В САЩ на обложката на DVD-то ни ще пише "F****** with F***"





Интервю на Адриан "Maldoror" Лазаровски и Андон "Whiplash" Донев с Dirk Sauer от Edguy

   Само няколко месеца след излизането на студийния им албум "Tinnitus Sanctus" веселяците от Edguy ни зарадваха с концертен диск и DVD, провокативно озаглавени "Fucking with F*** - live". Това събитие, както и фактът, че на 2 юли тази година ще свирят заедно със сънародниците си Blind Guardian и Scorpions на "Калиакра Рок Фест", се оказаха повече от достатъчен повод да се свържем с ритъм-китариста на шайката Dirk Sauer - един изключително забавен, остроумен и приятен събеседник. Впрочем, убедете се сами!

   Metal Katehizis: Здрасти, Dirk, как си?
   Dirk Sauer: Добре. Малко съм уморен, че цял ден давам интервю след интервю, но това ми е работата, така че не се оплаквам.

   След нашия разговор ще се прибираш, нали?
   Да, така смятам.

   Е, тогава няма да те тормозя много. Първо искам да те поздравя за страхотното DVD и лайв албума ви!
   О, благодаря ти много!

   Другите банди издават DVD-та на всеки две-три години, но като гледам, явно вие имате доста по-голямо търпение от тях…
   Ха-ха, да, май така излиза. Всъщност не го планирахме да стане така. Според плановете трябваше да пуснем DVD още преди няколко години. Още през 2006-а, ако трябва да съм точен. Обаче нали знаеш какво се случва с плановете - все ще изскочи нещо непредвидено и ще те прецака. Така стана и с нас - поради едни досадни технически проблеми не можахме да използваме записания материал и малкото кадри, които ставаха за нещо, отидоха в DVD-то "Superheroes". Както знаеш обаче, то е кратичко - под 80 минути… Наложи се да чакаме следващото турне, за да направим нови записи и…

   Може би избързвам малко, но затова ли последният ви студиен албум излезе преди "Fucking With F*** - Live"?
   Чакай, че се обърках кое след кое беше. А, да, сетих се. Значи, въпросът беше доста сериозен - дали да изпраскаме "Tinnitus Sanctus" първо, или DVD-то. В крайна сметка решихме да пуснем първо диска, понеже много ни се искаше отново да хукнем по турнета. В момента лайв-албумът е на 35-о място в немските класации, което си е доста добро постижение.

   Ами честито. Не се ли притесняваш, че документираният в DVD-то материал е малко остарял?
   Остарял? Не, не мисля. Какво сме издали междувременно, освен един-единствен албум? Разбирам да се бяхме забавили десетина години - тогава щеше да имаш всички основания да ми зададеш този въпрос, а аз да се червя и мънкам насреща ти. Обаче сега с гордост ти заявявам - не, материалът не е остарял, много си е готин даже, така че всички фенове на Edguy ще му се изкефят максимално!

   Окей, разбрах те. Какво беше усещането да свирите пред екзалтирана публика като бразилската? Та те ви боготворят като истински рок-звезди!
   А не сме ли? Не, бъзикам се - изобщо не се чувстваме рок-звезди. Усещането беше страхотно - тия хора са най-лудите фенове! Всички крещят, подскачат и размахват ръце… Невероятно е да видиш подобен радушен прием. Чакат те на летището, в хотела и в един момент си казваш, че наистина твоята музика означава много за тях. Те са там само заради теб и ти автоматично се мобилизираш, за да дадеш най-доброто от себе си. Искаш да си изкарат страхотно, понеже ако те си изкарат страхотно, и ти ще си изкараш страхотно. А това е най-невероятното нещо на света.

   Чувствахте ли се притеснени заради камерите и отговорността, че записвате DVD?
   Да, ако трябва да съм честен, наистина бяхме по-напрегнати от обикновено. Но, слава богу, всичко мина добре, с едно изключение - по едно време се наложи да започнем всичко отначало, ха-ха!

