АНАЛГИН - "Аналгин"

2015, Самиздат

Изминаха повече от десет години от излизането на "Re-Nalgin", но Аналгин отново са тук. В третия си, този път носещ името на групата, албум вокалистът на легендите АХАТ Звездомир Керемидчиев и компания поднасят на почитателите си нова порция от познатия гняв, агресия и мрак. С други думи, макар че за изминалите години съставът на бандата беше почти изцяло сменен, стилът й не се е променил.

   Всяка песен в "Аналгин" звучи ударно и тежко, рифовете се врязват в ума и остават там завинаги, а агресивна лирика доминира почти през целия албум. Изключенията са само две – пропитата от любовна мъка "Последния миг", в която нежна акустична китара се преплита с корав метъл, за да ни даде една от по-интересните композиции в жанра за тази година, и концертния запис на класиката на Георги Минчев "Бира, секс и рокендрол" във версия, която феновете на Гошо със сигурност познават добре. Всяка от останалите песни обаче е заредена с ударна доза гняв – срещу "супергероите" начело на държавата, забравили на кого служат, срещу предателството, безчестието и подлостта... Ако има хора, за които този албум – и музиката на групата като цяло – не е подходящ, това са тези, които искат весели лирики – такива тук няма, освен в кавъра на финала. Един от по-оптимистичните текстове, "Докрай", започва с "Ти с глава разбита, аз бера душа"...

   При други обстоятелства това може би щеше да създаде усещане за еднообразие. За щастие, в албума са вкарани толкова идеи, че това е просто невъзможно. Ритъм секцията на басиста Георги Кюркчиев и барабаниста Александър Лазаров е разнообразна и мощна и огромна част от настроението на албума се дължи именно на нея. Тежките рифове и техничните сола не оставят място за съмнение в майсторството на китаристите Стефан Стефанов и Камен Граховски (и Петър Братанов в песните "Пътник" и "Супер герои"), а Звезди си е Звезди – за пореден път показва, че ненапразно е един от най-обичаните български метъл певци. Оформлението на изданието напълно отговаря на музиката в албума. Обложката е доста стилна и още щом я види, слушателят знае какво ще чуе. Разгъне ли я, човек открива няколко снимки на музикантите, както и, разбира се, текстовете на всички песни в албума. Звукът, продуциран от Звезди и миксиран от него и Николай Берберов – Бебо, също е на много високо ниво.

   "Аналгин" е много силен албум. Тежък, агресивен, надъхващ – точно каквото трябва да бъде българският метъл.


111111111o

Tigermaster