CRYSTAL VIPER - "Possesssion"

2013, AFM Records/Wizard

"Зета Ретикули е бинарна звездна система намираща се на приблизително 39 светлинни години от Земята. Намира се в съзвездието Мрежичка и може да бъде видяна с невъоръжено око южно от Тропиците." Това е обяснението от Уикипедия на заглавието на встъпителното интро "Zeta Reticuli" от новото издание на Crystal Viper "Possession". Албумът е концептуален, което не е необичайно за групата. Но не става дума за космически изследвания и научна фантастика, а за историята на младо момиче на име Джулия, обсебено от зли сили. Преди фабулата да бъде обявена за банална, чуйте албума. Изложението е изградено интригуващо по филмов маниер, с обрати, изненади и неочакван край. С "Possession" Crystal Viper правят звездния си скок и представят пред феновете си класна творба - най-доброто създадено от групата досега. В предишните им произведения сякаш все нещо не достигаше или се влагаше повече енергия в стилови търсения, вместо в разгръщане на възможностите на бандата. Сега Crystal Viper най-сетне са налучкали правилните съставки, подправки и дози. Заложили са на вътрешния си потенциал, на места сполучливо са разширили кръгозора с епични и фолк включвания и са постигнали отличен резултат.

   Силният глас на вокалистката Marta Gabriel очарова от началото до края. Тя се раздава абсолютно без остатък и то в едно много зряло амплоа. По традиция участват и гост-вокалисти. В парчето "Julia Is Possessed" с харш-пеене се включва Sataniac от немската блек-траш банда Desaster, а във "Fight Evil With Evil" на Marta партнира американецът Harry Conklin (Jag Panzer). В албума също така присъстват виковете на 50 фена на бандата.

   Трябва да се отбележи доброто представяне на всички членове на групата, както и на други допринесли за създаването на "Possession". Golem по традиция здраво млати барабаните, а Andy Wave радва слуха с хубави осемдесетарски сола. За пръв път в състава на Crystal Viper се включва басистът Michal Badocha - на мястото на Tom Woryna. Последният е участвал в записите на всички предишни издания на бандата. "Дежурният" продуцент (и съпруг) е Bart Gabriel, а обложката е дело на полския художник Michal Oracz.

   "Possession" съдържа девет стегнати и запомнящи се композиции, а като десето парче е включен "Thundersteel" - кавър на легендарните Riot. Като най-забележителни могат да се посочат "Julia Is Possessed","Fight Evil with Evil", "Mark of the Horned One" и финалното "Prophet of the End" - мащабен епичен метъл опус с красиво насложени бек вокали.


11111111oo

HeathenHeart




 Други ревюта на CRYSTAL VIPER