DARKANE - "The Sinister Supremacy"

2013, Massacre Records/Wizard

Пет години след последния си албум "Demonic Art" шведските машини Darkane се връщат от дългата почивка с нова порция мускулест мелодичен дет/траш и задачата да напомнят за себе си. Вярно е, че бандата разполага с лукса на изграденото име и сериозна фен база, но дали това би й помогнало, ако песните не струват?

   За щастие "The Sinister Supremacy" не е нищо по-малко от голямо и шумно парти в чест на завръщането на Darkane, при това начело с фронтмена Lawrence Mackrory. Същият, който опъва гласни струни в дебюта от 1999 г. "Rusted Angel", в "The Undercurrent" на франсетата Scarve, и в траш-шайката F.K.U. Отново в оригинален състав, групата доказва, че светкавицата все пак може да удари два пъти на едно и също място.

   В 12-те парчета (или 14, ако се бръкнете за лимитираното издание) цари невъзпирана от нищо сеч по шведски. Въпреки, че напомпаното съвременно звучене и изобилието от чисто изпети "куки" във вокалите на Mackrory биха направили тези песни да звучат обезпокоително добре по радиото, Darkane не допускат никакви компромиси. Това в известна степен е формулата на класическия хеви метъл - зъбати рифове, наелектризиращи сола и куплети, устремени към грамаден припев - приложена към стандартите на 2013 година. Което в случая означава: още по-технично свирене, по-лъскав звук и по-голяма мащабност на музиката.

   Изобретателността определено е на почит в "The Sinister Supremacy". Колкото и да си въобразяваме понякога, че таванът на мелодичния дет отдавна е достигнат, винаги се намира кой да го пробие. Darkane поначало е съставена от талантливи музиканти, като именития барабанист Peter Wildoer (Arch Enemy, Soilwork и цял куп банди от всевъзможен ранг), но изобилието от скоросмъртни рифове и нестандартни ритми в песните изненадва, при това адски приятно. Групата не разводнява стила си с прекалено много поп или авангардност, а се придържа към познатия траширан мелодет. Но свиренето е на още по-високо ниво спрямо предишните албуми и всеки от музикантите допринася с най-доброто, на което е способен в стегнатите и изпипани композиции.

   Ако сте почитатели на традиционния шведски екстремен звук, Darkane най-вероятно отново ще ви оставят безразлични. Но въпреки това "The Sinister Supremacy" е много силен албум в стила си.


11111111oo

Nespithe