   Моля? Я разкажи по-подробно.
   Нали ти споменах, че предишния път, когато бяхме в Южна Америка, някой ни прецака записите. Поради тази причина сменихме компанията, понеже искахме на 3 ноември 2006-а всичко да мине по мед и масло. Да, ама не! Явно над Бразилия тегне някакво проклятие, ха-ха! Започваме си ние, тълпата полудява, всички крещят, и след втората песен при нас идва притеснен единият от техниците и ни съобщава, че имат проблем с камерите! Зяпнахме насреща му и само изръмжахме: "Мамка му! Пак ли?" Той обаче ни успокои, че хванали проблема навреме, все пак сме били изсвирили само две песни, така че всичко щяло да се оправи. Ами ако проблемът бил засечен на половината шоу или в края му? Замислихме се и видяхме, че човекът е прав. Tobi се изправи пред тълпата и каза: "Вижте сега, имахме технически проблем, така че целият концерт ще започне отначало. Сега ще се скрием зад сцената, ще пуснем интрото и ще изскочим пред вас, а вие бъдете така любезни да се правите, че не сте ни виждали. Искам от вас да крещите и да беснеете като обезумели, сякаш ни виждате за първи път, за да стане хубаво DVD-то и после всички да сме доволни и щастливи." Така и стана. Не ни беше особено приятно да отпочнем всичко отначало, ала поне този път нещата се получиха.



   Сигурен съм, че феновете са останали предоволни, понеже в крайна сметка са получили две песни отгоре.
   Да, две песни отгоре… Пък голяма работа, че вече сме ги свирили… Но да, ти си прав - такива неща не се случват често, така че със сигурност са запомнили шоуто, ако не с друго, ха-ха-ха!

   Ти например от какво се притесняваше най-много преди концерта?
   Уф, когато записваш DVD, има толкова много неща, които може да се прецакат. Може някой усилвател да гръмне, да скъсаш струна, някой бесен подпийнал фен да връхлети на сцената и да тръгне да те целува и прегръща… или да те наръга, ха-ха… Каквото и да си говорим обаче, бесните фенове рядко причиняват проблеми на музикантите. Най-често се прецаква техническата страна на нещата и именно от подобна случка се боях… И тя взе, че се случи, мамка й!

   Да, пък и записът на DVD по никакъв начин не зависи от теб…
   Именно. Наемаш някоя си там компания, без да познаваш хората, те ти казват: "Спокойно, всичко ще бъде на шест" и след това тичат при теб с посърнали физиономии и мънкат: "Съжаляваме, ама изникна проблем с камерите". Важното е, че проблемите вече са зад гърба ни и хората най-накрая могат да се наслаждават на чисто новичкото ни DVD! Пък след няколко години възнамеряваме да издадем следващото, така че с удоволствие ще ти разкажа евентуалните ни приключения - дано не са негативни - покрай записите му!

   Траклистът е като "бест-оф" компилация. Имахте ли спорове кои парчета да изпълните?
   Да, защото всеки се натиска да свирим неговите песни, но накрая стигнахме до компромис, ха-ха! Все пак гласът на разума надделява дори и при нас в Edguy. А е много важно и хората кои песни искат да чуят, а не че аз съм писал тая, а Felix - оная.

   Ние от "Metal Katehizis" например много искахме да чуем "Nailed To The Wheel", но хайде сега да не издребнявам…
   Абе мисля, че я свирихме скоро, преди няколко години, но сега преценихме, че е по-добре да изсвирим нещо друго на нейно място. Пък и колкото повече албуми правим, толкова по-трудно е да изберем кои парчета да изпълняваме.

   Обикновено повечето китаристи се затрудняват от бързите песни (каквато е "Nailed To The Wheel"), но ми е любопитно какъв е случаят с теб. Не че намеквам нещо…
   Хъм, коварен въпрос ми задаваш. Да, по принцип по-бързите парчета са по-трудни за свирене, но при бързата песен имаме поток на повече информация за по-малко време. Поради тази причина можеш да си позволиш да сбъркаш тук-там и шансът някой да те усети е минимален. Виж, при по-бавните, разляти композиции (особено пък онези, които са заредени с емоция) всяка грешка отеква като удар на камбана. Така че лично за мен по-бавните песни са по-трудни.



   Да се насочим към клавирните партии. Прибегнахте ли до услугите на клавирист, или използвахте семпли?
   Ще бъда докрай честен с теб и ще заявя: използвахме семпли. Умували сме по въпроса, но явно засега това е най-доброто решение за Edguy.

   Tobi звучи в страхотна форма. Говорил съм с него за това, но я да те питам и теб - да си забелязвал да прави нещо специално, за да поддържа гласа си?
   Не, нищо специално. Гледа да спи повече и да не говори много. Мисля, че сънят е най-важен за гласа ти - именно тогава се възстановява от натрупаното напрежение.

