Трудно е да кажеш, че никога повече няма да свириш на живо



Интервю на Envy и Florimel със Scott Travis от Judas Priest
Точно една седмица преди Judas Priest да стъпят отново на българска земя и да разтърсят София заедно с Whitesnake, Saxon, Slade и Mike and The Mechanics на фестивала "Sofia Rocks" на 8 юли, се свързахме с барабаниста на британските метъл легенди Scott Travis, който си почиваше в хотелската си стая в Белград преди шоуто в сръбската столица, но любезно и отзивчиво разказа за това, какво ни готвят Judas за идния петък, как младокът Richie Faulkner е бил избран да заеме мястото на напусналия наскоро китарист KK Downing и дали наистина "Epitaph World Tour" е последното турне на "металните богове".
  • Metal Katehizis: Здравей, Scott, обаждам ти се от София, България, където ще бъдеш само след седмица, следващия петък.

    Scott Travis: Да, нямам търпение, ще бъде фантастично! Преди години бях в България за първи път и много ми хареса.

  • Беше през 2004-та година...

    А, добре, помниш и годната - беше отдавна! На онова турне посетихме България, Латвия, Русия и много други места, където не бяхме стъпвали преди.

  • Какво ти хареса в България тогава? Успя ли да видиш нещо от страната?

    Мисля, че и тогава, както и сега, имахме един допълнителен ден да се разходим, да отидем да хапнем и пийнем на различни места. Миналия път гостувахме и в едно телевизионно предаване с популярен водещ. Да, имахме време да поразгледаме. Източна Европа е любимото ми място в целия свят.

  • Спомняш ли си нещо от шоуто и публиката?

    Ти сети ли се за кое шоу говоря? Не си спомням името му, но водещият е доста известен в България и има група в студиото, свирят музика...

  • Били сте в "Шоуто на Слави", но аз те питам за концерта ви тук в София през 2004 г.

    А, ясно. Ами... не си спомням... много повече, освен това, че публиката беше страхотна. Оставам с впечатлението, че може би не са много групите, които посещават София, затова когато някоя голяма група има концерт, феновете изразяват признателността си към музикантите и музиката, а това на нас ни носи голямо удовлетворение.

  • Имате ли някакви конкретни планове за престоя си в София сега? Тъй като пристигате един ден по-рано, ще имате време за нещо повече от саундчек и излизане на сцената.

    Ами ние всъщност почти никога не правим саундчек. Но сигурно ти можеш да ми препоръчаш къде да отида в София. Понякога, в някои градове, промоутърите или клубовете организират партита вечерта преди концерта, например в "Hard Rock Cafe" или някой друг рок клуб. В София имате ли "Hard Rock Cafe"?

  • Все още не, но имаме няколко клуба, в които се пуска рок и метъл музика или свирят групи на живо. Със сигурност промоутърите ще ви насочат.

    Да, разбира се.

  • И така, да поговорим за песните, които ще свирите в София. Забелязахме, че в скорошните ви сетлистове присъстват парчета от почти всички албуми на Judas Priest, но няма нито едно от албумите с Tim Owens. Групата ли е решила да е така, или Rob има нещо против, или причината е съвсем друга?

    Няма конкретна причина. Rob никога не е казвал, че няма да пее песни на Tim, нито пък групата е взела такова решение. Но тъй като имаме само два часа, а някои песни трябва да изсвирим със сигурност заради феновете - като например "Green Manalishi", "Victim of Changes" и "Metal Gods" (а и ние искаме задължително да ги свирим) - знаем, че тези парчета са сигурни и след това ни остава ограничено време, така че за мене е логично да изпълним песни, които Rob е написал и изпял. Някак си се подразбира, не е като да сме седнали и да сме зачеркнали някои песни и да сме казали, че никога няма да ги изпълняваме.

  • Значи има няколко песни, които са неоспоримо любими на публиката и ти ги спомена. А кои са твоите фаворити?

    Моите фаворити... Ами всъщност много се кефя на "Metal Gods", това парче има страхотен ритъм ("groove"), както би отбелязал един барабанист. Хората също му се кефят - това е една от онези песни, които всички обичат. Любима ми е и "Painkiller" - забавно ми е да я свиря, а също изглежда любима и на публиката. И "Beyond the Realms of Death" ми харесва много.

  • На 8 юли ще делите една сцена с Whitesnake, Saxon, Slade и Mike and the Mechanics. Познаваш ли се с някои от тези групи и имаш ли впечатления от тях като музиканти и като хора?

    Разбира се, аз съм огромен фен на Whitesnake още от 70-те и 80-те години, когато издадоха неща като "Slide It In" и "Love Ain’t No Stranger". David Coverdale си е една легенда, харесвам и албумите на Deep Purple, в които той пее, пък и тези с Ian Gillan - фен съм на Purple като цяло. Да, познаваме се с момчетата от Whitesnake - с Doug Aldrich и с новия им барабанист Brian Tichy, който също ми е приятел и страхотен музикант. С него прекарвам доста време сега, докато сме заедно на турне - приказваме си, забавляваме се. Но с никой от Mike and the Mechanics не се познавам.

  • А слушал ли си новия албум на Whitesnake, "Forevermore"?

    Не съм слушал целия албум, чул съм няколко песни, но не съм си взел диска.

  • Планирате ли някакви специални изненади за шоуто в София? Все пак това турне се рекламира като последното за Judas Priest, така че сигурно има нещо, което го отличава от другите ви турнета.

