В "Nuclear Blast" не им пукаше особено за албумите ни


Интервю на Андон “Whiplash” Донев с Ralf Scheepers от Primal Fear
Най-после българските фенове на Primal Fear успяха да видят бандата на родна земя по време на тазгодишния "Kavarna Rock Fest". Групата си върви по избраните пауър метъл друмове вече 13 лета без сериозни стилови залитания или кадрови сътресения, следвайки плътно цикъла албум-турне-албум-турне и единственото, което варира, е качеството на материала. Като цяло човек би останал с впечатлението, че около Primal Fear не се случва нищо кой знае колко интересно. Малко преди бандата да излезе пред българска публика, успяхме да се срещнем и да си поговорим с вокалиста Ralf Scheepers, за да разберем дали наистина пътят на групата е толкова спокоен. В краткия ни разговор умишлено се опитахме да избегнем втръсналите до болка въпроси, касаещи прослушването в Judas Priest и напускането на Gamma Ray. Всъщност и самият Ralf създаваше у нас усещането, че вече иска да остави тези неща в миналото и да гледа напред. А какви теми засегнахме, можете да видите и сами:
  • Metal Katehizis: Здравей, Ralf! Първо бих искал да ти благодаря за чудесната музика, която си създал и с Gamma Ray, и с Primal Fear - голям фен съм и на двете банди.

    Ralf Scheepers: Благодаря ти! За мен беше удоволствие, ха-ха.

  • Нека да започнем с два въпроса за последния ви албум "16.6 (Before the Devil Knows You're Dead)", който излезе миналата година. В интервюта около излизането на диска споделихте, че за да разгадае заглавието, човек трябва да прочете внимателно текстовете. Ами аз четох, слушах, но така и не разбрах: какво всъщност означава 16.6?

    Много е просто. Това е гатанка, но ключът за нея не е някой пасаж от Библията. Не означава и някакъв вид поклонничество пред Дявола. Отговорът се крие в азбуката и единственото, което трябва да направиш, е да отнесеш числата към съответните им букви. Това са P и F - Primal Fear. Оттам и основния стих на песента "Six Times Dead (16.6)": "Primal Fear all over the world".

  • Оооо, ясно - разбирам. Направи ми впечатление, че обложката на албума е малко по-различна от предходните ви. Досега винаги имахте стилизирано изображение на орел, а сега на новата корица се мъдри нещо, което прилича на Батман. Защо избрахте такъв визуален подход?

    Не можеш винаги да предлагаш едно и също. Да, орелът всеки път е на нашите обложки, но не искахме да се повтаряме и решихме да променим нещичко и в тази насока. Имахме разнообразни предложения от художници на корици и просто се спряхме на тази картина, защото най-много ни допадна.

  • Вашите последни издания са лайв албум и DVD. Защо решихте да запишете аудио дисковете в Щатите? Не са ли повечето ви фенове тук, в Европа?

    DVD-то е записвано в Швейцария, а само аудио дисковете са от концерт в Щатите. Но за DVD-то ползвахме песни от всякъде, не само от Швейцария, а от цялото световно турне. Затова и DVD-то се казва "All Over the World". А що се отнася до Щатите, имахме добро предчувствие за тамошните концерти, а и разполагахме с много добър екип. Така че се възползвахме от отдалата се възможност и записахме CD-тата. Освен това покрай работата със снимачния екип насъбрахме доста бонус материали, които също намериха място в DVD-то.

  • Понеже тези издания са все още пресни, би ли казал какво има в бонус секцията на DVD-то за всички онези фенове, които все още не са имали възможност да го гледат?

    Събрахме доста интересни задкулисни кадри, които, смятам, ще са любопитни за почитателите ни.

  • Преди два дни тук, на сцената на "Kavarna Rock Fest", свириха Epica. В миналото вие сте записвали дует със Simone Simons за песента "Every Time It Rains". Как се работи с нея и как се случи цялата колаборация?

    Тя е истинска професионалистка. По времето, когато записвахме песента, ние търсихме някакво освежаване на звука на Primal Fear и макар че имаше доста банди, които канеха различни гост-вокалисти, на нас не ни пукаше за това. Просто искахме, когато слушаме тази песен, тя да предлага точно онова усещане, което носи едно истинско дуетно изпълнение. Тогава аз доста често слушах Epica и страшно много харесвах гласа на Simone. Свързахме се с нея, предложихме й да направим парче заедно и тя прие. Беше много експедитивна в студиото и свърши чудесна работа.

