КОНКУРЕНТ - "In Flames"

2018, Riva Sound

Като изключим "динозаврите" на българския рок, колко са родните групи, издали сборни албуми? Съвсем не много. За Конкурент, чиято история започва още през далечната 1986 г., настоящата компилация "In Flames" е втора в дискографията след двойния "Дай ми време" от 2007-а. Макар "In Flames" да е предназначен преди всичко за подарък на зрителите на концерта за 30-ия юбилей на бандата в София (24 март, зала "Универсиада"), той е пълноценен музикален продукт на "Riva Sound" с всички атрибути на официално издание.

   В момента квинтетът записва нова творба, която е било планирано да излезе за юбилея, но поради забавянето ѝ е взето решение да бъде издадена настоящата компилация. Първото, което прави впечатление, е странната обложка на диска, централна фигура на която е есесовски офицер, държащ двойна бойна брадва и горяща маслена лампа. Не по-малко странна комбинация, а най-странното е, че картината се явява интерпретация на една от класическите представи за Родоския колос. И наистина - ако заменим есесовеца с гръцкия бог Хелиос, всичко си идва на мястото. Оригинална графика с митичната статуя може да бъде видяна от вътрешната страна на книжката към албума. Каква е идеята зад вариацията на корицата остана неясно. От гърба пък ни гледа Царят на птиците от индийската митология - Гаруда. С това странностите по оформлението приключват и идва ред да погледнем съдържанието.

   Петнадесет песни от цялата кариера на групата, започващи и завършващи с двата най-големи хита - "Дай ми време" и "(Аз съм твоят вечен) Конкурент". Композициите са умело подредени. След 90-арския хит "Дай ми време" се редуват не толкова ударни парчета ("Чакам други дни", "Крайност", "Върни се", патриотичната "Дни на слава" и др.) и така до баладата "Мама". Песните по-нататък са осезаемо по-силни ("Не, не си отивай", "Човекът с метално сърце", "Без изход"...) и естествено водят до епичния финал с емблематичния за Емо Анчев и компания почти едноименен с групата химн.

   Дискът определено може да събуди носталгия в слушателя по едно не толкова далечно минало, когато "се каляваше стоманата". Деветдесетте години на миналия век бяха един от златните периоди на българския рок. Редица банди издаваха албуми, композирани и записани с вдъхновение, изнасяха концерти в големи зали, слушахме техни песни по радиата, гледахме клипове по телевизията, а, в случая на Конкурент, някои свиреха и на престижни фестивали в чужбина.

   Но "In Flames" не буди само носталгия. Той представя и по-новия период на Конкурент (формацията не се е разпадала от създаването си досега), период, в който групата продължава да твори, макар и не с голям интензитет. Квинтетът няма нов албум с оригинален материал от 2002 година, което би трябвало скоро да се промени с подготвяната в момента творба. Дотогава феновете могат да слушат сборния диск и, разбира се, да гледат концерта в "Универсиада", който ще отпразнува юбилея на Конкурент с участието на много и известни гост-музиканти.


1111111xoo

д-р Сократес