Сигурно съм по-нетърпелива от българите за третото си гостуване!


Интервю на Нели “Florimel” Лозанова с Tarja Turunen
Ако Снежната кралица от приказката на Х. К. Андерсен вледенява сърца, то една съвременна млада дама, която носи това прозвище, заедно с короната на дамския метъл, може само да разтопи нашите. Броени седмици ни делят от третия концерт на Tarja Turunen в България, в рамките на петия, юбилеен "Kavarna Rock Fest". Усмивката и топлината в гласа на финландската прима се пренесоха и по телефонната линия, докато тя разказваше на "Metal Katehizis" за втората рожба в соловата си кариера, очаквания на 3 септември албум “What Lies Beneath”, както и за чувствата си към българските фенове.
  • Metal Katehizis: Здравей, Tarja! Много се радвам да те чуя! Времето ни сега е ограничено, но се надявам да се видим и когато пристигнеш в България за третия си концерт тук.

    Tarja Turunen: Дано!

  • Нека поговорим за предстоящия ти втори солов албум, озаглавен “What Lies Beneath” („Това, което лежи под повърхността”). Доколкото разбрах, първо е дошло заглавието, а след това си написала песните, следвайки тази идея. Каква е концепцията на албума?

    Да, права си за заглавието, то беше в началото и от него се вдъхнових да напиша и песните. Всички те, по един или друг начин, имат общо с това, което лежи под повърхността. А под повърхността е моят свят - т.е. начинът, по който аз виждам света около себе си - като творец, като жена, като личност. Знаеш ли, още се чувствам... Първо, искам да ти кажа, че желанието ми е да съм свободна. Свободна да пиша за нещата, които ме вълнуват, нещата, които ме тревожат - изобщо за това, което ме кара да чувствам. И най-важното е, че “What Lies Beneath” е определено моят албум. Той е изпълнен с емоцията, думите и музиката, които създавам днес. А моята музика, разбира се, е комбинация от метъл, класическа и филмова музика. Това са трите най-дълбоки влияния за мен като певица и стиловете, които обичам да слушам като фен. Щаслива съм, че вече мога да създавам своя собствена музика. Разбира се, новият ми албум е естествено продължение на първия, “My Winter Storm”, и вече съм съвсем наясно какво искам да правя с живота си. Растем, развиваме се - това е естествено. Самата аз съм доста уверена, че с този албум давам ясно да се разбере за какво се боря, ха-ха-ха! Много е рокаджийски, сериозно ти казвам - много силен албум!

  • Чудесно, но когато посети за последен път България през октомври миналата година, имахме възможността да чуем откъси от две твои нови парчета, “Wisdom of Wind” и “If You Believe”, за които се предполагаше, че може да влязат в следващия ти албум. И двете са много нежни песни и не съм сигурна дали ще бъдат включени в траклиста, ако казваш, че “What Lies Beneath” е рокаджийски.

    Хмммм... “Wisdom of Wind” няма да бъде включена, защото никога не е била предвиждана за втория ми албум, а вече беше пусната като бонус в едно от специалните издания на “My Winter Storm”. А версията на “If You Believe”, тази с пианото, също ще бъде бонус материал за изданията в някои други територии - САЩ, Азия, нещо такова. Новият албум определено е изграден върху по-силно изразени рок или метъл песни, но има и оркестрации, и вдъхновени от филмовите саундтраци композиции. Има ги и красавиците, и зверовете.

    След две седмици в Каварна ще свирим някои от новите парчета, голяма част от сетлиста ще представи новия ми албум, така че ще получите идея какво ви очаква, но пък ще има и по-стари песни. Ще бъде много специален сетлист, защото все пак това е България.

  • Освен нови песни, готвиш ли и други специални изненади за българските си фенове? Разбира се, не очаквам да ми разкажеш всичко, но все пак...

    Да, разбира се, нали знаете, че много обичам българската публика. За мене е такова удоволствие да идвам и да пея за вас! Първият път изненадата ми беше огромна - голяма зала, пълна с толкова много хора-а-а-а... ха-ха-ха! О, боже, никога преди не съм била в тази държава, о-о-о... толкова много хора, такава изненада! Определено цялата ми група с нетърпение очаква да дойдем в прекрасната ви страна, а и Каварна е нов град за повечето от нас, не сме били там и не сме разглеждали това красиво място. Така че, мисля, че ще ви направим някоя и друга изненада!

  • Би ли ми казала кой ще бъде в групата ти на това турне? Първият път ни гостуваше с Maria Ilmoniemi на клавир, при следващото ти посещение я замени Christian Kretschmar; в студиото записваш с басиста Doug Wimbish, а на турнетата си с Oliver Holzwarth. Кого ще видим с тебе на сцената в Каварна?

    В Каварна групата ми ще бъде в следния състав - Mike Terrana на барабани; на клавишни Christian Kretschmar, немски музикант, който участва и в записите на албума ми и вече е идвал с мен в България предишния път; Oliver Holzwarth на бас, а Doug е на турне със своята група, Living Colour, но записа бас партиите за новия ми албум; Alex Scholpp е лайв китаристът ми, но и в студиото работя с него; а с виолончелото отново ще бъде Max Lilja, той също участва в записите на албума. А Mike записа барабаните. В студиото имахме и втори барабанист, Will Calhoun от Living Colour. Той изсвири една по-разчупена партия в ново оркестрално парче, но Mike си е силата. В Каварна ще видите познати лица.

