АРИЯ - "Все клипы (DVD)"

2008, CD-Maximum

Сборките от клипове винаги са имали едно предимство пред концертните DVD-та - 4/5-минутните (най-често) постановки към песните носят безпогрешната следа на годините, когато са създадени и така за времетраенето на компилацията човек може да се запознае с важните периоди, през които е минала бандата. В това число, естествено, включвам и имиджа, и познатите ни студийни аранжименти на парчетата, както и, понякога, прекрасно визуализираните емоции от музиката. Феновете на Ария обаче трябваше да почакат, преди да хванат в ръце въпросната колекция, защото тя претърпя неколкократни отлагания - първоначално планирана за края на 2007 г., в последствие й бяха насрочени няколко пускови дати през първите месеци на 2008 г. докато в крайна сметка DVD-то се появи на пазара на 20 март.
   Но пък всички онези следи на времето, за които говорих по-горе, си ги има. "Улица Роз" показва гледки от късния комунизъм и евтино-бляскава визия тип "социалистическа новогодишна програма", а "Все, что было?" е типичен пример за това, какво се получава, ако решиш да си направиш любителски клип с реквизит, състоящ се от маса, огледало, свещи, чаша, тенекиена кофа с вода и гердан. Получава се пълен смях. "Дай жару" пък е шеговито намигване към ранните клипове на Iron Maiden (Валерий Кипелов дори имитира доста успешно подскоците на Bruce Dickinson), докато "Возьми мое сердце" е направен в стила на "Nothing Else Matters" - студийни снимки със закачки между участващите в записите.
   Именно на фона на първите клипове обаче може да се оцени значителният прогрес във филмирането на песни през следващите години. Първото постижение е "Отшельник" - навлякъл зловещи черно-бели одежди и правещ си компания с кадри от хорър продукции от първата третина на 20-ти век, като "Франкенщайн" и "Носферату". Най-обилното пиршество за сетивата е от 2002 г. и се казва "Осколок льда" - уникално заснет клип, с внимание към детайла (макар че символите са малко елементарни), в който, ако музиката липсва, няма абсолютно никакъв начин да се познае, че става въпрос за руска група. Анимационната, насечено-фрагментарна история в "Там высоко" е другият основен момент в компилацията, характеризиращ се с изчистеност и простота, и в същото време с дълбоко вложен смисъл във всеки един кадър. Някъде тук намира място и клипът-символ на ерата "Артур Беркут" - "Колизей" - където един концерт е представен не просто като изпълнение на сцена, а като гладиаторска битка.
   Към общо 13-те видеота, намерили място във "Все клипы", са включени като бонус няколко лайв изпълнения от турнето след албума "Генератор зла" (1998-99) на песните "Смотри", "Грязь", "Беги за солнцем" и "Отшельник". Въпреки че не са помпозни, те ще представляват интерес за фенове най-вече поради факта, че самите Ария рядко включват в сетлиста си парчета от този албум (с изключение на "Обман") и вероятността да ги видим в някое бъдещо DVD или пък дори на живо, изглежда доста нищожна.


1111111ooo

Whiplash




 Други ревюта на АРИЯ