Това е само началото


Интервю на Нели “Florimel” Лозанова с Mark Jansen от Epica
Първото стъпване на българска земя за холандските симфоник метъли от Epica, водени от красавицата с ангелски глас Simone Simons, ще се случи съвсем скоро, на 23 юли, по време на петия "Kavarna Rock Fest". Mark Jansen, китаристът на групата, която е една от петте в първата „дамска вечер” на фестивала, разказа на "Metal Katehizis" как се справя със скептиците, които не слушат Epica заради дамските вокали. Освен за програмата на "Kavarna Rock Fest", поговорихме и за новия безименен проект на музиканта, който е „по-тежък”, за следващия албум на Epica и за едно приключение, което ги очаква през януари 2011-а.
  • Metal Katehizis: Здравей, Марк! Наближава участието на Epica на "Kavarna Rock Fest" и България ви очаква с нетърпение. Това ще е първото ви шоу у нас. Какви очаквания имаш за него?

    Mark Jansen: Да, ще ни е за първи път, затова не знам какво да очаквам. Чувал съм, че имаме много фенове в България, така че се надявам на поне малко ентусиазъм. Но иначе нямам никаква представа, след като се случи първият път, можем да имаме очаквания за втория. Винаги съм позитивно настроен и мисля, че ще бъде много хубаво.

  • Фестивалите, големите сцени и свиренето пред толкова много хора със сигурност са различни от шоутата в клубове, където се представяте пред по-малка публика и в по-задушевна обстановка. Ти кой тип концерти предпочиташ?

    Обикновено повече ми харесва задушевността в клубовете, защото така може да има повече взаимодействие с публиката, отколкото с големите тълпи на фестивалите. Но фестивалните участия са необходими, тъй като чрез тях достигаме по-широка аудитория и хора, които още не са чували за групата. Фестивалите са важни за нас. Пък и понякога атмосферата там е неповторима, така че и този вид шоута си има предимствата пред клубовете. Но ако питаш мен, предпочитам близостта в по-малките зали.

  • Заговорихме за хора, които още не са запознати с музиката на Epica. Чувала съм изказвания, според които щом бандата има жена за вокалист, не е истинска метъл банда. Какво би отговорил на тези, които казват, че групите с женски вокали не са метъл?

    Само мога да кажа, че тези хора трябва да чуят музиката, защото тя говори сама за себе си. Често съм чувал коментари от рода на „Не харесвам Epica, защото това е метъл за момичета, не е истински.” Но някой ден тези хора попадат на наш концерт, виждат ни как свирим на живо и после идват и казват: „Впечатлен съм! Не очаквах да ми хареса толкова много, забивате по-яко, отколкото предполагах!” Така че няма какво да казвам. Хората трябва просто да ни чуят и после да си преценят дали мнението им не се е променило след шоуто.

  • Да се върнем на темата за "Kavarna Rock Fest". Каква е програмата ви при пристигането в България? Колко време ще останете тук?

    Ами... тур мениджърът ни организира пътуванията, така че нямам никаква представа кога точно пристигаме. Зависи от него. Но поне аз планирам да остана малко по-дълго в региона и да посетя някои приятели в Гърция. Може да си направя и една малка ваканция, през последните месеци работех много здраво и смятам, че в края на юли заслужавам малко море и слънце, хе-хе-хе!

  • Имам и друг въпрос, на който сигурно по-добре ще отговори тур мениджърът ви, но може и случайно да знаеш. Организаторите на фестивала са обещали да се постараят да има раздаване на автографи и срещи с феновете за всяка от групите участници в "Kavarna Rock Fest". Към вас обръщал ли се е някой със запитване за „сайнинг сешън”?

    Не съм чул нищо за това, но мениджърът ни винаги се старае да вмести в графика ни такива сесии, ако има запитване. Като група се стремим към близък контакт с нашите фенове, затова приемаме всяка възможност. Ако промоутърите имат такива планове, ние със сигурност ще сме от групите, които ще направят „сайнинг сешън”.

  • Около седмица преди участието ви в България ще се изявите на сцената на фестивала "Masters of Rock" в Чехия, а някои от българските ви почитатели ще ви гледат и там. Имате ли някакъв типичен фестивален сетлист или периодично го променяте, за да изненадвате феновете винаги с нещо ново?

