BENEDICTION - "Killing Music"

2008, Nuclear Blast Records/Wizard

Ако музиката наистина можеше да убива, новият албум на британците Benediction вероятно щеше да причини масова гибел. Седем години след издаването на "Organized Chaos" (2001), детметъл шайката от Бирмингам удря отново с много силен студиен запис. Benediction са една от легендарните екстремни банди на Англия, създатели на класически за екстремния стил албуми като "The Grand Leveller" и особено "Transcend the Rubicon".Затова и всеки нов техен диск бива посрещнат със силен интерес от страна на фенове и музикални журналисти.
   "Killing Music" е втори поред албум с "новото момче" на микрофона Dave Hunt, който имаше нелеката задача да замести чудовищното гласище Dave Ingram. Няма спор, че дълбокия рев на Ingram винаги ще липсва на старите фенове на Benediction, но вокалите на Dave Hunt в никакъв случай не са по-слаби или по-малко злобни. Колкото до музиката, Benediction са изковали 14 от най-грабващите, надъхани и агресивни песни, които съм слушал в последно време. "Killing Music" кипи от дет/траш енергия, идваща от семплите, запомнящи се рифове и бързото, препускащо темпо. Benediction не чупят инструментите със свръхскоростни набивки или оплетени сложни сола. Те отново свирят това, в което са най-добри - олдскуул дет метъл. Парчета като "The Grey Man", "Dripping with Disgust", "Wrath and Regret" или едноименното "Killing Music" са създадени да предизвикват хаос и неспиращо меле по концерти. Нещо, в което надявам се ще се убедим на 17 октомври, когато бандата (заедно с Holy Moses и Nominon) ще свири за втори път в София,.
    Продуцент на "Killing Music" е Mick Kenny (работил и с Anaal Nathrakh, където вокал отново е Dave Hunt), който е успял да постигне отличен баланс между сурово, пънкарско звучене и дет метъл тежест. Benediction никога не са крили почитта си към старата британска пънк/кръст сцена и в новия албум уважението е изразено в две брутални кавърверсии - "See through My Eyes" на Broken Bones и параноичния химн на Amebix - "Largactyl", чийто припев "Relax...It's Only Paranoia" има опасност да заседне в главата ви за седмици. Допълнителна вокална мощ за тези две парчета идва от гост ревовете на ветераните Karl Willets (Bolt Thrower), Kelly Shaefer (Atheist) и (леко изненадващо) бившият басист на Faith No More - Billy Gould.
   Едва ли има нужда от повече думи относно този албум. Benediction са класа, а "Killing Music" е доказателството, че пичовете от Бирмингам не са загубили таланта си да създават убийствена музика. Дано само няма друга 7-годишна пауза до следващия албум...


1111111111

icumblood