DALRIADA - "Napisten Hava"

2012, Nail Records

Нандорфехервар (Nandorfehervar) или Болгарфехервар (Bolgarfehervar) е старото унгарско име на настоящата сръбска столица Белград. В превод "Нандорфехервар" значи "българският бял град“, като "нандор" се предполага, че идва от унгарския вариант на оногондури. През юли 1456 г. Белград е обсаден от войските на отоманския султан Мехмед ІІ. С почти два пъти по-малко войска, унгарският военначалник Янош Хунияди успява да пробие обсадата и да отблъсне нападателите. Хунияди е подпомогнат от францисканския свещеник Джовани да Капистрано, който с проповеди за кръстоносен поход, успява да събере опълчение и доброволци. Тази история е възпята в парчето "Hunyadi es Kapisztran Nandorfehervari Diadalarol (Saltarello)" ("За победата на Хуниади и Капистрано при Нандорфехервар") от новия албум "Napisten Hava" на унгарската фолк метъл група Dalriada.

   Спазена е традицията албумите на групата да носят имената на някой от месеците в годината на староунгарски. (Изключение прави само "Arany-Album", защото текстовете са изцяло от творчеството на унгарския поет от 19 век Janos Arany.) "Napisten" е "юни", а "Napisten Hava" като цяло значи "Месецът на Слънчевия бог". От няколко години Dalriada записват и се представят на живо, съвместно с музиканти от фолклорната унгарска група Fajkusz Banda. В настоящия албум се включва и гайдарят Adam Csete.

   Жизнерадостните звуци на чардаш бележат интрото на "Napisten Hava". Следва "A Dudas" ("Гайдарят"), където Adam Csete изявява и добри артистични способности като главен герой в забележителния клип към песента, а барабанистът Tadeusz Rieckmann се включва с дълбоки харш вокали с елементи на гърлено пеене. В "Tunderkert" ("Вълшебната градина") пасажите на цигулка, хармониращи с гласа на вокалистката Laura Binder, създават неповторимо романтично настроение. Едноименната с албума "Napisten Hava" залага на старинни мелодии и барабани с ритуален ритъм. Споменатата " Hunyadi es Kapisztran Nandorfehervari Diadalarol (Saltarello)" е балада с напеви в духа на Късното Средновековие и епични хорове. Въпреки че фолклорните мотиви доминират като основа в целия албум, в "Hirhozo" ("Вестоносец") групата прави успешен опит в традициите на характерната унгарска хард рок стилистика. Не са забравени и любителите на песни за пиене. В "Borivok Eneke" ("Песен на пиячите на вино") Laura Binder и Andras Ficzek, на когото са поверени чистите мъжки вокали, се надпяват с цигулката досущ като трубадурите в таверните. "A Juhaszlegeny Balladaja" ("Балада за младия пастир") е единствената композиция, където не присъстват женски вокали. Песента носи мрачна атмосфера, която се създава като на фона на харш пеене, Andras Ficzek разгръща гласовия си талант и завършва парчето с перфектна интерпретация на ориенталски мотиви.

   "Napisten Hava" е албум, в който са вложени композиторски талант и музикално изпълнение на високо ниво. В песните се залага на обрати в темпото и мелодията, на редуване на инструменти и певци, което поддържа интереса на слушателя от начало до край. Не е пресилено да се каже, че творбата има всички шансове за най-добър фолк метъл албум на годината.


111111111o

HeathenHeart