Визуалната част от спектакъла е точно толкова важна, колкото и музикалната


Интервю на Нели "Florimel" Лозанова с Tarja Turunen
Откриваме чаровната и приказлива Tarja у дома във Финландия броени дни преди Коледа и въпреки досадните прекъсвания на телефонната връзка в началото на разговора, прекарваме 20 минути в приятни приказки с любимата на много български фенове певица. Тя не пропуска да ни увери, че засега не планира никакви паузи в кариерата си и, освен по следващия си солов албум, ще работи по страничните си проекти Harus и Outlanders и няма да спре да ни изненадва с творческите си експерименти. С малко повече от седмица, оставаща до петото й гостуване в България (на 26 януари 2012 г. в София по покана на "Loud Concerts"), нека се потопим във вселената на "Скандинавския славей" и да се надяваме, че ще запише поне една част от бъдещото си DVD в зала "Арена Армеец"...
  • Metal Katehizis: Здравей, Tarja! Къде си в този зимен ден?

    Tarja Turunen: Здравей! Намирам се в къщата ми във Финландия, но всъщност тук от известно време не живее никой, опитваме се да я продадем... Има само една кухненска маса, един диван, но въпреки това все още някак я чувствам като дом.

  • Вече няколко пъти си идвала в България и ми се иска да попитам, като погледнеш назад, дали би могла да кажеш, че си се влюбила от пръв поглед?

    О, да, определено беше любов от пръв поглед, защото като дойдох за първи път, видях една голяма зала, препълнена с хора, които викаха името ми и ми даваха толкова много любов - не очаквах да ми се случи нещо такова и затова със сигурност се влюбих от пръв поглед. За нещастие не успях да разгледам по-добре София, времето ни стигна само за кратка туристическа обиколка. Но, Боже мой, феновете ми бяха невероятни, бях стъписана и само си мислех: "Какво става тук?"! Затова и винаги с удоволствие се връщам във вашата страна и много се радвам, че следващото ми посещение наближава, в края на януари е.

  • Досега си имала концерти в три български града - София, Пловдив и Каварна - и на най-разнообразни събития - от самостоятелен концерт в зала, през участие на най-големия рок фестивал в България на стадион, до последното ти представяне сред руините на Античния театър в Пловдив. Феновете ти вече са те виждали в няколко различни амплоата - мислиш ли, че можеш да ги изненадаш с нещо ново на концерта си през януари?

    Труден въпрос! Много ще е трудно! Радвам се, че почитателите ми вече са ме виждали и като класически изпълнител, и като рок певица, а аз искам да продължа да правя точно това до края на живота си - да съчетавам двата стила музика. Не мога да кажа, че имам две отделни кариери. Имам една кариера, в която смесвам рок музиката и класическата музика и тъй като еднакво обичам и двете, за мен е удоволствие да правя това, което правя. Благодарна съм, че хората ме приемат като артист. А следващото ми шоу в София ще е част от турнето, по време на което планираме да запишем DVD. Не знам със сигурност кога и къде ще записваме, но тъй като София е част от турнето, подготвила съм много специален сетлист, който включва песни и от първия, и от втория ми самостоятелен албум, както и две нови песни, които ще влязат в бъдещия ми рок албум и никой още не ги е чувал, така че и феновете в София ще могат да ги чуят. Е, този път няма да има симфоничен оркестър, но ще бъда с моята група и хубаво ще ви разтърсим!

  • Ще има ли някакви промени в състава спрямо групата, която видяхме на сцената в Каварна през юли 2010-а?

    На барабаните ще е Mike Terrana, Max Lilja - на виолончелото, Kevin Chown ще свири на баса, Alex Scholpp, както винаги, на китара, и Christian Kretschmar - на клавир.

  • Имаш ли представа колко дълъг ще е концертът ти в София?

    О, не знам. Но ще бъде дълъг! Нормален мой концерт, поне час и нещо.