   А остана ли интересен материал, който по една или друга причина не влезе в DVD-то?
   Е, разконспирира ни! Всъщност запазихме някои любопитни кадри, понеже някой ден възнамеряваме да издадем помпозната и бомбастична DVD-серия в няколко тома "Историята на Edguy". Проблемът с това амбициозно начинание е, че непрекъснато изниква нов архивен материал, който трябва да се гледа и да се преценява дали става за нещо, или не… Понатрупали сме туй-онуй, но ти предлагам да говорим за него, като му дойде времето!

   Къде виждаш разликата между "Fucking With F*** - Live" и "Burning Down The Opera"?
   Ами, доколкото си спомням, едното е с картинки и е DVD, а другото е без, ха-ха!

   Ха-ха, много смешно. Имах предвид да ги сравниш като концертни албуми.
   Сега групата е много по-добра, звукът е по-добър и всичко е на шест. Дори в чисто техническо отношение, въпреки че са минали само шест години между излизането на едното и другото, апаратурата отбеляза значителен прогрес и сега е много по-лесно да направиш хубав и качествен концертен албум.

   Защо решихте да изпишете заглавието на DVD-то по този начин?
   Защото сметнахме, че така ще е много смешно, ха-ха! Особено в Америка, където на обложката ще се вижда само "F***** with F***"! Така че с интерес очакваме отзивите оттам! То напоследък и в Германия те принуждават да слагаш какви ли не стикери по обложките, а най-голямата щуротия е, че те задължават да печаташ разни глупави предупреждения по самите корици на албумите, така че да не можеш да отлепиш шибания стикер, когато се прибереш у вас! Всички са загрижени ужасно много за децата си и тра-ла-ла, но същевременно всяко хлапе може да влезе в Интернет и да гледа каквито си иска мръсотии! Да, там те питат на колко си години, но ако ти си на 14 и те попитат дали си пълнолетен, за да гледаш порно, как ще отговориш? Естествено, че ще кликнеш "Да", за да задоволиш любопитството си. Това не мога да го разбера - родителите прехвърлят отговорността върху институциите, понеже не могат да се справят сами с възпитанието на отрочетата си. Ами защо изобщо сте ги правили тези отрочета, като не можете да ги възпитате, питам аз?

   Абсолютно съм съгласен с теб, но да се върнем към музиката. Какви са отзивите за "Tinnitus Sanctus"?
   Много добри. Ревютата са положителни, а продажбите надминават тези на "Rocket Ride".

   Как възприемаш обвиненията, че е прекалено комерсиален?
   Всеки има право на мнение. Вярно е, че променихме стила си, но ако не го бяхме направили, хората щяха да мърморят, че непрекъснато свирим едно и също и да ни сравняват хайде да не казвам с кого. Заядливците винаги ще намерят за какво да се заядат. За мен последният ни диск е доста мелодичен, но не и комерсиален. Нищо в него не е правено с цел да се хареса на всяка цена на всички слушатели.

   Любопитен съм дали тази стилова насока ще бъде продължена в следващите ви албуми?
   За съжаление не мога да ти отговоря, защото още не сме се събрали да говорим за следващия си диск. Когато обсъдим натрупания материал, тогава ще разбера как ще звучим занапред.

   Появи се информация, че Tobi работи над новата Avantasia. Я раздуй нещо повече по въпроса!
   Знам само, че наистина се е захванал яко да бачка, но не ме питай кога ще е готов и кога ще излезе. Последния път ми каза, че ще работи толкова дълго, колкото се налага, защото не иска да прави никакви компромиси с качеството. Така че явно и той знае не повече от мен.

   А с кои певци ще я запише?
   Мисля, че с повечето от участниците в "The Scarecrow". Много е доволен от тях, но със сигурност ще има и изненади!

   Винаги съм се чудил какво правите останалите от Edguy, докато Tobi се занимава с Avantasia?
   Не мога да ти кажа за другите, но лично аз например завърших образованието си, което бях протаквал ужасно дълго, по време на записите за "The Scarecrow"…

   О, и какво точно завърши?
   Бизнес-администрация и мениджмънт.

   Супер. Значи някой ден ще можеш да поемеш мениджмънта на Edguy.
   Да ти кажа честно, не знам дали го искам, ха-ха-ха! По принцип в бандата гледаме всичко да си вършим сами, но от друга страна си има специалисти и хора за всяко нещо, така че поне засега сме доволни от досегашния ни мениджмънт.

