CULT OF LUNA - "Vertikal"

2013, Indie Recordings

Сякаш съвсем скоро беше, когато шведските пост-метъл величия Cult Of Luna ни стъписаха с шедьовъра "Eternal Kingdom". Е, всъщност това беше преди цели пет години - време, в което музикантите обиколиха света, издадоха DVD-то "Fire Was Born" и намериха време да запишат цели два страхотни албума за страничния си проект Khoma. Какъв сгъстен график само! През 2012-а Cult Of Luna отново се събират в студиото, за да запишат и издадат (година по-късно) шестия си албум.

   "Vertikal" е концептуална творба, вдъхновена от научно-фантастичния епос от 1927 г. "Metropolis", което се забелязва още от обложката на албума. И действително, както подобава на един футуристичен саундтрак, албумът е белязан от засиленото присъствие на електронни звуци и семпли, които се вписват великолепно в цялостната атмосфера. В един момент, по време на 19-минутния мастодонт "Vicarious Redemption", в който музикалното съдържание е достатъчно за отделен албум, ниските рифове отстъпват пред пулсиращ басов тътен, което предизвика множество критики в различни медии, че и Cult Of Luna са посегнали към омразния дъбстеп. Но конкретният случай, разбира се, е съвсем различен. Cult Of Luna не са група, която ще прибегне до каквото и да е заради факта, че е популярно. Просто въпросният момент перфектно пасва на песента и звучи повече от на място. А и има малко общо с дъбстепа. Въпреки електронните експерименти, песни като "I: The Weapon", "Disharmonia" и "In Awe Of" притежават едни от най-запомнящите се рифове, създадени от Cult Of Luna, а трите електрически китари създават меко казано смазваща атмосфера. Индъстриъл експериментът "Synchronicity" пък навява силни асоциации с по-късните творби на великите Godflesh. Многообразието от различни теми и настроения във "Vertikal" далеч не свършва до тук. Албумът завършва с безнадеждната минималистична меланхолия на "Passing Through" - песента, на която групата засне изключително въздействащ видеоклип.

   Въпреки използваните дотук суперлативи, няма как да подминем факта, че в някои моменти, доволно дългите композиции (половината са над 9-минутни) са в състояние да изгубят вниманието на слушателя, а цели пасажи звучат някак си невдъхновено и самоцелно. При все тези дребни кусури обаче, "Vertikal" е много силна заявка за пост-метъл албум на 2013 г. Задължителен за всеки фен на стила.


1111111xoo

Yanni




 Други ревюта на CULT OF LUNA