ASPHYX - "Deathhammer"

2012, Century Media Records/Animato Music

Ако ти трябва чук, за да строшиш прозорците на съседа, да забиеш пирон в нечий ковчег или да избиеш зъб от нечия омразна уста, съветвам те да си спестиш разходката до кварталната железария и да се насочиш към музикалния магазин, за да си набавиш новия Asphyx - "Deathhammer"!

   Шайката холандски екстремисти, предвождана от колосалния Martin Van Drunen (бивш вокалист на дет метъл чумата Pestilence и Hail of Bullets), доста се забави с израждането на наследника на "Death... The Brutal Way" (2009), но появата му през апокалиптичната 2012 г. всъщност е съвсем навременна. "Deathhammer" е великолепно изчадие и ако с носталгия продължаваш да се вричаш в стария, първичен и некомплициран дет метъл - такъв, какъвто беше преди музикантите да пораснат и да го облагородят с влиянията на джаза и фюжъна, този албум ще бъде празник за покварената ти душа. Основната атракция, разбира се, е самият Van Drunen. Бележитият вокалист е запазил непокътнат знаковия си септичен вой, надаван сякаш от гърло, което всеки ден е било обилно промивано с акумулаторна киселина. Холандецът все още е способен да изправи космите на врата ти с глас, излизащ като че ли от помещението за наказания в психиатричната болница на Ада, а песните в новия албум са перфектната музикална платформа за целта.

   Странно, но "Deathhammer" звучи брутален по шведски, а не по холандски - ритъмът е прав и изчистен, а рифовете са огромни, шумни и веднага те всмукват във въображаем мошпит. Но сечта тук не е единствено бърза и поголовна. Бандата е подготвила и три парчета, в които те реже бавно, къс по къс, с първокласно съчетание на дет и дуум, от което няма да излезеш задъхан и щастлив, а размазан на пода в купчина плът. Става дума за "Minefield", в която Van Drunen ни организира почти Sodom-ска разходка из бойното поле, "We Doom You to Death", където намеренията му стават ясни от самото заглавие, и "романтичната" по холандски "As the Magma Mammoth Rises", която ще те тъпче с гигантската си подметка чак докато стигнеш разтопената маса на земното ядро. Останалите шрапнели от "Deathhammer" са безцеремонни удари с мокър парцал по челото - без бавене с интрота и без помен от синтезатори, експерименти и китарни геройства. Просто див, първичен, ферментирал дет метъл, който не дава нищо ново на жанра, но е един почетен негов екземпляр, с плюещия киселина по микрофона Martin Van Drunen в главната роля. Както самият той казва в едноименното парче: "Това е истински дет метъл, копелдаци!"


111111111o

Nespithe