Сегашната екстремна музика е много по-комерсиална отпреди




 Интервю на Адриан "Maldoror" Лазаровски с Peter Tagtgren

   Около месец преди излизането на "Cynic Paradise" се свързваме с мастърмайнда на Pain и Hypocrisy - легендарния кукловод на екстремната сцена Peter Tagtgren, за да научим повече подробности около актуалния албум и самия "господин Abyss".

   Metal Katehizis: Да започнем с няколко думи за новия ти албум "Cynic Paradisе". Какво ще бъде звученето този път - по-китарно ориентирано или по-електронно?
   Peter Tagtgren: Уф... труден въпрос. Мисля, че бих го определил като "завръщане към корените" с по-индъстриъл отношение към музиката. Звученето ще бъде по-машинизирано, така да се каже. Последните албуми бяха по-китарни, така че сега ще компенсираме това с повече клавири.

   Какво се крие под заглавието "Cynic Paradise"?
   Това е просто моето отношение към света - според мен той е един "циничен рай".

   Подчинен ли е целият албум на тази тема?
   О, не, текстовете на отделните парчета са доста разнообразни... В някои, като "Monkey Business" например, показвам как политиците ни използват и ние плащаме ваканциите им, купоните им и кралския им разкош с данъците си, в "Live Fast, Die Young" разглеждам темата за замърсяването на земята и как трябва да се опитаме да я спасим... Изобщо, материалът е доста разнолик.

   Има една песен с доста странно заглавие - "Have A Drink On Me"...
   А, написах си я за мен. В нея става въпрос за стреса и за това, че не бива да приемаме живота твърде насериозно. А в случай че нещата чак толкова се прецакат... е, ами налей си едно питие и се отпусни.

   В предишния албум "Psalms Of Extinction" бяха включени кавъри на Bjork ("Play Dead") и Depeche Mode ("Behind the Wheel"). Сега подготвил ли си ни подобни изненади?
   В албума - не, но за бонус-диска към специалното издание записахме кавър на Electric Light Orchestra. Старая се да не претрупвам албумите си с кавъри - по-скоро си мисля да запиша цяла тава с прочити на чужди песни, но за съжаление проектът се отложи във времето. Това обаче не означава, че няма да се случи.

   Как се стигна до съвместната работа с Annette Ohlson от Nightwish?
   По време на общото ни турне с Nightwish двамата станахме много добри приятели и възможността да имаме дамски вокали на някои парчета ми се стори доста интригуваща. Тя е изключителна певица, така че съм много щастлив, задето работихме заедно.

   В този ред на мисли следващият ми въпрос е малко риторичен, но все пак - кой Nightwish харесваш повече - старият с Tarja или новият с Annette?
   Сегашният.

   Освен Annette, има ли други гост-участия в албума?
   Ами... на членовете на лайв-бенда на Pain, доколкото това може да се брои за гостуване. Те ми помогнаха с баса, ударните и програмирането. Този път исках да направя нещо по-различно в сравнение с предишния диск, където имаше толкова много известни гост-музиканти. Обвиняваха ме, че съм готов да поканя кого ли не, за да повиша продажбите на албумите си. Затова - сега по-скромно, само с приятели.

   "Cynic Paradise" излезе от "Nuclear Blast Records", които издадоха и дебюта на Pain. Защо отново реши да работиш с тях?
   Защото те демонстрираха изумителна еволюция. От концентриран само върху екстремна музика лейбъл се превърнаха в звукозаписна компания, покриваща всички стилове на съвременната музика... С две думи, доказаха, че могат да се справят с всичко. Pain също измина дълъг път, така че според мен сътрудничеството ни ще е полезно и за двете страни.

   Работил си и с "Universal", която си е доста голяма компания. Какво научи от работата с тях?
   Периодът, прекаран с тях, си имаше както добри, така и лоши страни. В Швеция всичко беше прекрасно, а в чужбина - пълни лайна! Затова предпочитам по-малък лейбъл, но с много по-голяма отдаденост и хъс за работа.

   Какво ще предприемеш след излизането на "Cynic Paradise"?
   Естествено, турне. Отиваме в Русия през октомври, после във Финландия, след това ще си направим дълга почивка и през януари подхващаме европейско турне, на което ще бъдем хедлайнъри.

   Чудесно. Простата аритметика показва, че това е шестият пълнометражен диск на Pain. Кой ти е най-любимият от шестте?
   "Cynic Paradise". И ще ти кажа защо. Вече ми е доста по-лесно да продуцирам нещата, поради което мога да се отдам в много по-пълна степен на музиката. А това повишава значително качеството й.

   Според теб къде са най-лудите фенове на Pain?
   Определено в Източна Европа - Русия, Украйна...

