За един добър концерт са необходими не само качествени групи, но и страхотна публика



Интервю на Envy с Robert Stjarnstrom от Machinae Supremacy
В очакване на гръмовния 19 април 2011 г., когато северните метъл орди в "лицето" на Children of Bodom and Ensiferum ще разтресат из основи столичната зала "Универсиада", решихме да обърнем внимание и на групата, която ще има честта да открие организирания от "Balkan Entertainment Company" екстремен концерт - шведското чудо Machinae Supremacy. За целта се свързахме с фронтмена и съосновател на квинтета, Robert Stjarnstrom, от когото успяхме да изкопчим редица любопитни подробности за набиращата все по-голяма мощ скандинавска "SID Metal" петорка и онова, което да очакваме от членовете й в София...
  • Metal Katehizis: За начало, би ли представил себе си и колегите си в групата с няколко думи?

    Robert Stjarnstrom: Разбира се. Аз съм Robert и съм певецът в Machinae Supremacy. Заедно с мен в групата са приятелите ми Nicky Karvonen на барабани, Jonne Rorling и Andreas "Gordon" Gerdin на китарите и Johan "Dezo" Hedlund на баса.

  • Кои са най-важните моменти в 11-годишната история на Machinae Supremacy?

    Според мен най-сериозното ни постижение е, че успяхме да си спечелим фенове в ъндърграунд средите по целия свят само благодарение на Интернет и на предаващата се от уста на уста мълва, и то още преди специализираните медии да бяха чули за нас. Дори настоящите ни издатели от "Spinefarm Records" са попаднали на музиката ни не по някой от обичайните начини, а чрез приятел на един от шефовете на лейбъла, който имал наши записи в дома си. Горди сме, че песните ни бяха сваляни буквално милиони пъти от сайта ни, machinaesupremacy.com, и все още продължаваме да предлагаме доста от парчетата ни за безплатен даунлоуд. Като изключим това, можем да се похвалим със създаването на четири студийни албума и саундтрака към компютърната игра "Jets'n'Guns", а връх в сценичната ни кариера безспорно си остава изпълнението ни със Стокхолмската кралска филхармония под диригентството на Arnie Roth на един от концертите от цикъла "Play! A Video Game Symphony" през 2007 г.

  • Музиката ви представлява доста модерен метъл, описван от самите вас като "SID Metal"... Какво по-точно имате предвид?

    Измислихме термина "SID Metal", тъй като според нас с него описваме най-добре музиката, която свирим - интересен хибрид от съвременен метъл и мелодии, характерни за старите видео игри (в много от песните си Machinae Supremacy използват синтезатор от типа "Elektron SidStation", снабден с т.нар. SID чип, познат от персоналните компютри "Commodore 64" от началото на 80-те години - б.а.). Просто вплитаме тези компютърни ретро-звуци сред барабаните, баса и китарите, тъй като за нас тези две неща - метълът и старите видео игри, са най-важните неща на този свят. Затова и смятаме, че словосъчетанието "SID Metal" описва най-добре това, свирим.

  • В това ще се убедим съвсем скоро, т.е. на 19 април, когато ще излезете на сцената на зала "Универсиада" непосредствено преди Ensiferum и Children of Bodom. Доволни ли сте, че сте на турне с тези две групи, и бяхте ли фенове на музиката им преди да обедините сили с тях?

    Разбира се, че сме доволни! Що се отнася до "фенството" - не бих казал, че сме кой знае колко запалени по музиката им, но със сигурност уважаваме и Children of Bodom, и Ensiferum неимоверно много и нямаме търпение да потеглим на път с тях.

  • Има ли други групи, с които бихте били повече от щастливи да делите една сцена? Може би някои от големите ви "герои", оказали ви най-силно влияние?

    Би било нечестно и подвеждащо, ако спомена само няколко имена - просто имаме прекалено много влияния и модели за подражание. Като цяло, "героите" ни са от света на музиката за видео игри, както и от метъл, поп и пънк сцените. Сериозно, идолите ни са ужасно много, което затруднява даването на конкретен отговор на въпроса ти, но за сметка на това прави работата ни изключително разнообразна и интересна.

