа по озвучаването на барабаните и обработката за записите им и, както винаги, Daniel свърши великолепна работа. Изобщо не се е налагало да го убеждаваме - той познава Behemoth и винаги е работил с нас с голям ентусиазъм, както и ние с него. Що се отнася до Colin, той също прие с готовност предложението да записва с нас. Изобщо, невероятно е, че имаме възможност да работим с хора, на които винаги сме се възхищавали. Colin се прояви като невероятен професионалист - благодарение на уменията му в смесването, музиката ни премина на ново, по-високо ниво.

  • "Evangelion" ще бъде първият ви албум, издаден чрез "Nuclear Blast". Какво очаквате от новата ви звукозаписна компания и как бихте я сравнили с останалите фирми, с които сте работили досега?

    Nergal: Никак. Имам предвид, че "Nuclear Blast" е просто несравним лейбъл! Предишните ни партньори, "Regain Records", постепенно изгубиха страстта и устрема, с които работеха, въпреки че разполагаха с всички необходими ресурси, за да се превърнат в една от най-силните независими музикални компании. Всичко вървеше чудесно до мига, в който издадоха "The Apostasy" - след това нещата тръгнаха надолу... и все по-надолу... "Nuclear Blast", от своя страна, са свръхцеленасочени. Неветоятни са. Ентусиазирани и надъхани. Не бихме могли да мечтаем за по-добра фирма, която да ни представлява в Европа.

  • Нека поговорим и за самия "Evangelion". В превод от гръцки, заглавието на албума означава нещо от сорта на "Разпространяване на Божието слово". Какво гласи "Божието слово" лично според вас?

    Nergal: Да, думата "Evangelion" идва от гръцки и обикновено се използва в библейския смисъл, от който се стремим да се разграничим с всички сили. Ние разпространяваме "Благата вест на новото време ". Това означава, че при нас всичко се върти около човека и неговите свръхестествени способности, а не около някакви измислени богове, митове и подобни приказки, нямащи нищо общо с истинския живот.

  • Това ли е посланието, което искате да разпространите с новите си песни?

    Nergal: Отчасти. Винаги сме се опитвали да разпространим няколко универсални послания. Както вече изтъкнах, Behemoth е група, ориентирана изключително към хората. Макар да използваме множество метафори, заемки от митологии, отправки към древни цивилизации, мъртви езици и прочие, основната ни цел е и ще бъде да изкараме наяве скритите сили на нашата, човешката природа. Нищо повече.

  • Behemoth
  • А защо решихте да поставите образа на Вавилонската блудница на обложката на "Evangelion"? Искате да я противопоставите на Бог? Или на "словото" му? Или...?

    Nergal: Блудницата олицетворява добродетелите, противостоящи на всичко, проповядвано от религиите. Просто природата на Behemoth е такава - да се опълчваме на всички ограничения и забрани. Религиите са основната причина за съществуването на робството по света, така че ми се видя удачно да използваме именно Блудницата като лице на "Evangelion". Самото изображение е нарисувано майсторски и с вкус, но същевременно е ужасяващо зло и плашещо. Това определено е една от любимите ми обложки на Behemoth... ако не и най-любимата.

  • Докато все още сме на тема религия, бих ви помолил за коментар на идиотското хрумване за включването на Behemoth в онзи прословут списък с "групи, проповядващи сатанизъм", разпространен от т. нар. "Полски комитет за защита от сектите" преди две години.

    Orion: Цялата ситуация е смешна и жалка, нищо повече. Опитват се да ни пречат, да ни забранят, да отменят концертите ни, да ни съдят и всевъзможни други простотии. Ние, от своя страна, се опитваме да защитим правото си на глас и свободата на словото и засега успяваме. Общо взето, единственото, което тези типове постигат засега, е да ни плюят по медиите... но пък лошата реклама също е реклама, нали? Каквото и да измислят, няма да ни спрат! Чувстваме се зле само от факта, че всичко това се случва в собствената ни държава.

  • За да приключим с тази тема веднъж и завинаги, ще ви помоля за директен и откровен отговор: Сатанисти ли са Behemoth или не?

    Nergal: До известна степен припознаваме сатанинската страна на природата ни - онази, свързана с опита, разума, инстинктите. Лично аз никога не съм гледал на сатанизма като на нещо грешно. Реално погледнато, той може да бъде доста полезен, стига да знаем как да го използваме.

