МОМЧЕТА С КУБИНКИ - "Момчета с кубинки"

2009, Ozz Records

"Момчета с кубинки от Варна - пънкове и скинове, не ще се разделим..." Като че ли тази строфа от едноименното парче от едноименния албум на едноименната варненска група казва предостатъчно... най-малкото по отношение на идейната ориентация и имиджа на главните ни герои. Вероятно мнозина вече се досещат и за музикалната страна на нещата в разглеждания тук диск - директен, традиционен олд-скууп ой!/пънк рок в духа на звуковите радости, доставяни ни през последните две десетилетия от родни титани като Холера, Аборт, Срам и позор, Т.В.У. и т. н. Що се отнася до текстовете, в случая тематиката им се върти изцяло около антиполицейски, антибогаташки и пр. антисоциални размисли и страсти, изпъстрени и с многобройни призиви за споменатото по-горе единство между пънкари и скинари.
   Що се отнася до същинското съдържание на албума, самоопределящите се като "аполитична ой! банда" Момчета с кубинки ни млатват с 10 парчета в рамките на чудесните за стила 28 минути, пълни със заразителна енергия и първична, груба звукова аудио-сила с далеч не брилянтно, но достатъчно добро качество на записа. Поставените в първата половина на диска ударници "Пънкове и скинове" и "Сноб" и настъпателно-решителните "От скромен произход" и "Трябва да се бориш" би трябвало да са познати поне на част от заклетите родни ой!/пънк поклонници - не само от задължителното им присъствие в експлозивните концертни сетове на бандата, но и покрай включването им в едноименното дебютно демо на Момчета с кубинки от вече далечната 2004 г.
   Макар последните две споменати песни (наред с бесния призив за нов световен ред "Напред") да са с леко необичайната за подобен род записи дължина от 4+ минути, изслушването им категорично не натоварва ухото. Най-пипнати и зарибяващи, поне от лична гледна точка, са стоте секунди на "Власт и подчинение", а най-осезаемо на фона на останалите парчета се откроява завършващото диска откровение "Скинхед момиче" - с едва ли не регеобразното си начало, умереното си пънк/ска темпо и направо любовния си текст. Изобщо, имаме си работа с един добър, наистина добър ой! албум.
   Good job, bois!


111111xooo

Envy