ASTRAL DOORS - "Black Eyed Children"

2017, Metalville

Преди малко повече от година WeRock.bg се свърза с Nils Patrik Johansson за кратко интервю по повод концерта на Civil War, който се проведе на 16 април 2016-а в София. Разбира се, нямаше как да не го попитаме за другата група, с която пее и издава музика активно в последните години - и получихме уверение, че Astral Doors още са живи, и обещание за нов и страхотен албум. В началото на тази година певецът изненадващо се раздели със Civil War, за да може да отдели повече време на работата и семейството си, но обещаният нов албум на Astral Doors излезе по план в края на април. И е, както очаквахме, страхотен.

   Истината е, че за "Black Eyed Children" няма какво толкова да се каже - ако човек познава поне малко творчеството на Astral Doors, новата творба на шведските метъл майстори няма да го изненада и за секунда. Надъхващи, интересно разгърнати композиции, издържани изцяло в традициите на тежката музика от осемдесетте, лесни за запомняне рифове и виртуозно изпълнение - всичко това винаги е присъствало в музиката на групата, има го и тук. Темпото е преобладаващо средно, песните - разнообразни, а звученето - ударно. Изненади в музикално отношение наистина няма, но пък и едва ли някой очаква такива точно от тази група.

   Новото е прокрадващият се в текстовете на песните мрак. Наистина, мрачни теми и досега присъстваха в лириките на групата, но като че ли не бяха толкова доминиращи. Още от самото начало, в "We Cry Out", ни удря "the cradle of the madness of the world", скоро след това идва "God is the Devil" - заглавието дава достатъчно добра представа за текста - а по-късно и "Tomorrow's Dead". Вместо възхваляващо тежката музика парче със заглавие като "Metal DJ", "Child of Rock 'n' Roll" или "In the Name of Rock", като в предишните три албума, сега имаме "Die on Stage"... Като цяло, в чисто лирическо отношение "Black Eyed Children" е осезаемо по-мрачен от досегашните издания на Astral Doors. Разбира се, това не го прави по-труден за слушане, дори напротив - с всяка песен слушателят ще поклаща глава в такт.

   В крайна сметка, ако харесвате традиционния хеви метъл, "Black Eyed Children" заслужава да му отделите един час. Албумът е тежък, силен и надъхващ - точно каквото искаме и очакваме от Astral Doors.


11111111xo

Tigermaster




 Други ревюта на ASTRAL DOORS