DARK TRANQUILLITY - "Construct"

2013, Century Media Records/Animato Music

Към новия албум на Dark Tranquillity е трудно да се подходи аналитично, защото е много персонален и специален. Да, ако познавате дискографията им - една от най-изобретателните и значими колекции от шведска стомана, събирани някога, лесно ще го оприличите на "Projector" (1999). Както и на моста между този основополагащ албум и мелодет-образеца "The Gallery" (1994), който прокара "The Mind's I" (1997). Но сравненията с тях са просто стрелки, надраскани на повърхността му.

   През своите 24 години съществуване шведите създадоха собствена музикална ДНК, чиято структура пренаписват във всяко следващо издание. Талантът им се оказва синтезиран във все по-предизвикателни и многопластови творби, а най-новата им - "Construct" - доизгражда името DT като институция. 24-годишна институция, която отдавна не отчита фактори като тенденции, критики и стереотипи, защото те не струват пукната пара пред чистотата на изкуството й.

   Едва ли сте забравили изненадващо (за някои - разочароващо) достъпния "We Are The Void" (2010), който поднесе гения на DT в максимално компактна форма. Но под острите му като гилотина рифове и опростените структури на песните бушуваше океан от потиснати емоции, който внезапно изригна във финала с "Iridium" и удави в чернилката си измамния комфорт от лесносмилаемото звучене. Албумът се оказа просто още едно парче от пъзела, който самите DT ще озаглавят във втората песен от "Construct" - "The Science of Noise". Предшестващото я интро "For Broken Words" е изплуване на повърхността след "Iridium", по време на което ще се почувствате объркани от привидно незнаещите накъде отиват теми и мелодии. Но не се стряскайте - Mikael Stanne отново е тук, за да ви напътства в мрака.

   Темпото скача, ритъмът се изправя и гореспоменатото парче сякаш надзърта в миналото от 2011 г. Но това е мираж. "Construct" е "тъмната страна" на "We Are The Void", чийто стегнат стил тук е разтворен в синтетични текстури, отнесени китарни пасажи и изобилие от чисти вокали. Твърдостта е смекчена, а шведите са по-мрачни и вглъбени от когато и да било. Но това са Dark Tranquillity - дори когато звучат толкова тъжни и изморени от сивотата на ежедневието. Няма значение дали ги харесвате такива, или по-озъбени и директни - "Construct" ще ви даде достатъчно от всичките им състояния. Но ако случайно решите, че му липсва тежест - просто погледнете в собствената си глава, докато го слушате.


11111111xo

Nespithe




 Други ревюта на DARK TRANQUILLITY