    Винаги променяме сетлиста си, защото и за нас самите е по-интересно така, и за феновете ни също - най-вече за тези, които ни гледат повече от един път в рамките на едно турне. Всяка седмица имаме нов сетлист. Има няколко песни, които винаги свирим, защото публиката ги очаква, но винаги внасяме по нещо ново тук-там. Продължителността също е различна - понякога имаме само 45 минути на фестивали, друг път около час и 15 минути, а в клубовете, когато сме хедлайнъри, сме свирили и по 2 часа, така че всеки път е различно.

  • А в Каварна знаеш ли колко време ще свирите?

    Нямам точна информация, но се надявам да е поне един час, защото 45 минути е прекалено малко за група като Epica - имаме доста дълги парчета и при сет от 45 минути не можем да го направим толкова балансиран, колкото бихме искали. Надяваме се поне на един час, или час и 10 минути - нещо такова.

  • Предполагам знаеш кои други групи ще се качат на сцена в Каварна преди и след вас в първата вечер на фестивала - Tarja Turunen е хедлайнер, преди нея ще бъде Doro Pesch, участва и Liv Kristine с двете си групи. Би ли казал по няколко думи за всеки от тези изпълнители? Срещал ли си се с тях и какви са впечатленията ти?

    С Tarja сме свирили на една сцена няколко пъти по фестивали и тя винаги е била много мил и топъл човек. Като се срещнем си приказваме за това как вървят нещата при всеки от нас. Взаимоотношенията ни с Tarja са много приятелски. Doro, за съжаление, никога не съм срещал лично, но се надявам и това да стане някой ден. Тя е една от иконите на метъла и особено за жените в този стил - тя прави първите стъпки и затова е идол на много жени в съвременния метъл, но и на много мъже.

    Кой друг щеше да свири на фестивала?

  • Liv Kristine с Leaves' Eyes и Atrocity.

    А-а-а, да, с Leaves' Eyes също сме в добри отношения, с Liv и мъжа й. О-о-о, много жени ще има на този фестивал!

  • Ами да, първата вечер на "Kavarna Rock Fest", 23 юли, се рекламира като „дамската вечер”, така че със сигурност ще има много дами!

    О-о-о, много мъже изобщо няма да се появят и да ни чуят, защото именно сред тях са онези, които казват „Момичета и метъл - тая комбинация просто не става”. Когато сме на фестивал като единствена група с женски вокали, има много по-голяма вероятност да ни чуят и хора, които иначе не биха отишли на наш самостоятелен концерт и после да си кажат „А, яко!”

  • Значи е още по-важно да дадем ясно да се разбере, че въпреки етикета „дамска вечер”, всеки трябва да посети първите концерти на фестивала и да чуе Epica и другите групи, защото си заслужава, нали?

    Да, така си мисля. Според мен много хора ще останат приятно изненадани.

  • Вече обиколихте доста страни с концерти в подкрепа на последния ви албум “Design Your Universe”, който излезе миналия октомври, а този ноември се връщате за още едно турне в САЩ и Канада. Може би е рано да питам, но все пак - има ли вече планове за следващ албум, започнахте ли да пишете нов материал?

    Да, в момента композираме нови песни и нещата вървят доста добре. Мисля, че имаме около 9 нови парчета, но чак когато ги финализираме, ще мислим кога да влизаме в студио. Вероятно това ще стане по някое време следващата година и ще издадем новия албум в края на 2011-а.

  • Миналия път като се чухме не те попитах как се работи с най-новия член на групата, китариста Isaac Delahaye. Но сега, след като издадохте албум и направихте толкова много концерти с него, сигурно си още по-наясно как се вписва той в Epica.

    Да, страхотно е да се работи с него, вече сме заедно една година и няколко месеца и съм съвсем наясно - мога само да кажа, че е супер да сме заедно, чувството е все едно винаги е бил част от групата, всичко е толкова естествено. Isaac бързо се превърна в член на семейството ни, атмосферата е много добра откакто той се присъедини към нас и сме щастливи, че е в Epica.

  • Твоята колежка Simone си сътрудничи с много групи и музиканти извън Epica, ти самият също си имал изяви на живо без бандата. С кого много би искал да работиш - музикант, певец, група, каквото се сетиш?

    Mikael Akerfeldt от Opeth. Бях се свързал с него и го поканих да гостува в един от предишните албуми на Epica, но все още това не се е случило. Ще продължавам да се опитвам и да се надяваме, че някой ден ще можете да го чуете в албум на Epica.