   А имаш ли намерение да работиш по специалността си след време?.
   Засега възнамерявам само да се наслаждавам на дипломата си, която съм курдисал на полицата. Ако някой ден ми потрябва, супер, а ако не - най-малкото ще се чувствам горд, че я имам, ха-ха!

   Всички в Edguy сте големи приятели. Можеш ли да опишеш всеки от членовете на бандата с по две-три думи?
   Tobi е перфектният фронтмен и има невероятно чувство за хумор, а Jens е съвършено различен - тих и скромен, никога не се оплаква. Кой остана? А, да - басистът и барабанистът, или както аз им викам - "навлеците, дето се мотаят с музикантите". Какво да кажа за тях - и двамата са малко шантави и си падат много по купоните…

   Ами ти?
   О, аз съм най-големият пич на света, ха-ха! Мисля, че и аз съм доста забавен…

   Определено!
   Мерси! Но в същото време, когато се наложи, съм много сериозен и задълбочен!



   Какви спомени имаш от предишното гостуване на Edguy в България?
   О, как бих могъл да го забравя! Фестивалът на "Nuclear Blast" в "Ледения дворец на спорта"…

   Всъщност се казва "Зимният дворец".
   Добре де, "Зимният дворец"… По едно време имах проблем с усилвателя, но публиката беше много яка и ми хареса.

   Какво да очакваме от вас през лятото?
   Голям купон. Класическо Edguy шоу. Още не сме решили какъв ще е сетлистът ни, но предполагам, че ще бъде нещо като "best-of".

   Има ли шанс да изпълните нещо съвместно с Hansi от Blind Guardian? Все пак той пее в "Out Of Control", която продължавате да изпълнявате на живо…
   Мисля, че ще трябва да го обсъдим с него. Проблемът е, че Guardian ще забият след нас, така че не знам дали Hansi ще иска да се покаже толкова рано пред публиката… Ако свирихме в различни дни, нямаше да има никакъв проблем, но при това положение… Въпреки всичко ще поговорим с него и ще видим какво може да измислим.

   Интересно ми е какво си чувал за Каварна?
   Всъщност… нищо.

   Някой от колегите ти не ти ли е споделял нещичко?
   Не, нищо.

   Е, тъкмо ще ти е интересно. Каварна е прекрасно градче, кацнало на морския бряг, а кметът му организира множество концерти и други културни мероприятия, благодарение на което ще можем да видим и вас това лято!
   Щом има море и български момичета, ще си изкараме супер!

   Като стана въпрос за България, бързам да ти кажа, че вашите приятели от Sabaton наскоро бяха тук и направиха размазващо шоу!
   О, Sabaton! Много ги обичаме тези момчета!

   Би ли разказал нещо повече за случая, когато заедно със Sabaton пеете "Primo Victoria", но с хумористичен текст?
   Да ти кажа честно, не си спомням… Май доста се бяхме напили тогава… Групата обаче е невероятна. Изключителни музиканти са и съм сигурен, че ги чака бляскаво бъдеще. Те са бъдещите хедлайнери!

   Като се заговорихме за твоите колеги, я да те питам как се стигна до участието на Mille Petrozza от Kreator в "Mysteria" от специалното издание на "The Hellfire Club"?
   Бяхме свирили заедно с Kreator и бързо се сприятелихме. И когато записахме "Mysteria", си казахме, че това агресивно парче би се вързало идеално с вокалите на Mille. Много хора се опитаха да ни разубедят - твърдяха, че нищо няма да излезе, защото феновете на Kreator мразят Edguy, а феновете на Edguy ненавиждат Kreator. На нас обаче не ни пука от подобни глупости и записахме парчето, за което получаваме само хубави отзиви. Според мен важна е музиката и тя не бива да се дели и да разпалва омраза. Самите банди не се мразят - техните фенове се държат като глупаци. Доказателство за това е и моментът, в който попитахме Mille дали иска да запише песен за нас. Той веднага ни каза: "Няма проблеми. Кога ще го направим?"

   Благодаря ти много за приятния разговор. За финал ще те помоля да се обърнеш директно към българските си фенове и да им кажеш онова, което винаги си искал да им кажеш, но по една или друга причина досега не си успявал да го направиш!
   Ха-ха-ха! Благодаря на всички за подкрепата и се надявам да се видим на фестивала в Каварна през лятото! Гарантирам ви, че ще си изкараме супер заедно, а и това ще е първият път, когато свирим у вас на открито, край морето, в компанията на знойните български красавици!