   Ще споделиш ли някои от най-шантавите истории, които са ти се случвали?
   О, те винаги се случват, въпросът е само кога и как, ха-ха. Толкова са много - от това да се ступаш с някого до бесни купони с готини приятели... или пък да те арестуват ченгетата и за малко да те хвърлят зад решетките...

   Да се прехвърлим към другата ти банда - Hypocrisy. Неотдавна "Nuclear Blast" преиздаде албума ви от 2002-а "Catch 22" в ремиксирана и ремастерирана версия. Доволен ли си от новия "стар" продукт?
   Да, нищо му няма. По принцип не ми се занимава с преиздания, но доста хора се оплакваха от звука на тавата, ето защо се реших на тази стъпка... заради тях.

   Имаш ли вече планове за нов албум на Hypocrisy?
   Да, в момента нахвърляме идеите си, така че щом сме готови, влизаме в студиото.

   Записвал си вокали за супер-групи като Bloodbath и Lock Up. Планираш ли да участваш в някой друг подобен проект в близко бъдеще?
   Засега нямам такива планове, а и до момента нямам никакви предложения. Сега съм се концентрирал върху своите неща.

   Какво се случва напоследък в студио "Abyss"?
   Както ти казах, напоследък се занимавам предимно с моите неща и не съм приемал други банди в студиото. Ограничил съм се само с някои миксове тук-там и това е.

   Кой е любимият ти албум сред онези, които си продуцирал?
   О, има толкова чудесни албуми и чудесни групи... Никога няма да забравя работата с Immortal и Destruction например... Обаче са твърде много, за да откроя конкретно някого.

   Къде виждаш разликите между екстремния метъл днес и през 90-те?
   Сегашната екстремна музика е много по-комерсиална отпреди. Това автоматично я прави и по-достъпна. Всичко се променя, нали разбираш. Според мен обаче това е нещо хубаво. Колкото повече хора слушат екстремна музика, толкова по-добре.
   Какви са спомените ти от ранните дни на Hypocrisy?
   Спомням си как не спирам да правя демозаписи, докато най-накрая не се добрах до договор. После сформирахме бандата. Беше много вълнуващо... сега обаче също има тръпка. Изобщо, това е един дълъг процес, по време на който непрекъснато научаваш нови неща. Нали знаеш - няма друг бизнес като шоубизнеса.

   Като зачекнахме ранните дни, поддържаш ли все още контакти с пичовете от Malevolent Creation?
   Да, добри приятели сме.

   Защото, доколкото знам, си свирил с тях по време на престоя си в Щатите...
   О, това бяха страхотни времена. Наливахме се с бира и бичихме метъл.

   Това ме кара да се замисля какъв човек е Peter Tagtgren, когато не бичи метъл...
   Спокоен и уравновесен, докато алкохолът е извън тялото ми, ха-ха. Влезе ли вътре, подивявам.

   Какво обичаш да правиш през свободното си време?
   Да гледам филми, да ям пица и да се занимавам със сина си.

   А какви филми харесваш?
   Всякакви. Всичко от хорър до комедия и екшън. Важното е да са добри, а не в какъв жанр са.

   Кой е любимият ти хорър-филм?
   Определено първият "Пришълец".

   Извинявай за глупавия въпрос, ама винаги съм се чудел откъде извира интересът ти към извънземните...
   Още когато бях дете, се запалих по пришълците. Нали се сещаш как децата се увличат от нещо и то се превръща в тяхна мания... Извънземните се превърнаха в нещо като мое хоби - четях всичко, което можех да докопам за тях, събирах снимки и картинки...

   Пътувал си много по света. Имаш ли си любимо място?
   Не знам. Домът ми, може би... Само там мога да се отпусна и да се насладя пълноценно на почивката.

   Читателите на "Metal Katehizis" искат да узнаят кои са петте албума, които са оказали най-голямо въздействие върху теб.
   Ще се опитам да ги изброя. Значи така:
   Entombed - "Left Hand Path"
   Deicide - дебютът
   Morbid - "Altar of Madness"
   Death - "Leprosy"
   Malevolent Creation - "Ten Commandments"
   Станаха ли пет?

   Станаха. Ти си човек с... меко казано, гигантски опит в музикалния бизнес. За финал ще споделиш ли пред читателите ни най-важното нещо, което всеки млад музикант трябва да знае?
   Непременно си намерете адвокат, преди да подпишете договор с издателска компания. Нека той го прегледа внимателно и ви разясни всеки пункт, включително и думичките с най-дребния шрифт, защото после ще е късно.

   Благодаря ти много, Peter. Надявам се да се видим на концерт в България.
   Би било чудесно. Бавно, но сигурно ние се приближаваме към вашата страна, така че нищо чудно съвсем скоро да свирим при вас!