  • Не сте ли мислили преди за подобна успешна формула? Или пък да сте се изкушавали да я повторите след това?

    Все пак Primal Fear не е проект. Има проекти като Ayreon, като Avantasia на Tobias Sammet, чиято основна идея е да се канят гост-музиканти, докато Primal Fear е пълнокръвна банда. При нас има гост-участия от време на време, но по концерти: когато бяхме в Щатите с нас беше Pamela Moore, която изпълнява ролята на Sister Mary в "Operation: Mindcrime" на Queensryche; свирили сме заедно и с "Metal" Mike Chlasciak от групата на Halford. Но това, както казах, се случва само по концерти. Когато записваме албум, сме си ние петимата - ние композираме и записваме материала.

  • До 2006 г. вие бяхте към "Nuclear Blast Records", а сега сте към "Frontiers Records". Какво ви накара да вземете това решение?

    След като бяхме осъществили пробива на Primal Fear и бяхме работили заедно 10 години, усетихме, че е време пътищата ни да се разделят. Сякаш лейбълът не ни подкрепяше толкова, а имаше моменти, в които се нуждаехме от такава подкрепа. На човекът, отговорен за Primal Fear, не му пукаше за албумите и гледаше на нас като на поредната работа, която върши през пръсти. А ние искахме с нас да работят хора, които влагат страст в това, което вършат. Затова и избрахме "Frontiers".

  • Кой е най-добре продаваният ви албум?

    Мисля, че е "Nuclear Fire", следван от "16.6".

  • А най-слабо продаваният?

    Не знам. Аз съм позитивен човек, така че винаги търся положителните резултати, а не отрицателните.

  • Да, разбрах те. Какво можем да очакваме от Primal Fear в близко бъдеще?

    Още един албум, още едно турне и после пак отначало... Мисля, че следващият ни диск отново ще е доста твърд. Ние се развиваме с всеки следващ диск.

  • А ще ни дадеш ли някой коз накъде ще е развитието този път?

    Pure Heavy Metal!

  • Предполагам си гледал филма "Rock star"… (филмът разказва историята на вокалист на кавър-група, който става вокалист на идолите си след като певецът им ги напуска. Историята е вдъхновена от историята на Tim "Ripper" Owens, бел. авт.)

    Да, гледал съм го, но не го харесвам. Просто не смятам, че е добър филм. И да, знам, че има тип на име Ralf, който участва в прослушването за своите кумири, но не получава работата. Мисля, че е глупаво и хората от Холивуд, които са правили филма, нямат понятие за това, което реално се е случило. Също така не съм убеден, че това е инспирирано от историята с Judas Priest. Не знам и дали самата банда харесва този филм.

  • И това не те обижда?

    Честно казано: не ми пука.

  • Да се върнем на по-приятни теми. Как поддържаш гласа си в такава чудесна форма?

    Това е добър въпрос. Сега навсякъде, където отидем, има климатици, което направо ме убива. Често кашлям заради тях и това ми вреди, а и преди шест седмици бях настинал... Но се опитвам да поддържам гласа си във форма, като се отнасям внимателно към него - спя много, пия много водя и се старая да не го претоварвам, когато сме на турне, което си е трудничко, защото вокалните ми партии са специфични. Всъщност понякога се качваш на сцената и всичко сработва, друг път пък нещата не се получават по най-добрия начин. Номерът е да си достатъчно добре загрял преди това.

  • Явно при теб тези методи дават плодове, защото си говорих с хора, които са ви гледали на "Masters of Rock" в Чехия преди седмица и те споделиха, че сте звучали фантастично.

    Да - това беше страхотен концерт, но два часа след края му аз направо не можех да говоря. И това беше отново заради климатиците. Бях толкова пресипнал, че не знаех дали ще си върна гласа отново. Но винаги правя всичко по силите си и сега нещата са наред. Ще видите и чуете тази вечер.

  • Имате доста фенове у нас. Какви са очакванията ви за тукашната публика и тазвечерното ви участие?

    Високи, много високи. Все пак сме тук за първи път и очакваме с нетърпение да разтърсим тълпата!