BIOHAZARD - "Reborn in Defiance"

2012, Nuclear Blast Records/Wizard

Деветият студиен албум на хардкор/метъл легендите от Бруклин, Ню Йорк, Biohazard е специален по няколко причини. "Reborn In Defiance" е първи официален запис на групата след седем години отсъствие и първи след "State of the World Address" (издаден в далечната 1994 година), в който участва оригиналният състав на бандата: Billy Graziadei (китара/вокали), Danny Schuler (барабани), Evan Seinfield (бас/вокали) и Bobby Hambel (китара). Освен това, новият диск е и дебютът на Biohazard за мощния германски метъл лейбъл "Nuclear Blast Records". За съжаление, новото начало на бандата така и не се случи в пълния си блясък: малко след края на записите емблематичният фронтмен Evan Seinfield напусна групата, а мястото му за концертите беше заето от китариста на Bloodclot Scott Roberts. Бъдещето на Biohazard отново изглежда неясно, но поне новият албум "Reborn In Defiance" е вече факт.

   След кратко интро групата изригва с откриващото парче "Vengeance is Mine" и помита всичко по пътя си с гръмотевичен бас, убийствени двойни каси на барабаните, насечени китарни рифове и къси, мелодични солови изпълнения. Добре познатият дуел между вокалите на Evan и Billy отново е тук, а самото парче звучи като извадено от култовия "State of the World Address". Очевидно, въпреки дългото си отсъствие, Biohazard не са загубили форма. След бързата мелачка на "Vengeance is Mine" темпото се сменя с "Decay", което е по-бавно парче с мелодичен припев и мощни хорове. Бързата смазваща музика се завръща с ударната енергия на "Reborn", след което атмосферата отново се успокоява леко с "Killing Me". Biohazard размазват в типичния си стил с тежкотоварни аудио атаки като "Countdown Doom", "Come Alive" (парчето, което е най-близо до олдскуул хардкор/пънк звученето), "Skullcrusher" и "Never Give In". Това са песни, които могат да предизвикат масови мелета на всеки концерт. За съжаление, не всички парчета в "Reborn in Defiance" са на високото ниво на гореспоменатите заглавия. "Vows of Redemption" е несполучлива смес от хип-хоп и анемичен припев, а най-дългата песен в албума - "You Were Wrong" - звучи странно баладично за група като Biohazard. Финалът на този албум идва с четириминутния инструментал "Season the Sky", който обаче не предлага нищо интересно и запомнящо се.

   "Reborn in Defiance" като цяло е солиден запис, който предлага (с малки изключения) силна доза от здрави парчета. Въпреки напускането на Evan Seinfield, групата е активна и само времето ще покаже дали ще бъдем свидетели и на десети, юбилеен диск.


11111111oo

icumblood