Zakk Wylde (BLACK LABEL SOCIETY): "Iommi, Page и Blackmore са Бах, Бетовен и Моцарт на рифовете"

22 юли 2015, 08:51 ч. 3021 / 18 9
пред./следв.

   Дали Zakk Wylde е блудният син или Ozzy Osbourne - блудният баща е въпрос, на който историята ще даде отговор. Факт е, че Wylde се раздели с "Кръстника" след 20 години заедно. Без лоши чувства и без вадене на мръсни ризи. И до днес, както ще видите и в това интервю, Zakk отдава почит на Ozzy и признава най-чистосърдечно, че без него не би постигнал такава известност със собствената си банда. Тя е BLACK LABEL SOCIETY и ще гостува за втори път в България тази неделя, 26 юли. Концертът е в зала "Универсиада" в София и ще бъде подкрепен от българските банди ODD CREW и NAMELESS DAY RITUAL. За колоритния китарист това ще е общо трето гостуване у нас след посещението му и с "Metal Allstars" през 2014-а.

   Този понеделник, 20 юли, в предаването "От другата страна" по радио "Варна" бе излъчено интервю със Zakk Wylde, което ви представяме с любезното съдействие на неговия автор, Мартин Николов, и организаторите на събитието "Loud Concerts"

 

 

"От другата страна": В момента се намираш в Испания. Това част от турнето ви ли е?
Zakk Wylde: Да, малко по-късно ще направим концерт. Имаме два дни почивка, което е супер, защото бяхме изкарали десет поредни дати. Така че почивката е добре дошла. Винага е готино, когато можеш да спреш, да презаредиш и след това отново да удариш.

Следващата неделя ще имате концерт в България...
Чакаме го с нетърпение. Последно бяхме с групата там преди 10 години.

Миналата година обаче ти беше в България като част от турнето "Metal Allstars" свири парчета на BLACK SABBATH. Какъв е сетлистът Ви сега?
Освен музиката на BLACK LABEL SOCIETY, на сцената имаме танцуващи мечки гризли, а аз се боря с бяла акула, която е 22 фута. Иначе, както знаеш останалото си е обичайната музика. Ха-ха-ха…

Ще изпълняваш ли песни от акустичния "Book of Shadows"?
Не, ще правим основно и само нашите рок парчета. Имаме девет албума. Понякога свирим по нещо от този албум, но на това турне сме се концентрирали само върху материала на бандата.

Питам защото имаш сериозно музикално минало зад гърба си...
Да, още от 1988 г. с първата ми група.

Ще има ли музика от времената ти с Ozzy?
Не, ще свирим само наши неща от дебютния албум до сега.

Това е добре, защото никой не иска да слуша поредната трибют банда...
Стараем се да свирим по нещо от всеки наш албум. От първия до "Catacombs of the Black Vatican".

Как гледаш на музикално ти наследство?
Като наследство на надеждата. Хората ме гледат и си казват – "Щом той може да се изхранва с музика, значи има надежда и за мен"… Ха-ха-ха…

Имаш ли любим период от историята на BLACK LABEL SOCIETY?
Харесвам всичко на групата си така, както харесвам всичко на любимите си банди. Защото точно тяхната история ги прави интересни. Както е и при нас - от самото начало до това, което сме в момента и посоката, в която сме поели. Обичам историята на музиката - обичам и се интересувам от историята на любимите ми групи и изпълнители - BLACK SABBATH, LED ZEPPELIN, Elton John, Neil Young и по-скоро мястото, от което са тръгнали, посоката, в която са поели - къде са били, как са започнали и как са се развили. Интересува ме всеки един техен албум в самите детайли, като диск след диск последявам еволюцията и промяната на звука им. Не ме разбирай погрешно - харесвам абсолютно всеки, който е бил част от BLACK LABEL SOCIETY. Защото всички сме като братя.

Спомена BLACK SABBATH и LED ZEPPELIN. Какво си заел от историята им?
Zakk Wylde - Както в симфоничната музика имаш Бах, Бетовен и Моцарт, така в рифовата музика, в рок музикатата имаш Tony Iommi, Jimmy Page и Ritchie Blackmore. Те са Бах, Бетовен и Моцарт на рифовете в рок музиката. От тях съм се учил как се структурира една песен, как се създава един риф. От тях се научих да композирам. Те са оказали влияние върху всеки рок китарист по света. Те са основното ми влияние и винаги са били на линия. Няма как да свириш класическа музика и да не си повлиян от тези трима музиканти.

Трудно ли беше да черпиш вдъхновение от тях и в същото време да изградиш свой собствен стил?
Трудно е, така е, но всичко е до практика – създаваш, създаваш, създаваш, докато не изградиш собствения си стил. Ако си готвач, има подправки, които няма как да не използваш, но въпреки това имаш свой собствен начин на работа.


Дразни ли те факта, че винаги те споменават най-вече като китарист на Ozzy?
Не, напротив, гордея се с този факт. Обичам Ozzy.