  • Би ли казала няколко думи за групите, които ще те придружават - италианците Sylpheed и Scala Mercalli? Как бяха избрани да откриват концертите от турнето ти?

    Всъщност има няколко подгряващи групи, които идват с мене на това последно турне. Много групи от различни държави се свързват с мениджърите ми, аз прослушвам музиката им и определено искам да им дам цялата си подкрепа, защото времената са трудни. В наши дни в музикалната индустрия се борим за оцеляване, а за младите групи е особено тежко - дори тези, които съществуват от няколко години, не могат да пробият. Затова искам да им окажа подкрепа и да се надявам, че моите фенове, които ще дойдат на концерта в София, ще оценят музиката на тези банди.

  • Предстоящото ти турне е последно, преди да си вземеш петгодишна почивка за записване на следващия ти албум. Дали имаш и някакви други планове за този период?

    В интерес на истината, това е грешна информация.

  • Така ли?

    Да, не знам откъде се появи. Феновете ми вече многократно ми пращат въпроси, защото са притеснени, и с право. Но това, че излизам в петгодишна почивка не е вярно. Никога не съм казвала такова нещо.

  • Добре, нека поправим тази заблуда веднъж и завинаги. Записваш следващия си албум, след което...

    ...не изчезвам за пет години. Това наистина е последно турне, но конкретно за албума "What Lies Beneath". След него започвам продукцията на нов албум през май и със сигурност това ще ми отнеме известно време, ще минат сигурно поне две години, преди да се върна в София, но не и пет. Надявам се да не е толкова дълго. През това време ще работя и по някои други проекти и, разбира се, ще изнасям класически концерти. Но не виждам почивка в близко бъдеще.

  • Спомена други проекти. През ноември представи във Финландия нова песен, озаглавена "Outlanders". Би ли разказала повече за проекта със същото име?

    Написах тази песен преди доста време заедно с близкия ми приятел Torsten Stenzel, който е немски продуцент и през по-голямата част от кариерата си работи в сферата на електронната музика. Заедно с него съм писала песни за първия си солов албум, "My Winter Storm", както и за втория. Та, имах идея за песен, в която да използвам гласа си като инструмент. Музиката е релаксираща, чилаут. За текста пък получих разрешение от Paulo Coelho да използвам откъси от негови книги, които винаги са ме вдъхновявали, и като музикант, и като човек. Възможността да участва и той в тази песен беше прекрасна. Тук във Финландия имахме "Дни на Паулу Коелю", а по повод премиерата на книгата му "Алеф" в Хелзинки, издателите му ме поканиха и аз представих това парче за първи път пред финландска публика. На този етап нямам много време да работя с колегите по проекта, но се надявам някой ден да чувате повече за него. Засега обаче няма планове за цял албум.

  • А какво ще кажеш за Harus - какво получаваш от този проект, което сегашната ти група не може да ти даде?

    Има много разлики - музиката е различна, хората са различни, атмосферата е друга. Всичките музиканти са финландци. Тук, в нашата страна, са добре познати на публиката. Правим заедно музика от 2006-а, но чак през 2009-а имахме възможността да издадем лайв албум и оттогава по света също започна да се чува за нас. Във Финландия обаче хората ни знаят и идват на концертите ни, като например на тези, които сега изнасяме по Коледа. В момента всъщност съм на коледно турне в родината си. При Harus нещата са други, има импровизация и едно особено чувство - не свирим песни, а импровизираме песни. Всеки концерт е различен, музикантите са свободни да правят каквото усещат. Въпреки че представяме популярни мелодии, повечето класически, ги правим в по-различни, по-величествени аранжименти и публиката може да ги чуе по нов начин. Така че Harus е един уникален ансамбъл - не група, а ансамбъл - с електрически китари, църковен орган и перкусии. Доставя ми удоволствие да пея с тези музиканти.

  • Доколкото разбрах, вече имаш материал за новия си албум. Предвиждаш ли отново да направиш дуети или да си сътрудничиш с други музиканти?

