BLOODBATH - "Unblessing the Purity (EP)"

2008, Peaceville Records

Ако можем да говорим за супергрупи в дет метъла, то Bloodbath са точно такава. В състава влизат имена като фронтмена на Opeth Mikael Akerfeldt, Anders "Blackheim" Nystom и Jonas Renske от Katatonia и барабаниста Martin "Axe" Axenrot, забиващ към момента още и в Opeth и Witchery. Участие в бандата отбелязаха в миналото и култовите за екстремната сцена личности Peter Tagtgren (вокали във втория албум "Nightmares Made Flesh" от 2004-а) и Dan Swano.
   И какво да кажем за новото издание на Bloodbath? "Unblessing the Purity" е ЕР от 4 парчета, първият запис, който групата издава от 2004 година насам и техен дебют за новия им лейбъл "Peaceville" (доскоро Bloodbath бяха част от "Century Media").Mikael Akerfeldt е отново в състава с характерния си дълбок и плътен рев, а към бандата се присъедини и нов втори китарист - Per "Sodomiser" Ericsson. "Unblessing the Purity" със сигурност ще бъде оценен по достойнство от всеки фен на шведския олдскуул дет метъл на старите Entombed, Grave, Unleashed и Hypocrisy. И четирите парчета избухват в ушите като гранати - Martin Axenrot разбива барабаните на трески, а китарите на Blackheim и Per Ericsson бълват мощни рифове разнообразени тук-там с някое мелодично мрачно соло. Да се говори за вокалите на Mikael Akerfeldt едва ли има особен смисъл - всеки докосвал се някога до магията на Opeth, знае на какво е способно гърлото на този човек. Bloodbath определят стила си като "отдаване на чест на олдскуул дет метъл звука от края на 80-те и началото на 90-те" и предлагат точно това - 100-процентов класически скандинавски дет метъл, без никакви излишни експерименти или опити за "модерно" свирене. Разбира се, звукът няма нищо общо с гаражния саунд - "Unblessing the Purity" звучи мощно и изчистено, благодарение на работата на David Castillo в "Fascination Street Studio", ползвано и от Katatonia и Vomitory.
   Накратко казано - ако имате нужда да си откачите врата с истински, качествен шведски дет метъл - новото ЕР на Bloodbath е идеалното средство за това. А в силата на групата на живо ще се убеди всеки, когато през април излезе концертното DVD "The Wacken Carnage", документирало участието на Bloodbath на фестивала във Вакен през 2005 г.


11111111oo

icumblood




 Други ревюта на BLOODBATH