ALLEN/LANDE - "The Great Divide"

2014, Frontiers Records/Riva Sound

След като през миналата година се представи с два чудесни албума, "Symphonic" и "Traveller", неуморният Jorn Lande и тази година се отчете с издание - този път заедно с вокалиста на Symphony X и Adrenaline Mob - Russell Allen. "The Great Divide" е четвърто усилие на танадема Allen/Lande и от творбата не се очакваха кой знае какви изненади, а по-скоро да продължи традициите с нова порция приятен мелодичен метъл с AOR привкус. Всъщност нещата биха били точно такива, ако не се беше сменил човекът, "главен виновник" за композициите в предходните три албума - Magnus Karlsson, известен с работата си с Kiske/Somerville, Primal Fear и др. В "The Great Divide" мястото на даровития швед е поверено на друг - способният, но много своенравен Timo Tolkki. Както е известно, Tolkki се прочу с албумите си със Stratovarius, но и с редица скандали. Творбите му от последните години с различни формации са приемани противоречиво, но по-често отрицателно.

   Спорно е дали новото произведение на Allen/Lande е спечелило от намесата на финландеца. Албумът определено зазвучава по-плътно и добива повече пауър уклони. Великолепните гласове правят песните приятни за ухото. Timo Tolkki е разполагал с двама от най-добрите съвременни рок вокалисти, но вместо да пусне гласищата им да се сражават и после пируват на воля, е наложил ненужни и малко старомодни рамки.

   "The Great Divide" започва с песента "Come Dream with Me", задаваща динамично темпо, което общо взето се запазва и в следващите три парчета. Баладата "Lady of Winter" е една от най-запомнящите се композиции в албума, но създава известно усещане за излишно удължаване и ненужни звукови ефекти. До края на албума има още пет композиции, от които само две - "Dream about Tomorrow" и "Reaching for the Stars" са среднотемпови. Всички останали песни са бавни и дори красивата финална балада "Bittersweet" трудно изтръгва от прекалено летаргичното настроение на втората част на диска.

   "The Great Divide" вероятно ще предизвика полярни реакции у феновете. Някои ще го харесат заради добрите вокални изяви на двамата именити певци, други ще отрекат композиторските решения на Timo Tolkki и леко странната подредба на песните.

   Jorn Lande е гостувал неколкократно у нас, а поредната му визита ще бъде на 31 декември в Каварна.


1111111ooo

HeathenHeart




 Други ревюта на ALLEN/LANDE