CLIMATE - "Visual Snow"

2014, Самиздат

Climate е проект на двама приятели: Даниел - китара, вокали, синт и Христомир - барабани, за които експериментът е основна и естествена част от творческия процес. Хората, следящи по-отблизо българската експериментална сцена, може би ще се сетят за прог/пост рок проекта Heptagram, който издаде първият си албум през май 2012 г. Да, това е същият Даниел Иванов от Heptagram, като този път в дебюта на Climate той не записва сам всички инструменти, а заедно с Христомир Събчев зад барабаните. Заедно, двамата нагазват в нови музикални територии. Няма да се впускаме в задълбочени теоретични изложения, но е за отбелязване фактът, че инструментите са настроени в неконвенционалната честота "432Hz", за която има множество тълкувания от най-различно естество (стандартно 440Hz), което придава уникалност на саунда на групата. Още един любопитен факт, свързан с албума на Climate е, че е смесен от гуруто Aaron Harris, добил култов статус като барабанист на пост метъл легендите Isis. Напомняме, че преди две години Aaron работи и по друг адски силен български албум - "Celebrations" на Mental Architects.

   "Visual Snow" не може да бъде описан стилово толкова лесно. Наред със силните джент влияния, отчетливо се долавят и пост метъл/стоунър/слъдж рифове. Усложнените ритми и мелодии често навяват асоциации с Meshuggah (и по-специално соловите творби на Fredrik Thordendal) u Animals As Leaders, докато атмосферата в музиката на Climate напомня за нещата на експериментатори като Cloudkicker и Egoist. Вокалите на Данчо са в по-голямата си част чисти и звучат някак си отдалечено, сякаш за да не отнемат прекалено много от вниманието на слушателя. Отделно от това са и много внимателно дозирани - четири от седемте композиции в албума са инструментални. И действително, "Visual Snow" съвсем спокойно можеше да е инструментален албум - музикалните теми и идеи са доста ангажиращи и биха могли да оформят достатъчно солиден албум сами по себе си. Добавянето на вокали в три от песните обаче очевидно не е било самоцел на момчетата, а перфектно пасва на композициите и определено добавя към и без това високото ниво на албума.

   Climate залагат на по-кратки композиции - около 3-4 минути, където липсва характерната за пост метъла продължителна градация на парчетата, а напротив - без излишни интродукции двамата директно впускат слушателя в рифовата си вихрушка. От там може би идва и най-големият минус на "Visual Snow" - неговата продължителност. С малко над 23 минути и половина, групата като че ли не ти дава достатъчно време за да потънеш напълно в атмосферата на албума. Въпреки това "Visual Snow" е заглавие, което не бива да бъде пренебрегвано.


1111111xoo

Yanni