  • Би било чудесно. Вероятно в следващия ви албум?

    Не се знае, сигурно все още е ангажиран, но ще пробвам пак и пак. Някой ден той ще участва в нашите записи.

  • Стискам ти палци това да стане! Кои групи си слушал наскоро? Сигурно си много зает с турнетата, но има ли нещо, което ти е хванало вниманието напоследък?

    Винаги когато сме на фестивали, гледам сетовете на другите групи, когато имам възможност. Наскоро бяхме на Sweden Rock и там слушах Opeth, защото винаги ходя на техни концерти, ако са наблизо. Гледах и Anvil, защото много ми хареса биографичния филм за тях. Беше супер забавно. Видях и малко от сета на WASP, исках да остана и за Guns N' Roses, но беше много късно вечерта, стана студено и се прибрах в хотела. Предпочетох горещия душ пред Guns N' Roses.

  • Е, напоследък от оригиналните Guns N' Roses не е останало нищо, освен Axl Rose..

    Именно. Ако Slash и другите стари муцуни още бяха в групата, щях да ги гледам, независимо от студа. Но само Axl с някакви нови... ъ-ъ-ъ... ако беше топла вечер, щях да остана. Но за мен не си струваше при тези обстоятелства.

  • Slash, от своя страна, прави самостоятелна кариера и издаде нов албум. Успя ли да го чуеш?

    Още не, но съм любопитен. Напоследък съм доста зает и нямам време да слушам нови дискове. Nuclear Blast непрекъснато ми изпращат последните издания от каталога си и винаги като се прибера ме чака един кашон със CD-та от тях. Това им е хубавото на Nuclear Blast, поддържат групите си информирани за това какво друго се издава от същия лейбъл. По-нататък може и да чуя новия албум на Slash, но все още не съм си го купил.

  • Какво друго ново около теб?

    Мога да ти разкажа за един нов проект, с който съм се захванал. По-тежък е от Epica.

  • Разкажи ми.

    Сега композирам музика и за този проект, освен за Epica, така че една седмица пиша за Epica, една седмица за проекта. Влизаме в студио в края на тази година и в началото на следващата ще пуснем дебютния албум на проекта. Вероятно издател ще е Nuclear Blast. Още не сме решили какво ще е името. С мен са някои от момчетата, с които свирех едно време в After Forever, има и музиканти от Epica, както и такива, които не са в нито едната от двете групи. Много е освежаващо за мен да мога да правя нещо различно извън Epica, така се развивам като композитор и автор на текстове и в известен смисъл имам повече творческа свобода, тъй като с Epica не мога да направя нещо прекалено шумно или крайно некомерсиално. С този нов проект мога да правя каквото си искам - някои неща ни се получават много тежки, но все пак мелодични и симфонични.

  • Кои са участниците в тази нова група?

    НJack Driessen е клавиристът, той беше първият клавирист на After Forever. Frank Schiphorst е на китарите и ние тримата оформяме ядрото на групата, ние композираме музиката. Sander Gommans от After Forever написа три песни заедно с нас. За изпълненията на живо, когато дойде време за тях, към нас ще се присъединят барабанистът Arien van Weesenbeek от Epica и Isaac Delahaye, също от Epica. Все още търсим басист, който да пасне на групата.

  • Звучи интересно. Кога, казваш, ще можем да чуем резултата? В началото на следващата година?

    Да, да, ако всичко върви по план.

  • Направо не знам как ще успееш при този натоварен тур график на Epica. В началото на следващата година ще свирите и на едно много интересно събитие, круиза “70 000 Tons of Metal”. Как стана така, че се включихте в този круиз? Сигурно ще е уникално преживяване, как се чувстваш, когато мислиш за него?

    Много е вълнуващо и е нещо, което не сме правили никога преди. Затова и решихме да участваме. В продължение на четири дни ще направим два концерта на кораба. Винаги сме се радвали на възможности, като група, да се впускаме в приключения и това беше именно едно от тези, които не можехме да пропуснем. Няма да е сред най-добре платените ни шоута, но това няма значение, защото го правим за удоволствие и защото е нещо ново.

  • Страхотно! Междувременно на нас ни остава да ви чакаме в България за първия ви концерт тук. И ти обещавам, че няма да е последен, защото определено ще ви хареса.

    Да, това ще е само началото.

  • Точно така, само началото. Благодаря ти за приятния разговор. Лека вечер!

    Приятна и на теб, чао!