  • Да поговорим и за дебютната ви изява на живо в София. Имаш ли някакви специални очаквания от предстоящия ви престой тук?

    Всичко, което очакваме, е да бъдете максимално шумни и диви! Помнете - за един добър концерт са необходими не само качествени групи, но и страхотна публика!

  • Какъв сетлист сте ни подготвили? Предполагам, че ще наблегнете на материал от актуалния си албум "A View from the End of the World", нали?

    Да, поне половината песни ще бъдат от него, но не бих искал да навлизам в подробности отсега. Важното е, че ще разполагаме с 30 минути, по време на които ще направим всичко възможно да взривим сцената и всичко живо пред нея!

  • Споменавайки "A View from the End of the World", как го приемат медиите и феновете?

    Като че ли всички са единодушни, че това е най-зрелият ни и изпипан албум. Рецензиите са крайно положителни и почти не минава ден, без да получим възторжени отзиви и от слушателите.

  • Случи ли се нещо интересно и забавно... или пък неприятно по време на записите за албума?

    Нищо кой знае колко интересно не е ставало, честно казано... Взехме назаем един от микрофоните на Children of Bodom, но иначе вършим всичко сами и с подръчни материали - и записите, и смесването, което понякога може да изглежда доста шантаво за външни хора. Не ми се мисли как ли се е чувствала Tove - момичето, което пее в песните ни "Force Feedback" и "Persona", записвайки вокалите си в онова тясно пространство, подобно на дрешник... ха-ха-ха! Да, понякога работим в не особено благоприятни условия, но важното е, че нещата се получават. Що се отнася до истински неприятни преживявания - досега не сме имали, но кой знае... Може би покрай работата по следващия албум, хе-хе...

  • Ще имаме ли възможност да се сдобием с копие от "A View from the End of the World" по време на шоуто ви в София? Надявам се, че ще носите богат мърчандайз с вас...

    Да, ще имаме щанд с дискове и фланелки... стига да не ги разпродадем преди концерта в София, макар че искрено се съмнявам, ха-ха-ха!

  • Прави впечатление, че издавате студийни албуми на всеки две години - като започнем с дебюта ви "Deus Ex Machinae" (2004), минем през "Redeemer" (2006) и "Overworld" (2008) и стигнем до "A View from the End of the World" (2010). С други думи, можем ли да очакваме петото творение на Machinae Supremacy догодина? Работите ли вече по въпроса?

    Надяваме се да скъсим двугодишните интервали, но едва ли ще успеем със следващия албум. Възнамеряваме да започнем да го записваме през есента, така че появата му едва ли ще стане факт преди пролетта на 2012 г.

  • Какво друго ви предстои в близко бъдеще?

    Ще композираме музиката към нова видео игра - нещо подобно на "Jets'n'Guns", но с по-малко парчета. Отделно от това, планираме да разнообразим концертите си, включвайки нова сценична апаратура и някои свежи идеи.

  • А какви са дългосрочните ви цели и мечти? Сигурен съм, че имате такива - нищо, че краят на света ще настъпи още догодина... ;)

    Ха-ха-ха, да, краят на света... Всъщност, повечето хора не знаят, че първоначално краят на света е бил планиран за друга, доста по-ранна дата, но след като през въпросния ден не се случило нищо, решили да изместят апокалипсиса за декември 2012 г. Не знам защо, но имам усещането, че ще станем свидетели на още едно изместване на датата, хе-хе... Ако трябва да бъда сериозен, единствената ни цел е да продължаваме да композираме и записваме музика и да я представяме на живо. Нищо не може да се сравни с усещането от свиренето на сцена и срещите с феновете след концертите! Надявам се да имаме възможност да продължаваме да го правим още дълги години.

  • Най-искрено ви го пожелавам и ти благодаря за този разговор! Нещо да добавиш?

    Елате на концерта на 19 април - гарантирам ви, че преживяването ще е незабравимо! Повечето ни скандинавски фенове вече знаят, а сега е и ваш ред да се убедите, че сме адски достъпни и земни типове - обожаваме да се смесваме с публиката след шоуто, да си говорим с хората и да пийнем по едно-две питиета заедно. До скоро!