    Единственото специално нещо е, че пътуваме и свирим, което не сме правили от почти две години. Имахме 18-месечна почивка, по време на която не сме имали нито един концерт, така че за мен си е доста специално. Щастлив съм, че мога да излизам на сцената всяка вечер, че мога да посещавам всички тези прекрасни градове и да свиря пред тълпи, пред които не съм си и представял, че ще се изправя. Подготвили сме убийствен сетлист, продукцията ни е страхотна - с пироефекти, лазери и яко светлинно шоу - така че, според мен, това само по себе си е много специално.

  • За съжаление, обаче, на сцената няма да видим KK Downing, който напусна групата преди няколко месеца. Със сигурност всички други журналисти ти задават този въпрос, но... защо се случи така? Каква беше причината? Просто преумора или още нещо?

    Честно казано, това е въпрос, на който той трябва да отговори - аз не мога да ви кажа каква е била истинската причина.

  • И все пак, от гледна точка на групата - как се почувствахте от тази новина?

    Ами, подозирам, че го е направил, защото е бил преуморен. Години наред сме в една група и пътуваме заедно и бях останал с впечатлението, че напоследък започват да му идват в повече хората като цяло. Разбираш ли какво искам да кажа? Мисля, че много му харесваше да е на сцената по 2 часа всяка вечер, но след това имаше още 22 часа, през които трябваше да се занимава с хора, хотели, пътувания... Май просто му писна. Но това е моето виждане - не знам нищо със сигурност.

  • Чухме, че KK Downing щял да открие свое собствено голф игрище и нямало повече да се занимава с музика. Знаеш ли дали това е вярно?

    Не, не знам.

  • Новото попълнение на мястото на напусналия ви китарист е Richie Faulkner. Как решихте да вземете толкова млад музикант и с какво той ви впечатли и ви убеди, че е точният човек за групата?

    Никога не знаеш дали някой е точният човек, докато не се запознаеш с него и не прекараш известно време в компанията му. Има много хора по света, които могат да свирят на китара, на барабани или на бас, пълно е със страхотни музиканти. Когато се срещнахме с Richie, той не беше свирил в голяма и известна група и, така да се каже, не носеше твърде много багаж със себе си - нямаше какво да се притеснява за неща като звукозаписни договори например. Той е чудесен китарист и супер готин пич. Забелязал съм, че е много важно, когато си на турне с някого - на практика живееш с него, пътувате заедно, храните се заедно, в автобуса сте заедно, в самолета сте заедно - това, което искам да кажа е, че е важно да се разбираш с тези хора, с които прекарваш толкова време. Трябва да има дружба между нас, а с Richie това се получи от първия миг. Беше доста просто, може би не е някаква сензационна история, хората искат винаги да бъде сложно - но ние имахме късмет, всъщност, защото нямаше нужда месеци наред да правим прослушвания със стотици китаристи.

  • Въобще имаше ли обявено прослушване?

    Не, не. Срещнахме се с Richie по препоръка на един приятел. Ситуацията беше като преди много години, когато аз се присъединих към групата. Бях препоръчан от общ приятел, който познаваше мен и Rob Halford. Същото се случи и с Richie - един приятел на групата каза "Я вижте това момче" - и нещата се получиха.

  • Сега Richie постоянен член на групата ли е?

    Да.

  • Нека да изясним още един малко спорен въпрос, където има двусмислици. "Epitaph World Tour" е последното ви турне изобщо, последното световно турне или последното голямо световно турне?

    Хубав въпрос. Трудно е да се каже - мога само да повторя това, което съм чул от Glenn Tipton - че това е последното световно турне. В смисъл, за последен път се случва да пътуваме по целия свят в продължение на 18 месеца. Но дори това е трудно да се определи, защото когато тръгнем на световно турне, то винаги е на части. Например, сега сме в Европа. Като свършим с Европа, където ще сме прекарали около 2 месеца и половина, ще имаме почивка от един месец и след това ще тръгнем за Южна Америка. След това се прибираме, почиваме си една-две седмици и заминаваме за Северна Америка. Така че винаги има почивки и паузи между отделните части на турнето и е трудно да се отсече: "Не, никога повече няма да посетим Европа!" Защо не? Защо да не дойдем пак в Европа за 6 седмици - казвам това като пример, не обещавам нищо. Може да дойдем следващото лято, или по-другото лято, не знам… Трудно е да определиш, че от един момент нататък никога повече няма да свириш на живо.

  • Какво следва след това турне? Може би кратка почивка, а след това нов албум?

    Да, имаме няколко песни и, разбира се, имаме планове да издадем... (прозява се) Извинявай, все още съм в леглото, ако щеш вярвай!

  • Вярвам ти!

    Та имаме планове да издадем албум другата година, през 2012-а. Надяваме се след като го пуснем в продажба, да направим и няколко подбрани концерта или да обиколим няколко региона.

  • И накрая, какво би казал на феновете си в България, които са в очакване на посещението ви идния петък?

    Бих казал, че нямам търпение да дойда в България. Винаги съм си прекарвал добре там, страната е много красива, а последния път като идвахме не си спомням дали беше лято.. Ти сигурно знаеш, защото си спомняш и годината. Не беше ли през ноември? Е, няма значение, сега е лято, няма да вали, времето ще е прекрасно и топло...

  • Да се надяваме. Малко е непредсказуемо напоследък.

    Е, поне не е ноември и няма да е студено! Очаквам с нетърпение да пристигнем и особено се радвам на допълнителната вечер, която имаме преди шоуто. Ще е приятно да излезем, да посетим някой клуб, може би да посвирим с някоя местна група... нещо такова.

  • Благодаря ти за отделеното време, приятен следобед в Белград и да разбиете града тази вечер!

    Ще бъде яко! До скоро виждане на концерта в София!