Съжаляваш ли за нещо?
Не, горд съм с тази част от историята ми, защото ако не беше Ozzy нямаше да говоря тук и сега с теб за BLACK LABEL. Участието ми в неговата група ме направи това, което съм в момента. Дължа му страшно много и за мен беше благословия буквално да бъда част от семейство Osbourne. Обичам го този човек. Ozzy е кръстник на децата ми. Все още се чуваме и си говорим и с мамчето Sharon.

Какво по-точно ти липсваше, когато беше с Ozzy, че имаше нужда да създадеш още една група?
Времената бяха невероятни. Спомням си, че това се случи, когато Joe Holmes стана част от групата. Той свири страхотно, феноменален е, а и с него сме приятели. Взехме и други хора и така се роди BLACK LABEL.

Винаги съм се питал какво стои зад името BLACK LABEL SOCIETY?
В началото мислехме да се кръстим Lady Gaga на стероиди. Но се спряхме на BLACK LABEL SOCIETY. Ха-ха-ха-…

Кой е твоят най-як момент?
Този момент, в който срещнах Ozzy.

Как тази среща промени живота ти?
Тя промени всичко. Както вече казах, ако не беше Ozzy, нямаше да си говорим сега с теб.

Какво научи от него?
Най-важният урок е да продължавам напред и да работя здраво. Ozzy постоянно доказва точно това. Той никога не спира.

Защо си успял в това, в което толкова много други музиканти се провалят?
Заради стриптизьорки и проститутки... Ха-ха-ха-ха… Ползвам по много от тях... Ха-ха-ха-ха… Това е тайната на успеха, защото иначе никой не ме харесва... Ха-ха-ха-ха…

А защо смяташ,че никой не те харесва?
Защото никога не плащам навреме на музикантите си… Ха-ха-ха-ха…

Има ли нещо, което смяташ, че повече хора би трябвало да знаят за теб?
Едва ли. Общувам с феновете ни всеки ден чрез социалните мрежи и постоянно си говорим за семейството на BLACK LABEL SOCIETY.

Значи си отворена книга и нямаш тайни?
Нямам, всичко за мен е известно.

Важниа ли са социалните мрежи за бандите?
Да, в миналото беше трудно да осъществим контакт с любими музиканти като Randy Rhoads или с всеки мой любим китарен герой като Tony Iommi, или Jimmy Page. Сега всичко е много по-достъпно и по-яко.

Помниш ли кога се запозна с китарата за първи път?
В началото тръгнах на уроци по китара. Видях как се свири, бях възхитен и реших, че това е нещото, което искам да правя до края на живота си.

Какво мислиш за модерното китарно свирене?
Всичко се развива и всичко променя. Всичко от Bill Haley и Chuck Berry досега се е променило. Винаги съм го намирал за интересно.

Млади китаристи, които харесваш?
Момчетата от AVENGED SEVENFOLD. Справят се страхотно. Заради тях много хлапета посягат към китарите. Сега има и игри като „Guitar Hero”, които развиват интереса към солата и рифовете.

Ако имаш шанса да заместиш един музикант в любима група, коя би била бандата и кой ще бъде музиканта?
Вече съм бил с мечтаните хора. Сега имам собствена група. Стоял съм до моите герои. И дори съм свирил с тях - все пак това е Ozzy. Иначе бих свирил с THE BEATLES. Но съм благословен през цялото ми пътуване досега.

Свързват те с реюниън на PANTERA. Възможно ли е това?
Винаги има подобна вероятност. Бих го направил и за мен би било чест, ако ме поканят. Същото е все едно Noel Redding и Mitch Mitchell да поканят Eric Clapton, за да отбележат годишнина на Jimi Hendrix. Разбира се, че ще го направя.

Последен въпрос - ако баща ти е Zakk Wylde, би ли бил негова пълна противоположност?
Децата ми са свободни да правят това, което обичат. Трябва да правиш това, което ти казва сърцето.

 

black-label-26-july-poster



Коментари   (9)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Ad Infinitum 22.07.2015 18:09:29 отговори + 4 2
Не се карайте ЛЕМИ Е БОГ ! Другите са само простосмъртни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 23.07.2015 10:34:09 + 0 0
Тук работата е като в гръцката митология - много богове, много полу-безсъртни и т.н Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 22.07.2015 11:48:14 отговори + 7 1
А Ингви е Паганини Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Шенраб Мибо 22.07.2015 12:42:05 + 1 5
Тогава Паганини е Хендрикс. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

heavy_metal 22.07.2015 10:58:35 отговори + 0 3
Е, то навсякъде пише за пръв път в България, включително и в тяхна статия още като обявиха концерта в София.. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Да бе да 22.07.2015 11:03:59 + 4 2
То и при следващото идване на Хелоуин и УАСП могат да напишат, че е за първи път ама кво от тва Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Никой 22.07.2015 11:32:44 + 6 1
Вероятно се е имало предвид първи самостоятелен концерт Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

heavy_metal 22.07.2015 10:44:05 отговори + 2 3
Black Label Society няма ли да гостуват за първи, а не за втори път в България? :/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Разбирач 22.07.2015 10:56:29 + 12 2
За втори. Навремето подгряваха Black Sabbath Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".