  • Великолепен отговор! След него спокойно можем да се върнем на темата за новия ви албум. Nergal, би ли казал по няколко думи за всяка една от песните в "Evangelion" в качеството си на техен основен автор?

    • "Daimonos" - Един от основните стълбове в диска. Тази композиция обединява всичко, присъщо за Behemoth - хаос, ярост и безкомпромисна мощ! Обожавам това парче - едно от най-добрите, които някога съм писал. Харесват ми най-вече солата и бавната част в края му.
    • "Shemhamforash" - Още една от перлтие в албума - откачена и технична. Тук са и едни от най-директните ми и брутални текстове... които със сигурност няма да ми спечелят нови приятели... особено в Израел, ха-ха!
    • "Ov Fire and the Void" - Тази песен още отсега се превръща в концертен химн - звучи страхотно на живо. Вече я изпълнихме два пъти в Канада и се получи страхотно. Средно темпо, мачкащ ритъм, убийствена атмосфера... Към това парче заснехме и първия видеоклип от албума.
    • "Transmigrating Beyond Realms Ov Amenti" - Технично изсвирена и зарибяваща мелодия - с проста, но смъртоносна структура. Ако някога я изсвирим на живо, ще има трупове!
    • "He Who Breeds Pestilence" - Доста раздвижена и... странна песен. Лично аз съм изключително доволен от текста й - една дълга история с препратки към Библията... естествено, разказана от името на един от Падналите ангели.
    • "The Seed Ov I" - Първата песен, написана за "Evangelion". Звучи доста традиционно за Behemoth. Смятам, че композиции като тази внасят приятно разнообразие сред експерименталните ни хрумвания...
    • "Alas, Lord Is Upon Me" - Ето, това е типичен експеримент. И се получи страхотно. Със сигурност ще изпълняваме тази песен на живо. Странна е - страховита и с брутален текст. Започва със стиха:"Рим гори, с него и аз...” Зверски добре се получи!
    • "Defiling Morality Ov Black God" - Единственото парче в албума, записано със 7-струнна китара. Написахме я в последния момент, точно преди да влезем в студиото. От първата до последната нота струи канска омраза. Харесва ми рифът в куплетите - за първи прибягваме до нещо подобно с Behemoth. Барабаните мачкат всичко по пътя си от началото до края, а тези накъсани китари... звучат налудничаво.
    • "Lucifer" - Още един експеримент. Може би най-силната песен в "Evangelion". Текстът е на полски и е дело на поета Tadeusz Micinski (1873-1918).

  • С какви турнета и кампании възнамерявате да рекламирате "Evangelion"?

    Orion: Вече сме съставили графика си за доста месеци напред. Пътуващият фестивал "Rockstar Energy Drink Mayhem Festival 2009" започва след броени дни (10 юли) - ще обикаляме целите Щати заедно с групи като Slayer, Marylin Manson, Cannibal Corpse и много други (по-точно Killswitch Engage, Trivium, God Forbid, Bullet for My Valentine, The Black Dahlia Murder, Job for a Cowboy, All That Remains, Mushroomhead и Whitechapel - б. а.). След това ще свирим в Полша, продължаваме из цяла Европа заедно с DevilDriver, а накрая се връщаме в Америка за хедлайнърско турне. И това са плановете само до края на годината - стотина концерта. Не е зле като за начало, нали?

  • Някакви шансове за нов концерт на Behemoth в България?

    Orion: Възнамеряваме да свирим в Южна Европа по някое време догодина. Би било чудесно, ако успеем да включим и България в графика.

  • Какви са спомените ви от първото ви посещение в София на 30 май 2007 г.?

    Nergal: О, беше нещо... ново. Никога не бяхме свирили при вас. Спомням си, че пътуването и най-вече преминаването на границата ви бе пълен кошмар, но пък си струваше. Около 500 души бяха дошли да ни гледат и се получи доста брутален концерт. Категорично искам да го повторим!

  • Последен въпрос: Бихте ли определили Behemoth като най-успешната полска метъл група? И кои са основните ви конкуренти в тази област?

    Orion: Изобщо не гледаме на нещата под този ъгъл. Просто сме доволни от мястото, което си извоювахме с течение на времето. Вършим си работата и не се стремим да се съревноваваме с когото и да било.

  • Посланието ви към читателите на "Metal Katehizis"?

    Orion: Продължавайте да подкрепяте сцената, тъй като тя съществува единствено благодарение на вас. Силно се надявам да се върнем в страната ви някой ден, а междувременно чуйте "Evangelion" в мига, в който се появи!

  • Behemoth