ANCIENT VVISDOM - "Deathlike"

2013, Prosthetic Records

Това, което Nathan Opposition - бившият барабанист на Integrity и настоящ фронтмен на Ancient VVisdom - нарича "коренa на рокендрола и блуса", плашещо напомня на Американската мечта. Тя също е специфична с функцията си да бъде блян, идеал и клише. Едновременно.

   Но говорейки по тази тема, стига да си нормален човек, няма как да не ти се привиди образа на Хънтър Томпсън (или джонидеповото му копие). Та, също както "пътните бележки" на скандалния гонзо журналист, оформили романа "Страх и омраза в Лас Вегас", Ancient VVisdom ("VV" - "продукт на предшестващата християнството езическа култура", според Opposition) разказват едно изцеждащо, но и изпълнено с невероятни премеждия, емоционално пътешествие. Пътешествие в света на сенките. Пътешествие вътре в теб самия.

   И докато все още не са се появили слухове, че тексаските окултни рокери са влезли в царството на тежката дрога, вече става доста трудно да различиш произхода на техните видения. А музиката им изобилства от такива.

   Но тя предлага нещо повече. Някои мъдри хора твърдят, че елитарното изкуство е онова, което със семпъл изказ успява да ти каже много. Само през последните няколко години - години на мистериозни звуци и странни експерименти - все разнородни банди като Horseback и Black Shape Of Nexus, заедно със соловите албуми на Scott Kelly, Steve von Till, Scott "Wino" Weinrich, J Mascis, а и много други знайни и незнайни изпълнители, ни научиха, е че един глас и една китара понякога са по-тежки и от дузина дет метъл албуми накуп. Както казва самият Kelly: "това е един доста интимен начин да се изразяваш. Кара те да се откриеш". Да се откриеш за света. За другите и за себе си.

   Ancient VVisdom са поели по идентичен път.

   "A Godlike Inferno" (2011), техният дебют, моментално надигна вълна на очакване, съизмерима със собствените му пропорции. Албум-звяр и страстен сатанински ритуал, същевременно той бе и една поетична, странно красива дяволска "поема", посветена на онези, които се уповават на Рогатия и на музиката.

   Едва ли толкова непредсказуем, но не по-малко пристрастяващ, "Deathlike" прави логична стъпка в посока доразсъбличане на песните на Ancient VVisdom от тяхното "електричество". Сега хипнотичният звън на акустичните китари те "поглъща" още по-дълбоко, не защото наистина е така (просто нямаше начин да надскочат "A Godlike Inferno"), а защото си напълно победен - още от първия акорд. Нищо от това не значи, че Ancient VVisdom са търсели ледения минимализъм, но този път групата на Opposition е предприела безапелационни мерки да запази музиката си все така внушителна в структурно отношение. По този начин "Deathlike" е адаптирал ритуалната атмосфера на предшественика си - онова много древно, "фолк" чувство - а заедно с нея е уловил динамиката на влудяващ психеделичен трип - от онези с бездънните ями от преливащи цветове.

   "Deathlike" не е твърде различен. Отварящото соло на "I Am Rebirth" е директна препратка към "Lost Civilization" от "A Godlike Inferno" - знаковата песен на бандата, ако има такава. Когато обаче двете са поставени една до друга, невероятно как, вместо да се повтарят, те взаимно се допълват. По подобен начин "проработва" и с немалко от останалите песни. Но макар и да не са хванали "левия завой", Ancient VVisdom определено са поели няколко риска. Натежаващата атмосфера, тип Alice In Chains (вероятно от "Jar of Flies") не се брои. Фактът, че "Deathlike" съдържа две интерлюдии - отварящата албума "The Beginning" и "Life on Earth" - които по никакъв начин не създават дисбаланс, е показателен. А с обединените в мрак, прокобни теми, гравитиращи около смъртта, албумът създава някакво усещане за концептуалност.

   Ancient VVisdom не са се променили драстично, но това не се и налага. С "A Godlike Inferno" те направиха магия. "Deathlike" продължава по пътя на вълшебството.


11111111xo

Shub-Niggurath