    Винаги имам планове, защото това ме движи напред. Във всяко сътрудничество има и предизвикателство, но искам да се уча от другите музиканти и артисти и от това, което правят те. Винаги има какво още да се научи. Затова работата ми с други музиканти е жизнено важна. Надявам се в следващия ми албум да има приятни изненади за вас, които, разбира се, вече съм планирала, но не мога да споделя повече подробности.

  • Разбирам. А ще запазиш ли формулата с кавъри на класически рок парчета като "Poison" на Alice Cooper и "Still of the Night" на Whitesnake?

    Ще видим, ще видим, може пък да имам кавър и на някакъв друг вид песен...

  • Бих искала да поговорим и за изключителното ти присъствие на сцената - винаги успяваш да изглеждаш зашеметяващо. Имаш ли личен стилист, гримьор, фризьор или правиш всичко сама?

    О-о-о, всичко, което виждате, в основата си е мое творение. Ясно е, че през годините съм се развивала. Още си спомням времената, когато за първи път стъпвах на сцената и какви дрехи носех... олеле-е-е, не искам да си мисля какъв беше стилът ми тогава! Но всички започваме отнякъде, нали? Учим се от грешките си и с течение на времето разбираме какво харесваме и какво не харесваме. Разбира се, край мен винаги е имало страхотни приятели, които са ми помагали. Sirja Tiilikainen, с която се познаваме отдавна, прави роклите ми и за класическите ми концерти, и за рок шоутата. Също нейно дело бяха онези дълги палта и дрехите, които носех, докато бях в Nightwish. Тя все още се грижи за гардероба ми. Отскоро имам и спонсор - немската модна компания Nordenfeldt. Те ще осигурят ексклузивни костюми за следващото ми турне и за обложката на предстоящия ми албум. Страхотни са, много съм доволна от сътрудничеството с Nordenfeldt, защото те много добре разбират какво искам. Работих заедно с техния дизайнер Julia и тя успя да улови начина, по който дрехите трябва да си пасват с музиката. Това винаги е била целта ми - смятам, че визуалната част от спектакъла е точно толкова важна, колкото и музикалната. Мечтата ми е някой ден да ви представя нещо като мюзикъл.

  • В Античния театър в Пловдив през септември видяхме доста оригинален и запомнящ се спектакъл. Ти смени няколко тоалета и "роли", но още по-забавни бяха костюмите на Mike...

    Mike обличаше костюм за пръв път в живота си. Само повтаряше: "За първи път свиря в костюм." [избухва смях и от двете страни на телефонната линия - б.а.] Не беше лесно, никак не беше лесно...

  • Но беше много забавно и със сигурност незабравимо. И така, идват празници. Освен че ще изнасяш коледни концерти, как смяташ да прекараш Коледа? В Европа или в Южна Америка?

    Този път за празниците ще сме със семейството ми във Финландия. Двамата ми братя имат много красиви момиченца на по няколко годинки. Всъщност за първи път семействата ни ще се съберат заедно в Северна Карелия и ще си изкараме Коледа чудесно. Последният ми коледен концерт ще е на 22 декември, след което двамата със съпруга ми ще отидем при роднините ми. Ще бъде приятно, малко ще си починем.

  • Братята ти имат вече деца. Не се ли замисляш и ти?

    Ами, може би... тези малки хубавици със сигурност ме вдъхновяват и бих искала някой ден да бъда майка.

  • Благодаря ти, че ни отдели от времето си. Ако имаш послание към българските си фенове, ние с радост ще им го предадем.

    Много искам да ви благодаря, прекрасни хора, че така топло ме приветствате в страната си всеки път, когато идвам. През тези няколко години винаги съм се чувствала като у дома при вас. У дома съм, когато ви виждам как ми давате толкова много любов и енергия. Невероятно е! С думи не мога да опиша колко много значи това за мен. Затова с нетърпение очаквам да ви видя през януари. Да се забавляваме заедно - сигурна съм, че ще бъде страхотно!