Веднъж се натрових с български алкохол...



Интервю на Envy с Havard "Mortiis" Ellefsen
Снимки: Robyn Von Swank
На 2 март 2011 г. най-сетне ще имаме удоволствието да се насладим на злокобния аудио-визуален спектакъл на Mortiis на живо в София. Без да губим време, успяхме да се свържем с главното действащо лице (с главно "Л"), основател, вокалист, програминг-факир и кръстник на експерименталния норвежки проект и да го засипем с въпроси относно участието му на предстоящото четвърто издание на традиционния "Gorgon Electro Mini Fest" (заедно с Combichrist в столичния клуб "RBF"). В течение на разговора ни, започналият кариерата си като басист в Emperor в началото на 90-те години г-н Havard "Mortiis" Ellefsen сподели и множество любопитни подробности около актуалния си албум "Perfectly Defect" (наскоро издаден в Интернет под формата на файлове за свободен даунлоуд), бъдещия му наследник "The Great Deceiver", удоволствието от работата с настоящите си колеги, студийните несгоди, предимствата на независимостта и неприятните спомени от съприкосновението с някои утвърдени звукозаписни компании... и с българския алкохол.
  • Metal Katehizis: Привет и сърдечни поздрави от България, Havard! Как си? Какво ново?

    Mortiis: Здрасти! Тъкмо се готвим за първата ни репетиция в пълен състав за турнето с Combichrist, което започва след седмица. В последно време бях изцяло отдаден на усъвършенстване на вокални техники, останалите момчета също бачкаха от сутрин до вечер, разучавайки партиите си, и все не ни оставаше време да се съберем и да посвирим всички заедно, но ето, че най-сетне успяхме да се организираме и няма да спрем, докато не се уверим, че сме напълно сработени и готови за изяви на живо. Като изключим това, продължаваме да сондираме почвата в търсене на подходяща звукозаписна компания, която да издаде "Perfectly Defect" на физически носител. Междувременно, тиражирахме ограничен брой дискове с албума специално за турнето, така че който желае, ще може да си го купи на концертите ни с Combichrist.

  • Как се стигна до това "обединение" между Combichrist и Mortiis? В крайна сметка, двете групи са доста различни... поне в чисто музикално отношение.

    Така е, но това няма кой знае какво значение. Важното е, че си приличаме изключително много като характери и отношение към работата ни и мисля, че публиката на концертите ни ще го усети. Познавам Andy и Joe от дълги години (Andy LaPlegua и Joe Letz - съотв. вокалист и барабанист в Combichrist - б.а.) и отдавна съм наясно, че бе просто въпрос на време да се съберем и да потеглим заедно на турне.

  • Предстоящият ви концерт в България щеше да е второто гостуване на Mortiis у нас - навремето, през 2004 г., трябваше да свирите в София заедно със Susperia, но шоуто пропадна, така че на 2 март предстои първото ти съприкосновение с местните фенове. Наясно ли си с каква дива публика ти предстои да се срещнеш? И изобщо, знаеш ли нещо за България?

    Опасявам се, че не знам почти нищо за страната ви. В началото на 90-те от време на време получавах български алкохол по пощата - пращаше ми го един тип, с когото си разменяхме записи и метъл списания. Веднъж се натрових с една от бутилките - беше някакъв твърд алкохол със сладникав вкус, но в момента не мога да си спомня името му... Иначе - да, сещам се за отменения ни концерт, но причината не беше в нас, а в някакви проблеми със залата, доколкото знам... Сега, обаче, всичко би трябвало да бъде наред и доста се вълнувам, че най-сетне ще свирим в България. Винаги е приятно да посещаваш нова и непознати места.

  • Какъв сетлист сте ни подготвили?

    Ще преобладава новият материал, но ще изсвирим и порядъчно количество песни от "The Grudge" (2004) и други от по-старите ни албуми. Въпросните парчета са с изцяло обновен аранжимент и звучат доста по-тежко и агресивно в сравнение с оригиналните си версии. Мисля, че няма да има недоволни от крайния резултат...

  • А в какъв състав ще видим Mortiis в София?

    Аз поемам вокалите, а китарите ще бъдат в ръцете на Levi Gawron (истинско име - Levi Gawrock Troite - б.а.) и брат му Ogee (Age Michael Troite - б.а.), които участваха и в записите за "Perfectly Defect". Единствено барабанистът ни Chris Kling е възпрепятстван да свири с нас на това турне, така че на негово място взехме Tim Van Horn от Aesthetic Perfection.

