BON JOVI - "What About Now"

2013, Island Records/Universal Music Bulgaria

"What About Now" е дванадесетият студиен албум на една от най-перфектните машини за пари в рока - групата със звездния фронтмен Jon Bon Jovi. Настоящето ревю няма за цел да оспорва успеха и качествата на формацията - Bon Jovi са създатели на огромни хитове с красиви и запомнящи се мелодии. И все пак името на новото им произведение е донякъде красноречиво - "What About Now" ("Ами сега") - и сякаш казва: "Имаше ли изобщо нужда от подобна творба?"

   Всъщност албумът не е толкова лош. Запазва се тенденцията към повече кънтри влияния от последните три диска на групата. Композициите са приятни и личи, че са писани и изпълнени от хора, които знаят и могат. Гласът на Jon Bon Jovi звучи на обичайното си ниво. Richie Sambora извива по някое соло - къде по-стабилно, къде по-сладникаво. Всички други от групата също са си свършили работата. Именно, само са си свършили работата. На "What About Now" като че ли му липсват душа, сърце и вдъхновение, които да направят от добрата занаятчийската работа запомнящо се произведение на изкуството.

   Новият албум на Bon Jovi е клиширан до такава степен, че дори липсва изявен хит. Подобна роля се предполага за "Because We Can" и донякъде за "Army of One". Първата песен, издадена и като сингъл, губи доста от сюжета на клипа към нея. Освен че фабулата като цяло не е кой знае колко оригинална, през 2010 г. Bok van Blerk (наричан от някои "южноафриканският Bon Jovi") прави много подобен клип на песента си "My Kreet". Разбира се, van Blerk не е толкова известен, но достатъчно, че все някой да забележи приликата. Версията на Bon Jovi е изчистена от неактуалните (и неудобни) за САЩ социално-политически намеци и вместо тях се появява танцьорка с ангелски крилца. Другият потенциален хит, "Army of One", има хубава мелодия и хващащ рефрен, но изключително безсмислен текст. Не че някога лириките на Bon Jovi са блестели с особена дълбочина и проникновение, но този път нещата са дори под средното ниво.

   "What About Now" все пак има и някои достойнства. Повечето песни са със средно и бавно темпо, което ги прави релаксиращи и романтични. Албумът не натоварва, не дразни и е идеален за фон в колата или мързелив неделен следобед. Критикуваното по-горе заради клипа парче "Because We Can" би звучало добре на концерт. Безсмислената мантра в припева на "Army of One" също има шанс да бъде повтаряна от многохилядна публика. Определено с позитивно послание и по-раздвижени парчета са едноименното с албума "What About Now" и "Beautiful World". Може би най-стойностната песен е акустичната "The Fighter", заслужаваща внимание за внушението, постигнато с доста минималистична инструментална схема.

   "What About Now" е албум, който не уврежда, но и не допринася за репутацията на групата. По силата на правилото "името продава" изданието "изкатери" редица световни класации. И все пак - имаше ли изобщо нужда от подобна творба? Въпросът остава отворен и всеки може да отговори според предпочитанията си.

   За радост на многобройните си български фенове, Bon Jovi ще изнесат за пръв път концерт у нас на 14 май 2013 г. в София.


111111oooo

HeathenHeart




 Други ревюта на BON JOVI