ARKONA - "Yav"

2014, Napalm Records/Wizard

Дайте на албума втори шанс! Необичайно е ревю да започва с послание-заповед, но в случая се налага. Този апел е към феновете на Аркона, голяма част от които вероятно ще отхвърлят новата творба, "Явь", на руските паган-фолк метъли. Албумът е различен, експериментален и рисков, но в него има какво да се чуе и над какво да се размисли.

   Погледнато от дистанцията на времето, първите три албума на Аркона очертават началния период в развитието на групата. В следващите два - "От Сердца к Небу" (2007) и особено "Гой, Роде, Гой!" (2009) - суровото грубо "блекарско" звучене на бандата се укротява, шлифова и дори комерсиализира. Явно Аркона са решили, че са изстискали каквото могат от безкористния начален заряд и са постигнали максимума с това звучене, защото със "Слово" (2011) те "опипаха почвата встрани" и заложиха наченките на експеримента, който осъществяват с последната си творба. "Явь" е натоварен с две тежки задачи. Първата е опитът албумът да бъде приет. Името на творбата е красноречиво - крехкият преходен свят на човеците Яв се бори за съществуване между божествения светлозарен свят Прав и зловещия подземен свят Нав. Другата задача, която си поставя настоящото издание на Аркона, е да универсализира, да "поевропейчи" звученето на групата, но без да се откъсва напълно от руските си корени.

   И в двете задачи са постигнати полу-успехи. "Явь" е композиран и изсвирен добре. Личи си колко са обмислени и завършени дори отделните фрагменти във всяка песен, колко на място се вплетени различни инструменти и как успяват да разгърнат звучене и да постигнат колорит дори за ограничено време. Проблемът е в много дългите композиции, които се стоварват без отдих върху слушателя и комбинирани с рязката смяна на стила, рискуват да отблъснат.

   Относно постигането на по-универсално звучене нещата стоят още по-сложно. До този момент Аркона печелеше фенове заради своята различност, дължаща се на специфичните народни руски мелодии вплетени в песните. Руският език се явяваше бариера за някои, но безспорна екзотика за други. Сега изведнъж на феновете се предлага някаква кръстоска между Wintersun, Moonsorrow, Satyricon и кой ли не още, която "проговаря" на руски и почти докарва до стрес, особено по-ортодоксалните фолк метъл фенове, отказващи да свикнат с прищевките на любимците си в последните години.

   Много трудно е да се оцени еднозначно такъв албум, предизвикващ не само полярни реакции у феновете, но в който противоречията са заложени като замисъл. От една страна е силният философски и умозрителен заряд на творбата, уникалното обединяване на сякаш несъвместими тематики и всичко това пропито от фаталистичната славянска меланхолия. Като се добави и споменатото вече майсторско инструментално и вокално изпълнение, се получава интелектуално предизвикателство за откривателския дух. От другата страна стоят резкият стилов завой и трудната достъпност на албума, които биха обезсърчили доста фенове. Затова - дайте на албума втори шанс!

   Независимо колко ви допада "Явь", имате възможност да гледате Аркона на живо отново у нас. Групата ще изнесе трети концерт в София в началото на юни.


1111111ooo

HeathenHeart




 Други ревюта на ARKONA