  • Какви са предимствата и недостатъците на работата с истинска група в сравнение с изявите като соло изпълнител, какъвто бе в началото на кариерата си?

    Докато действах самостоятелно, бях изцяло зависим от компютрите и синтезаторите, без които просто нямаше как да започна да композирам. Сега, когато Mortiis вече е пълнокръвна група, можем да свирим за кеф, когато си пожелаем, и да пишем нова музика по време на репетициите, а понякога - и докато пътуваме. Другият голям плюс е, че и четиримата обожаваме да експериментираме, а това открива пред нас нови творчески хоризонти, за които болшинството други "истински" групи не биха могли и да мечтаят...

  • Да поговорим и за актуалния ви албум "Perfectly Defect". Случи ли се нещо интересно по време на записите?

    Не се сещам... Да, и този път не мина без обичайните технически проблеми - няколко от файловете ни се затриха и едва успяхме да възстановим една от песните, но това е нещо, с което сме свикнали. Спомням си как веднъж ми хрумна да архивирам и копирам на външен диск един от хард драйвовете и добре, че го направих, тъй като машината гръмна още на следващия ден и можехме да изгубим целия албум! Оттогава се стараем да правим копия на записите в края на всеки работен ден.

  • Защо решихте да пуснете албума за свободен даунлоуд?

    Защото можехме да си го позволим. Правата върху музиката са си изцяло наши и решихме, че предоставянето на "Perfectly Defect" за свободен даунлоуд би било страхотен подарък за феновете ни и своеобразно отблагодаряване от наша страна за подкрепата, която продължават ни оказват, въпреки че не бяхме правили нищо от издаването на "Some Kind of Heroin" (2007) насам. Освен това, чрез този ход успяхме да съберем внушителна база данни с електронни координати на заинтересовани от музиката ни хора по целия свят, тъй като единственото, което искаме в замяна на линка за безплатното сваляне на новия ни албум, е и-мейл адрес, така че да можем да изпращаме на съответния човек новини за турнетата ни, предстоящите ни издания и т.н.

  • "Perfectly Defect" се появи официално на 10.10.2010 г. Кога да очакваме наследника му "The Great Deceiver" - може би на 11.11.2011 г.?

    Ха-ха-ха, идеята е добра, но вероятно няма да се наложи да чакаме чак до ноември. Реално погледнато, "The Great Deceiver" е почти готов. Записваме го от доста време, но непрекъснато ми хрумват нови идеи, с които да направя песните да звучат още по-добре, затова и се бавим с издаването му. В музикално отношение е значително по-тежък и динамичен от "Perfectly Defect", който се получи бавен, мрачен и експериментален... Бих казал, че "The Great Deceiver" ще бъде един действително твърд и агресивен индъстриъл метъл албум.

  • А кой е най-успешният албум на Mortiis от чисто търговска гледна точка и, съответно, кое от собствените ти издания ти е най-любимо?

    Любимият ми албум е "The Great Deceiver" - когато излезе, ще разберете какво имам предвид... Що се отнася до комерсиалния успех, най-добре продавани са "The Grudge" и "The Smell of Rain" (2001). Уви, тогавашните ни издатели, "Earache Records", непрекъснато се дънеха с разпространението на дисковете и има държави, до чиито пазари албумите ни така и не достигнаха... Можехме да продадем доста повече, ако не беше некадърността и безхаберието на хората от "Earache" и неспособността им да поддържат нормални работни отношения с дистрибуторите...

  • Ако се абстрахираме от подобни неприятни спънки, успя ли да осъществиш основните си цели и мечти през тези близо две десетилетия, откакто си на сцената?

    Старая се да не очаквам нищо. Отдавна съм разбрал, че повечето хора са готови да те предадат или да ти забият нож в гърба при първа възможност. Фактът, че Mortiis все още свирят и записват, а повечето ни критици - а те наистина бяха много през годините - един по един потънаха в небитието, е достатъчно голяма победа за мен. Точно в момента целта ми е да превърна Mortiis в една действително добра концертна група и се надявам да демонстрирам първите резултати в тази област още по време на турнето ни с Combichrist.

  • В това ще се уверим лично в началото на март. Успех с концертите и искрени благодарности за отделеното време и откровения разговор!

    "И аз ви благодаря! Ще се видим съвсем скоро в София, а дотогава, ако все още не сте го направили, можете да си дръпнете "Perfectly Defect" от www.mortiis.com. Мерси и до скоро!