  • Четох в блога ти, че Will и Mike свирят заедно в песента “Crimson Deep” - мисля си, че това е нещо, което ще е интересно да се чуе - песен с двама барабанисти.

    Да, определено. Разбира се, да се записва с двама барабанисти си е предизвикателство. Но тези момчета записваха на живо в студиото - седяха един срещу друг, свиреха по едно и също време, в една и съща стая и само подготовката трябваше да бъде идеално изпипана предварително. Те знаеха какво правят и беше фантастично да гледаш как работят заедно двама толкова велики барабанисти.

  • В “What Lies Beneath” си сътрудничиш с още известни музиканти. Резултат от едно такова сътрудничество е дуетът, който записа с фронтмена на All That Remains, Phil LaBonte. Как избра да си партнираш точно с него? Какво беше чувството да работиш с Phil?

    Песента, в която той участва, се казва “Dark Star”. Всичко се нареди чудесно, защото си търсех партньор за дует, който има хубави чисти вокали, но в същото време има груба нотка в гласа си. За Phil важат и двете неща - може да пее много красиво, но може и яко да крещи и да реве. Точно това търсех. Песента написах заедно с Johnny Andrews, той ми спомена Phil, а на мен идеята ми допадна. Phil също се нави. Справи се страхотно, изпя вокалите си много добре и добави ново измерение към музиката. Пренесе я на друго ниво. По-нататък ще има и версия на тази песен само с моите вокали. Но в албума ще присъства дуетът.

  • Дочух и за песен, в която братята ти Tony и Timo са записали вокали. Би ли ми разказала за нея?

    Ами тя е кавър... Хи-хи-хи, да-а-а... мисля, че вече си я чувала, защото я изпълнявах скоро на живо.

  • Изпълнявала си я... “Still Of The Night”?

    Да, точно. Става дума за “Still of the Night”, но тя няма да влезе в албума. Е, ще бъде издадена някъде, някога, по някакъв начин, ха-ха-ха! Защото беше такова удоволствие да я свирим, всички много се изкефихме и я направихме с малко по-модерно звучене. Любима ми е средната част с оркестрациите. Пробвах да придам друга насока на песента от средата нататък, исках да направим нов оркестрален аранжимент и се получи толкова добре, звучи то-о-о-олкова хубаво, хе-хе-хе! Оркестърът свърши великолепна работа, работих с националната филхармония на Словакия, ще чуете и тях, когато си пуснете новия ми албум. Звучат страхотно. Е, разбира се, за мене беше огромно предизвикателство да изпея тази песен. Мисля, че това е най-трудната песен, която съм пяла откакто почнахме записите за албума. В студиото ме позатрудни, но пък сега звучи су-у-упер, музикантите я свирят яко, хората се радват да я слушат на живо, така че ще видим, да се надяваме, че и вие ще можете да я чуете скоро.

  • Надяваме се, да! Вече я изпълни пред публиката на Opera Rock Show в Мишколц, Унгария, преди няколко седмици. Разкажи ми малко за това шоу - доколкото знам, това беше третото му издание, предишните години са участвали Therion и Epica, а сега дойде и твоят ред. Как се случи?

    Ами, там е работата, че организаторите ме бяха поканили още първата година, когато го подготвяха, но нещо стана с координирането на графиците, не можахме да ги напаснем. И сега, три години по-късно, бяха много щастливи да ме посрещнат. Беше наистина хубаво преживяване. Да излезеш на една сцена с оркестър и хор, да имаш над 100 човека на подиума винаги е вълнуващо. Но се искат и много репетиции, срещи - предварителната подготовка на шоуто е продължителен процес, трябваше внимателно да изберем песните, които ще изпълним и т.н. В крайна сметка обаче беше удоволствие да пея за всички онези хора - забелязах, че много от тях са пътували от други държави. Беше страхотно да видя всички тези знамена в тълпата и си помислих, „О, боже, някои хора са дошли от много далеч, за да присъстват на този спектакъл!”

  • А вярно ли е, че ти и групата ти ще подгрявате Alice Cooper на турнето му в Германия през ноември?

    Да, така е.

  • Е, представяш ли си как заставаш на сцената до Alice Cooper и пееш “Poison” с него?

    Хммммм, вероятно е да стане, ха-ха-ха! При всички случаи няма да изляза да я изпея сама, ха-ха-ха! Не се знае... А Alice е такъв джентълмен, както и всички хора, с които работи. Сигурна съм, че ще си изкараме много хубаво на това турне.

  • За съжаление времето да приключваме наближава. Исках да те разпитам за още много неща, но сега ти давам думата да кажеш чрез нашия уеб сайт каквото пожелаеш на феновете си в България, които с вълнение очакват третата ти визита у нас.

    Нямам търпение да дойда в България за трети път. Съвсем сериозно, сигурно съм по-нетърпелива от българите! Дадохте ми толкова много любов при предишните ми гостувания, страстта ви беше такава, че не мога да ви сравня с никоя друга страна, която съм посещавала преди. Напълно откровено мога да кажа, че българската публика е една от най-добрите в света. Наистина - такава любов, такъв плам - искам да се върна! Цялата банда го иска, затова ви благодаря за страстта и за подкрепата. Там съм! Бъдете и вие!

  • И ние ти благодарим, Tarja! До скоро виждане в Каварна!

    Довиждане!